Lisa See - Hóvirág és a titkos legyező

Ez az első általam olvasott olyan könyv, amelyből a kínai kultúráról (vagy annak egy részéről) kapok egy kis ízelítőt.

Nehezen szántam rá magam az elolvasására, nem gondoltam, hogy számomra értéket tartogat. De kellemeset csalódtam, méghozzá nagyon nagyot!

Ez a könyv egyszerűen lenyűgözött!!

Aki csak teheti olvassa el. Annyi bánat, keserűség érte akkoriban azokat a nőket (akikről a történet szól). Annyira igazságtalannak és kegyetlennek éreztem azokat a szabályokat, amiket rákényszerítettek a nőkre, hogy belesajdult a szívem. Megérteni és felfogni nem tudom, azt az elnyomást, és értéktelenséget, ami rájuk nehezedett.

A kultúrájuk beléjük ivódott és bár lélekben messze szárnyaltak, testükben eszükbe sem jutott, hogy ellenkezzenek a rájuk váró sorsnak. Beletörődtek, és amit csak tehettek próbálták legjobb tudásuk szerint tenni. Nem volt semmijük, csak a remény!

Remény arra, hogy jó családba születnek, hogy jó családba mennek férjhez, hogy férjük kegyes, anyósuk elnéző lesz. Ezen kívül semmijük nem volt. Még saját magukat is értéktelennek vallották.

Nagyon sokszor háborogtam az olvasott sorokon. Annyira elfogadhatatlan, megérthetetlen. De kár ezen rágódni, inkább leírom a történet lényegét.

Hóvirág és liliom kislánykoruk óta "laotungok". Megismerjük lábuk elkötésének fájdalmait, és barátságuk kibontakozását. Barátságuk egy életre szól. Férjhez mennek. Gyermeket szülnek. Minden örömüket és fájdalmukat megosztják egymással, és életük fontosabb állomásait a titkos legyezőjükre festik. Úgy gondolják nem állhat közéjük senki és semmi, mindenféle mocskos titkok derülnek ki, mégis kitartanak egymás mellett, mígnem egy aprócska félreértés miatt Liliom véget nem vet barátságuknak. S mire a dolgok tisztázódnak, már elkésett a bocsánatkérés.

Direkt nem részletezem, hogy legyen miért izgulni. Aki csak teheti olvassa el, rengeteget tanultam én is a könyvből.



10/10

Kedvenc mondatok:

"Olyan közel vagy hozzám, akár a saját szívem. Egymáshoz van kötve a jövőnk. Olyanok vagyunk, akár egy széles folyón átívelő híd. Egymás mellett haladunk. "

"Madárként képzelem el magam. Magasan szárnyalok a felhők között, és oly távolinak tűnik alattam a világ."

"Engedelmeskedj, engedelmeskedj, engedelmeskedj, aztán csináld azt, amit akarsz."

" A laotung kapcsolatot szabad választás alapján kötik, a szívbéli, barátság és az örök hűség szándékával."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates