Jodi Picoult - A nővérem húga






A könyvet Timitől kaptam karácsonyra. Timi , ha olvasod ezúton is köszönöm. Régóta vágytam erre a könyvre és nagyon örülök neki. Az ünnepek után egyből neki is estem, abbahagyva az eddig olvasottat.
A történet:
Anna Fitzgerland azért született, (mesterséges megtermékenyítés útján) hogy egy ritka leukémiás betegségben szenvedő nővérének tökéletes génállománnyal bíró vér-, csontvelő-, és szerv- donorja legyen.
Ám Annának 13 évesen, elege lesz, abból, hogy a szülei a nővére állapotjavulását minden elé helyezik, s mit sem törődve az ő érdekeivel, folyamatosan a nővére "szolgálatára" állítják.
A lány felkeres egy ügyvédet és beperli az anyját, önrendelkezési jogot kérve a saját teste fölött.
Az apja még csak-csak elfogadja a dolgot, és megpróbálja rendezni kapcsolatukat, illetve megoldást találni, de anyja teljesen kibukik lánya szívtelenségétől. Csak egy legutolsó szívességet kér lányától, méghozzá a fél veséjét, ugyanis Kate (a nővére) veséje kezdi felmondani a szolgálatot. Anna azonban ezt megtagadja.
Sok huzavona és tépelődés után eljön a tárgyalás, ahol az olvasónak olyan fordulatban lesz része, amilyenre biztosan nem számít. Kiderül Anna állítólagos szívtelenségének oka, miszerint nem akarja megmenteni nővérének életét, egy utolsó esély megadásával, ami nem más mint a veséje. Illetve a könyv vége is egy hatalmas csavart tartogat, ami rádöbbent a sors iróniájára.
Megmondom már most, hogy nem árulom el a nagy titkot! Aki nagyon tudni szeretné rákeres és más oldalakon biztos megtalálja a megfejtést, de én inkább azt ajánlom olvassa el a könyvet.

A könyvben mindezek mellett megismerjük a család összes "gondját-baját", többek között a lányok elzüllött bátyját, aki gyújtogatással éli ki a kiteljesedhetetlen hatalmi vágyát. De a végére ez az ügy is megoldásra kerül.
Ezenkívül egy kis szerelmi történetet is kapunk, Anna mellé kihelyezett jogi gyám és az ügyvédje közötti reménytelennek hitt szerelem szövődik.
Vannak benne nagyon nehéz percek, amitől még az én szobámban is súlyos lett a levegő, mindenesetre túlontúl érzékeny lelkületűeknek nem ajánlatos elolvasni. 
Sokmindent megtudunk magáról a leukémiáról is, illetve vele kapcsolatos dolgokról.

Ráébreszt, és együttérzést kelt az olyan emberek életének megismerésével, ahol egy beteg gyermek van a családban. Ennek minden súlya, fájdalma és szenvedése ott lapul a sorok között.

A történetet az írónő a szereplőket váltogatva láttatja a saját szemszögükből, így megismerjük mindenki meglátását. Felváltva találunk benne humoros és lelket melengető, illetve megható és megrázó pillanatokat.

Nagyon jól váltják egymást az idősíkok is, ahogy megismerjük az eseményeket egészen Kate leukémiájának diagnosztizálásától mostanáig.

Szerintem egy lebilincselő történet, amit senki sem tud végigolvasni egy jó adag papír zsebkendő társasága nélkül.Biztos vagyok benne hogy mg sokszor a kezembe kerül.

10/10

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates