Marguerite Duras - A szerető

Legalább ezerszer megnéztem a filmet, és egyszerűen imádom! Bár magam sem tudom megfogalmazni, miért.?

Mindenesetre kihoztam a könyvtárból és azonnal nekiestem.
Így már mindjárt más megvilágításba került minden, ami a filmben rejtve maradt.
Valami leírhatatlan hangulat járja át ezt az aprócska kis regényt, benne tőmondatok ezreivel, mégis szinte érezhető az ópiumfüst, a kínai negyed, és a mezítelen testek szaga.

A könyv önéletrajzi regény, amit az író fényképek magyarázataként első szám 1. személyben, vagy első szám 3. személyben írt.
Központja valójában nem is a férfi, a Kínai, a Szerető, hanem egy család széthullása, a két bátyja, a szeretve gyűlölt anyja. S a kérdés, szerelem volt ez??

Történet: A tizenöt és fél éves kislány, éppen a Mekong folyón kel át egy komppal, amikor egy a szintén kompon utazó kínai férfi, kocsijából kiszállva megszólítja. Később minden nap elviszi a leányotthontól a francia gimnáziumig, míg nem a férfi legénylakásán a szeretőjévé nem teszi.
Többet nem is írok a történetről, mert úgy érzem már ezzel is megsértettem a regényt, mivel, mint ahogy írtam, a regény velőjét, nem csak ez adja.

Én személy szerint kicserélném valamelyik kötelező olvasmányt erre a kis regényre, amely mint valami jó zene belemászik az agyamba és ha akarom se tudom elhessegetni a keserűségét, a nyomorúságát.

10/10


"Azt mondja, sohase fogom elfelejteni ezt a délutánt, akkor is emlékezni fogok rá, amikor őneki az arcát is meg a nevét is rég elfelejtettem. Megkérdezem, hogy a házra emlékezni fogok-e. Azt mondja: nézd meg jól. Megnézem. Azt mondom, semmi különös. Azt mondja, igen, mindig így van.
Még mindig magam előtt látom az arcot, és emlékszem a névre. Látom a kimeszelt falakat, a vászonredőnyt a forróságra nyíló ablakon meg a félköríves ajtót, amely egy másik szobába vezetett, a szoba meg a belső kertre nézett – a virágok kókadoznak a hőségben –, a kertet épp úgy kék mellvéd fogja körül, mint a sadeki villa Mekongra néző, lépcsőzetes teraszait."

Film: A filmhez szerintem jobb karaktereket nem találhattak volna. Nagyon, nagyon jó!!! Mindenkinek ajánlom azt is!





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates