Stieg Larsson - A tetovált lány /A korrupció és a gonoszság anatómiája/

"...Svédországban a sorozatgyilkosok ritka madarak, de biztos vannak néhányan, akiket sosem sikerül leleplezni."

Amikor először láttam a könyv alapján készült film 2011-es (amerikai-svéd-angol-német) változatát még nem is hallottam sem a sorozatról, sem a könyvről. Igazából az előzetesét láttuk egyik hétvégi mozilátogatásunk alkalmával, megnéztük, megszerettünk, kész. Nem is foglalkoztatott a dolog különösebben, míg jóval később ki nem találtuk, hogy újra megnéznénk. De ahogy rákerestem nem kis meglepetésemre, a 2009-es (svéd-dán-német-norvég) változatra leltem, ráadásul egy egész trilógiára. Csak ezután lettünk igazi rajongók. :-)

"Plague, te is tudod, hogy azért nem jövök hozzád, mert soha nem mosakszol,
 és állandóan elviselhetetlen oroszlánszag van idebent. Ha valaha kimerészkednél, 
ajánlom figyelmedbe a szappan nevű terméket.
 Minden közértben kapható."
TÖRTÉNET:
Negyven évvel ezelőtt egy idős milliárdos gyáriparos, Henrik Vanger féltve őrzött tizenéves unokahúga, Harriet egy tragikus napon nyomtalanul eltűnt. A férfi azóta sem tudta feldolgozni a történteket, főként, mert valaki minden évben ajándékot küld neki a születésnapján, a lány nevében. Az évek során elkeseredett aggastyán utolsó lehetőségként felkeres a rágalmazási ügybe keveredett és botrányba fulladt Millenium újságíróját, Mikael Blomkvist-ot.
A férfi más lehetőség híján, otthagy csapot-papot, hogy hozzálásson élete egyik legnagyobb feladatához, ki kell derítenie, mi történt azon a bizonyos negyven évvel ezelőtti napon. Ebben lesz segítségére, a különc, gyámság alatt álló Lisbeth Salander. A különös páros egy igazán furcsa családdal találja szemben magát, ahol senki sem az, akinek mutatja magát és lassan kezdenek ők maguk is veszélybe sodródni...

 "Nem kell lángésznek lenni hozzá, hogy rájöjjön az ember: 
az események között valami összefüggés van. 
Valahol elástak itt egy kutyát, Lisbeth Salander
 pedig kedvét lelte az elásott kutyák kiásásában."

A történet zseniális. Mint egy kirakós, amiből, ha egyetlen darabot is kihagyunk nem lesz teljesen egész. A karakterek szerethetőek, főként Lisbeth lopja be magát a szívünkbe. Az antiszociálisnak bélyegzett, hányattatott gyermekkorból éppen csak kilépett lány, aki igaz, tanulatlan, mégis hihetetlen tudás birtokában van, mint képesség, mint tapasztalat terén, egy igazán belevaló karakter. Nincs az az olvasó, aki meg ne szeretné.

Stieg Larsson egyenesen beleejt minket a korrupció, a politika bűzös bugyraiba. Kapunk tőle botrányt, csalást, intrikát, képmutatást, és hatalmi harcot, mindent ami elengedhetetlen egy sikeres könyv megírásához.
Lenyűgöző pontossággal felépített történet, rengeteg apró szálra elágazik, mégis kifogástalanul érthető az olvasó részére. Rendkívüli fantázia, tudás, és munka áll 
a Vanger klán, ez a sikeres, de hivalkodással teli működésképtelen család története mögött.
Külön pont a családfa és a helyszínrajzért, ami lényegesen megkönnyíti az eligazodást, amikor az ember elkezd belebonyolódni. Végül köszönet az Animus kiadónak, hogy elhozta nekünk ezt a remeket. 
 Zsuzsi
10/10

Animus Kiadó 2009
Fordította: Péteri Vanda 
575 oldal

A második részt itt találod: Stieg Larsson - A lány, aki a tűzzel játszik

A Millenium trilógia többi kötete:
-A lány, aki a tűzzel játszik
-A kártyavár összedől
(-Ami nem öl meg)


A KÖNYV alapján készült filmeket is szívvel ajánlom.
Akár a 2009-es, akár a 2011-es-et választjuk nem fogunk csalódni. Szerintem mindkettőben igazán találó színészek kaptak helyet, akán Noomi Rapace, akár Rooney Mara, valójában nem tudnám eldönteni melyikük alakítása tetszett jobban. Tehát nézzük, olvassuk, jó szórakozást hozzá!





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates