Ayse - Seherezádé lánya

Mindig is szívesen olvastam női sorsokról, életutakról. Különösen, ha a könyv által betekinthetek egy kicsit, egy egészen más kultúrába.

Ayse egy Németországba született török leány. A lassan két évtizede az országba vándorolt Jezid vallású család, a mai napig a hagyományai szerint él. Csak egymás között házasodnak, mindenben összefognak, összetartanak. Családjuk jó hírét, becsületét, akár az életük árán is megvédik.
Szülei már gyermekkorában odaígérték az unokatestvérének, Hasszánnak. Azonban Ayse, bármennyire is igyekszik alkalmazkodni, és elfogadni a sorsát, az élet egy egész más utat szán a lánynak. Semmire nem vágyik jobban, mint a hétköznapi gondokkal terhes mindennapokra.
Beleszeret egy német fiúba, Oliverbe.
Kezdetben titokban találkozgatnak, hónapokon át, és olyan erős érzelmek kötik őket össze, hogy a lány készen áll feladni egész eddigi életét, a vallását, a családját, a szerelemért.

Mindez nem is tűnne olyan nagy feladatnak, ha csak nem tudjuk, hogy a szülei inkább látnák halottan lányukat, minthogy ilyen módon megsértse a család becsületét.

Egészen a könyv elejétől pattanásig feszültek az idegeim. Szinte görcsbe rándult minden izmom. Bár már annyi hasonló történetet olvastam mégis, egyszerűen hihetetlen, és elfogadhatatlan számomra, hogy a mai világban még megtörténhet ilyesmi, hogy élnek még így emberek. Tiszteletre méltó, az összefogásuk, és a hitük, mégsem értem, miért nem lehet ezt az emberek szabad akaratára bízni. Mert ha egy Jezid családba beleszületik egy karakán nő, bizony mindig ez lesz a vége, ha túléli a szökést egyáltalán...

Nagyon jó a szerkezete a könyvnek, bár nem mondanám, hogy egy nagy irodalmi mű, mégis sokáig nyomot hagy az olvasójában.
Kár, hogy nem tudjuk, később mi lett vele, most merre jár...


10/10




" És még mindig nem tudok szabadulni a félelemtől. Talán évek múlva sem fog sikerülni, a rettegés, mindegy hol vagyok mélyen belém ivódott."



Ulpius ház kiadó, 2006
258 oldal
Fordította: Győri Hanna
Eredeti cím: Scheherazades Tochter





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates