Jane Austen - Értelem és érzelem





Jane Austen - Értelem és érzelem

Nagy reményekkel vetettem bele magam ebbe a könyvbe, mert még a nyáron láthattam filmen, ami hamar megfogott, és kíváncsian lesegettem a lapok közé, ugyanis én (és ezért most akár meg is kövezhettek, azt sem bánom) nem szeretem a kosztümös történeteket. Valahogy nem tudom rászánni magam hogy elolvassam őket, bár tény, hogy ha az ember ilyeneket olvas, és látja hogy mi rejlik a sorok mögött, sokkal tanulságosabbnak bizonyulnak, mint jelen korunkban játszódó társaik, nekem akkor sem megy. Leegyszerűsítve, azt hiszem úgy tudnám a legjobb megfogalmazást használni, hogy nem tudom beleélni magam a főhös(ök) helyébe, és ettől nehezebb.
Most mégis kezembe vettem ezt a könyvet,bár lassan haladtam vele és kicsit nehézkesen, mert aki nem olvas ilyet, annak egy kicsit sem könnyű átállni, de nem tagadhatom le, azt a tényt, hogy élveztem.
A könyvben a két Dashwood nővér, Elinor és Marianne romantikus történetét ismerhetjük meg. Maga a címe a két nővér ellentétes természetére utal. Elinor testesíti meg az értelmet, mivel, minden cselekedetét alapos előzetes megfontolás jellemzi.Marianne, a húga jelleme, maga az érzelem. Gyakran esik túlzásokba a szerelemben, szenvedélyben, érzelmi kitöréseitől, lelki válságaitól, pedig látványosan szenved. Az 1800-as évek Angliájában  játszódó történetből megismerhetjük a két lány szerelmének alakulását.
Elinor Edward Ferrarst választja, aki viszont már elígérkezett. Marianne szerelméért pedig Mr. Willoughby és Brandon ezredes verseng. Indul a férjvadászat!!
Érdekes volt megismerni az akkori világ értékrendjét, normáit.
Hmm. Lehet, hogy nem ez az utolsó szépirodalmi regényem???

10/7

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates