Katherine Boo - Az örök szépségen túl

"Élet, halál és remény egy mumbai szegénynegyedben"

Az, hogy hova helyezzük magunkat a világban csak rajtunk múlik. Nézhetjük abból a szemszögből, hogy milyen csodás helyek vannak - úgy mint Srí Lanka, Luxemburg, Bali vagy Szardínia - mondhatjuk, ezekhez képest nem jó helyen vagyunk, de ha betekintünk egy kicsit egy olyan közösség életébe, mint a Mumbai reptér melletti szegénynegyed, Annawadi, bizony hálát kell adnunk, hogy igenis jó helyre születtünk.

India a 7. legnagyobb ország a földön. Mumbai az egyik az ország legnyüzsgőbb városai közül. Egy luxusszállodákkal pettyezett metropolisz, ahol a pompa árnyékában rengeteg nincstelen húzódik meg az Annawadi-hoz hasonló szegénynegyedekben.
A negyed egy mocsaras vidékre tákolt viskókból álló kis "falu". Lakosainak nem sok lehetősége van a túlélésre. Az egyik lehetőség a guberálás, amit Annawadi lakosainak legnagyobb része csinál, vagyis a közeli nemzetközi repülőtér szemetét összeszedve, azzal leleményes módon kereskedve jutnak éppen annyi pénzhez, ami elég a túléléshez, vagy még annyira sem. Ez az állandó feszültséggel, betegségekkel, a létért való küzdelemmel teli világ folyamatosan erőszakot szül, és ezt még tetézi az a tény is hogy bárhová is fordulnak segítségért az emberek, mindenhol csak lenyúzzák őket még egy kicsit. Korrupt kormánytisztviselők és rendőrök sora, zsarolásokkal nehezíti meg amúgy is kilátástalan helyzetüket.

A regény a "faluban" élő emberek életútjain keresztül mutatja be azt a szakadéknyi különbséget, a luxusnegyed és Annawadi között, amit csak egy köpésnyi terület választ el egymástól.
A szereplők, mind más és más személyiségek, akik különféleképpen élik meg a nyomort, mind máshogy keresik a kiutat, persze, ha keresik egyáltalán. Vagy éppen, már réges-régen feladták. Mégis van valami, ami összeköti őket, mind jobb sorsot akarnak maguknak.

Katherine Boo, olyan gyönyörűen fogalmazza meg Annawadit, hogy egy pillanatra az olvasó is odaköltözne, erre a nyomorúságos helyre.
Egyáltalán nem unatkoztam olvasás közben. Mire éppen unalmassá válna, újra felkelti a figyelmedet.
Pláne a végén az írónő jegyzete, amikor rádöbbensz, hogy ezek valóban megtörtént dolgok, amiknek ő szem, és fültanúja volt. Megdöbbentő, és dermesztő.
Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy beleláttunk a nők, és a különösen bátor fiatalok világába, de egy kicsit háttérbe szorult a férfiak szemszöge, pedig szívesen olvastam volna, arról is, hogy azok az általában iszákos férfiak, hogyan látják a helyzetüket.



"Nyugaton és bizonyos előkelő indiai körökben a korrupció szónak csupán negatív jelentése volt, úgy tekinettték, mint ami gátolja India modern, globális célkitűzéseit. De a szegények számára - egy olyan országban, ahol a korrupció rengeteg lehetőséget lopott el - a korrupció volt az egyik valódi lehetőség, amely még megmaradt."

Maxim Könyvkiadó 2013
308 oldal
                                                            
      Annawadi
 Katherine Boo, Annawadiban


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates