Jodi Picoult - Törékeny


Charlotte és Sean mindennél jobban vágynak egy közös gyermekre. Sok-sok próbálkozás után végül megszületik kislányuk, Willow, aki viszont csonttörékenységgel jön a világra.
Egy rossz mozdulat, egy tüsszentés, mind- mind életveszélybe sodorhatják a kislányt, aki 6 éves korára 75 csotját törte már el.
Charlott feladja nagy álmát, hogy saját cukrászdát nyisson, és minden idejét kislánya felügyeletével, állandó riadókészültségben tölti.
Ugyan Sean, rendőrként mindent megtesz a családjáért (túlórázik, plusz műszakot vállal) a család mégis folyamatos anyagi gondokkal küzd.

Egy családi hőn áhított kirándulás azonban teljesen felborítja az amúgy is hajszálon függő békét.
Willow eltöri mindkét combcsontját, mire apja be akarja perelni a Walt Disneyt.
Az ügyvédi idodában viszont, teljesen más mulasztásra derül fény.
Felajánlják, hogy idndítsanak pert Charlotte szülész-nőgyógyásza, Piper ellen, aki nem mellesleg Charlotte legjobb barátnője is egyben, szakmai mulasztás miatt.
Charlotte vállalja a pert.
Sean ezt nem fogadja el, mert ezzel azt kellene állítania, hiba volt Willownak megszületnie.
Itt már teljesen felborul a család. Állandóak a veszekedések, egyre nő a feszültség
Amelia, Charlotte előző házasságából származó lánya pedig önsanyargató módon, minden erővel próbálja magára vonni a szülők figyelmét. Mindebből a két szülő, semmit se vesz észre, sőt naivan azt hiszik, Willow, a mindent tudó, okos kis csodabogár kislányuk sem sejt semmit az egészről. 
Sean elköltözik és beadja a válópert, sőt kiderül, hogy Charlott ellen fog tanúskodni, ami végleg rányomja a bélyeget kapcsolatukra.
Egy másik szálon futó történet is zajlik közben. Marin, az ügyvédnő kálváriája, akit kisbabaként adott örökbe édesanyja. Marin mindent erejét az ügynek szentelve kutatja biológiai anyját, akit a történet végén egy véletlen folytán talál meg. 
Hogy megnyeri e a család a pert? Hogy Willow és Amelia hogyan vészeli túl mindezt? És hogy egy anya mit képes megtenni a gyermekéért? Aki kíváncsi, olvassa el a könyvet, nem fog csalódni a vében!     

Jodi Picoult szerintem egyik legjobb könyve.Naplószerűen van megírva, mintha a könyv szereplői Willownak mesélnék a történteket. Az utolsó oldalakon egy Jodi Picoul-tól megszokott mellbevágó, robbanásszerű csavarral.
Az ember annyit gondolkodik, miközben olvassa, és utána is napokig a fejében vannak még a benne rejlő dilemmák, megválaszolhatatlan kérdések. Hogy lehet jól dönteni, amikor a lányunk jövője a tét? Mi hogy döntöttünk volna a helyébe. Végül megérte?
Ami idegesített a könyvben, az Charlotte és Sean kommunikációja. Miért nem hallgatják meg egymás érveit, miért nem mondják ki mit miért tesznek, mit gondolnak jónak, és egyáltalán, miért nem próbálják megérteni a másik gondolatait, egymás állásfoglalását?
Az ember nyílván akaratlanul is állást foglal olvasás közben, valamelyik szülő oldalán, ami miatt rengeteget tudnék vitázni bárkivel is. Hiszen az abortusz téma mégiscsak egy eléggé megosztó témakör. De én most nem árulom el, és nem indoklom állásfoglalásom, mindenki olvasás után döntse el, szerinte mi a helyes.
Rengeteg kérdés merül fel bennem a könyvvel kapcsolatban, tipikusan az a könyv, amin még napokig kattog az agyad.
Ajánlom mindenkinek, mert egyszerűen REMEK könyv, egy kivétellel, ha éppen most, vagy a közeljövőben szeretnél kisbabát, mert akkor ez a könyv TILOS!
Ui.: FONTOS!Először nem olvastam el a könyben a fejezetek közé ékelt receptleírásokat, amit csak később vettem észre mekkora hiba volt, ugyanis több helyen is infók vannak bele rejtve Charlotte érzelmeiről. 

10/10

Kedvenc mondatok:

"Amikor az ember biztosan tudja, hogy igaza van, akkor téved csak igazán."

"Ha szeret valaki, eleve csak a legjobb lehetsz neki. Számára a tökéletesség abban fogalmazódik meg, milyen vagy , és nem abban, milyen nem vagy." 

" Isten soha nem ad hordozhatatlan terheket." 
     

5 megjegyzés:

Bea írta...

Egyik kedvenc írom Jodie Picoult. :) Nyilván vannak gyengébb könyvei és vannak nagyon jók, de még egyikben sem csalódtam sosem. A törékeny is az egyik kedvencem, A nővérem húga is mély benyomást tett rám (ez volt az első, amit olvastam az írótól. A Szívtől szívig is nagyon megrázó volt. Bea

G.F. Zsú írta...

Nálam is kedvencek, elolvastam tőle a Vezeklést és az Egyszerű Igazság - ot is, azokat is imádtam, csak azokból sajnos nem írtam bejegyzést, majd ha legközelebb olvasom, mert biztos, hogy lesz legközelebb!! :-D

G.F. Zsú írta...

Jahh, igen, és milyen bosszantó, hogy a Nővérem Húga teljesen máshogy végződik filmen!!

Bea írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bea írta...

Igen, nem szeretem, amikor nagyon átalakítanak egy könyvet, vagy esetleg lényeges elemeket hagynak ki. Sokszor úgy gondolom ilyenkor, hogy a film készítői nem is olvasták el a könyvet, csak meghallgatták valakitől a tartalmát. :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates