Thomas Berger - Kis Nagy Ember

 Kicsit különös de egyben érdekes könyvet hozok most nektek Thomas Bergertől a Kis Nagy Embert!

Fülszöveg:
" Thomas Berger hőse, Jack Crabb - "vadnyugati pionír, indián nyomkereső, mesterlövész, bölényvadász és adoptált csejenn indián". A marville- i aggok házában, száztizenegy évesen meséli el nem mindennapi kalandozását: hogyan töltötte élete első harmincnégy esztendejét az észak-amerikai csejenn indiánok között, hol velük, hol ellenük harcolva. Az egymáshoz kapcsolódó kalandok jelentősége nem önmagukban van, hanem az általuk együttesen ábrázolt világ bemutatásában rejlik. Ez a világ: a XIX. század második felének Amerikája, az ellentmondások, a nagy változások, a nagy felfedezések, a technikai fejlődés Amerikája - de legfőképpen az ellentmondásoké. A nyugati partvidék felé terjeszkedő amerikai civilizáció nem tud mit kezdeni az ezen a területen élő őslakókkal, az indiánokkal, akiknek barbár világa egyre kényelmetlenebbé válik a feltörekvő amerikai polgárság számára."


  Ez a regény egy fordulatos, cselekményekben gazdag, izgalmas olvasmány volt.Szeretek olvasni indiánokkal kapcsolatos történeteket, mindig különös érzéseket váltanak ki belőlem. Valahogy ezekkel az emberekkel történő dolgok közel állnak hozzám. Berger nagyon jól viszi végig a történet főszereplőjét az általa elmesélt dolgokon. Néha olyan érzéseket kelt az olvasóban, hogy a mesélő tényleg ott járt és azok a dolgok tényleg megtörténtek vele, néha viszont kételkedtem az adott dologban, hogy valóban ott volt-e és így történhetett- e amit elmesélt. Ez a kettősség teszi a történetet teljessé.
  Valamennyire mindenképpen hitelt adok neki, hiszen nagyon meggyőzően ábrázolta eme barbár kultúrát, illetve ő maga lélekben mindig is indián maradt, magában hordozva a nép emberségességét.
A könyvben Jack Crabb miután indiánok közé került és nevelkedett igazi indiánná vált mind testileg mind lelkileg..Személyiségére nagy hatással volt Vén Vidrabőr, a csejennek főnöke, akinek sok mindent köszönhetett. A sors úgy hozta számára, hogy többször is elkerült az indiánok táborából, de igazából sohasem tudta indián mivoltát kiölni magából. Még akkor sem ha a történelem fonala úgy hozta, hogy épp ellenük vonult hadba.
  Mindent összevetve ez a történet nagyon a szívembe zárult és nagy várakozással kezdek bele a könyv folytatásába. A könyvből film és készült amit még nem láttam de pótolni fogom mindenképp. Bárkinek ajánlom aki szereti az indián történeteket.
 Krisztián           
 9/10

 Cartaphilus 2008
544 oldal

Kate Morton - Az elfeledett kert

Már nem emlékszem, hogy pontosan miért kerestem ezt a könyvet, de a könyvtárban a számítógépes rendszer szerint bent volt, a gyakorlatban viszont senki nem találta. Így esett hát, hogy lecövekeltem és nem voltam hajlandó eljönni, míg nálam nincs a kötet, még ha ezzel a könyvtárosok idegeire is mentem. Így utólag,: bocs, de nem bántam meg.


"- a múlt olyan mint valami régi barát.
 Néha csak úgy beállít 
hívatlanul és el sem megy!"
A történet dióhéjban:
 A cselekmény 3 idő síkon fut, pontosabban 3 generáción ível át.
  Az első az 1900- as évek elején, ahol a különös Mountrachet családdal ismerkedhetünk meg. Az ő állandóan beteg kislányuk Roze, és a családtól elszökött nagynéni elárvult leánya, Eliza között tündéri barátság szövődik, amit idővel beárnyékol az immár felnőtt Rosé önzősége.
A második szál főszereplője Nell, aki az 1975 ös években jut el életének arra a pontjára, amikor halaszthatatlanul fel szeretné kutatni a gyökereit. Ugyanis Nell egy 1913- ban Ausztráliából Angliába tartó hajón èrkezett egyes-egyedül. Nell mióta ezt megtudta nem találja a helyèt és mindent hátrahagyva fog bele a kutatásban.
A harmadik szál "napjainkban" 2005- ben játszódik. Cassandra, Nell unokája, aki örökségül kapja a családi rejtélyt, útra kel, hogy befejezze, amit Nell elkezdett, hogy megfejtsék, vajon ki hagy egy fél világot átszelő hajón egy kislányt eges-egyedül?
" Ha lenyelte volna Mary egyik karácsonyi díszét, a szegfűszeggel megtűzdelt narancsot, akkor sem érezhette volna betegebbnek magát. Irigység, ez a neve ennek a csomónak. ... Irigység, suttogva az éles szót Eliza, és érezte, amint a szája belsejét szúrják a mérgezett tüskék. "
Sok mindent lehet mondani erre a könyvre, de azt, hogy összecsapott, azt tuti nem.
Egy ilyen terjedelmű könyvben általában talál az ember olyan részeket, amiket unottan lapoz. Na én ebbe azt nem találtam.

Az egyetlen ellenérv, amit a könyvvel szemben fel tudtam hozni az Cassandra alakja, amivel egyszerűen nem tudtam megbarátkozni. Mondjuk, már alapjában ettől a névtől is a hideg ráz, bocsánat a Cassandráktól. :-) Na és persze a szemöldökemelgetés. Ugyanis a szereplők annyit "emlegették a szemöldöküket, hogy az már már kezdett idegesítővé válni. De most tényleg, más reakciót nem produkálhattak volna?
Egyébként ezeket leszámítva a szereplők mind imádnivalók. Lenyűgöző, szinte hibátlanul felépített családregény. Tele titkokkal, intrikával és persze az elmaradhatatlan szerelemmel és járulékával a szenvedéssel. 
A végkifejlet ugyan már előre sejthető, mégis melegséggel tölti el az embert. Na és a történetbe szőtt mesék...egyszerűen zseniálisak.

Zsú
 9/10

Könyvmolyképző 2011
622 oldal




"A korai halál kilátása más-más hatással van mindenkire. Némelyeket korukat, tapasztalataikat meghaladó érettsèggel ruház fel, s ez szép természetté, lágy magatartássá virágzik. Mások szívét azonban kőkemény jégréteggel vonja be. S ez a jég, ha rejtve marad is, teljesen sosem olvad fel."

Jack London - Fehér Agyar

Értékelést kicsit megkésve hozom most nektek Jack Londontól   a Fehér Agyart. A könyvet már régebben olvastam, csak valamiért nem készült róla bejegyzés!

Fülszöveg:
"Fehér Agyarnak, a gyönyörű kutyának farkasok vére folyik az ereiben. A vadonban nevelkedik, ahol ölnie kell, és keményen küzdenie a túlélés érekében. Az élet viszontagságai, az éhség okos, kemény, kérlelhetetlen harcost formálnak belőle. Egy napon megjelenik életében az ember. Innentől kezdve Fehér Agyarnak már nemcsak a teste, hanem a lelke is szenved: kínzó ürességet érez, és ezt semmi nem tudja megszüntetni. Végül egy jószívű, igazságos, bátor férfi barátságával ajándékozza meg a sors. A mogorva, vérengző vadállat megismeri a szeretetet, ám a megpróbáltatásoknak ezzel még koránt sincs vége.."
 
A könyv alapján készült film, az egyik kedvenc filmem, és számtalanszor láttam már. Ezért határoztam el, hogy a könyvet is kiolvasom. Nagyon szeretem az állatokról szóló történeteket, - mint ezt már tudjátok - ezért is szeretem olvasni Jack London műveit.  
Ez a könyv egy igazi klasszikus.  Nagyon könnyen és gyorsan lehet olvasni, szinte olvastatja magát. Egy kicsit veszített az izgalmából abból kifolyólag, hogy már a filmből tudtam mi fog történni, de Jack London farkasának története egy annyira kedves kis történet, hogy akárhányszor el lehet olvasni, vagy megnézni.
 A könyv és a film között nagy a hasonlóság csak a végén más a csavar. Mindkét befejezés jó, de a könyvbéli mégis csak az igazi. A történetet Fehér Agyar szemszögéből ismerhetjük meg, mint ahogy már az író több könyvében is megtapasztalhatjuk, hogy az állat szemén keresztül láthatunk. Ettől olyan igazán különlegesek Jack London regényei.
Bárkinek ajánlom egy esős vasárnap délutánra, akár a könyvet, akár a filmet.
Krisztián         
10/10
 
Kossuth kiadó 2015
219 oldal

FILM:
A könyv alapján 1991-ben forgattak egy remek kalandfilmet Ethan Hawke főszereplésével. 

 

Philippa Gregory - Az állhatatos hercegnő /Tudorok 1./

 Amióta hazaértünk nyári Londoni utazásunkról, egyszerűen nem tudok betelni Anglia történelmének egyik legkülönlegesebb alakjáról, VIII.Henrikről, és az őt övező titkokról szóló történetekkel. Furcsa belegondolni, hogy jártam azon az utcákon, azokban a folyosókban, ahol egykor ők is jártak. Hátborzongató élmény.

" Ha az ember tudja, mi az amit nem tud, akkor alázatosan kérdez, nem pedig pökhendin megmondja a magáét.
 Itt kezdődik a bölcsesség."

FÜLSZÖVEG:

"Catalina, a spanyol infánsnő, akit még gyermekkorában eljegyeztek Arthur walesi herceggel, alig tizenöt évesen érkezik Angliába, a Tudorok udvarába. Az ifjú házasok kezdeti idegenkedése szenvedélyes szerelembe csap át – csakhogy történetük hamarosan szomorú fordulatot vesz. Arthur merész kívánsága azonban meghatározza hitvese további sorsát…
Ahogy rajongói már megszokhatták, Philippa Gregory most is szokatlan szemszögből ábrázolja a történelmet. Újabb regényében nem a Boleyn Anna miatt félreállított, idősödő asszonyt ismerhetjük meg, hanem az ifjú hercegnőt, a vonzó és eszes, elszánt és állhatatos lányt, akit arra neveltek, hogy Anglia királynéja legyen, s aki addig küzd, míg meg nem szerzi azt, ami hite szerint megilleti."

 "Vágy és végzet - Egy szerelem, mely megváltoztatta a történelem menetét"
Mindig különös élmény, amikor egy történetet, különböző szemszögekből is megtapasztalhatunk. Ezért is annyira különlegesek a történelmi regények, mert mindenki kiválaszthatja a saját főszereplőjét, a lényeg ugyanaz marad, de mindenki a saját szája íze, elképzelése és hite szerint formálhatja, alakíthatja, szőheti tovább egész a végtelenségig.
 Nagyon szerettem  Philippa Gregory - A másik Boleyn lány -t is, ami elég meghatározó volt a történelmi regények iránti vonzalmam kialakulásában. Catalina története a Tudorok sorozat első részeként A másik Boleyn lány előzménye. Itt a hangsúlyt nem VIII.Henrik botrányos válása, és annak körülményei kapták, hanem maga Aragóniai Katalin magánélete. 
 A történet első szakasza egy ízig-vérig romantikus történet. Philippa Gregory véleménye szerint ugyanis Catalina és Arthur igenis elhálták a házasságot, sőt, tovább is szövi, szerinte igazi szerelem bontakozott ki közöttük. Szerelmük tragédiája után Catalina élete csupa küzdelem. Rengeteg nehézséggel, egy súlyos hazugsággal, és egy örök életében siratott szerelemmel kellett tovább élnie cseppet sem könnyű életét.
 Nagy hangsúlyt kap még a könyvben Catalina hazája, Spanyolország, és a hazaszeretete. Az, hogy mennyire vágyott újra otthonába, de milyen rendíthetetlenül ellenállt a késztetésnek, és teljesítette hite szerinti kötelezettségét. A történet ezenkívül remekül szemlélteti a hatalmi harcokban kötött érdekházasságok akkori lényegét. Itt emelném ki, hogy az írónő milyen remekül megoldotta a következő résztől való elkülönítését, így nem ismételte önmagát.

 Philippa Gregory ábrázolásában egy igazán különleges személyiséget kapott Katalin. Míg a Boleyn lányban egy folyton imádkozó, zárkózott, titokzatos, merev, korosodó asszonyként ismerjük meg, ebben a könyvben egészen a gyermekkorától kísérhetjük végig, nem éppen irigylésre méltó életútján. Az eleinte naiv, hiszéken kislányból,határozott, bátor, racionális nő, igazi Királynő formálódik, aki elszántságával bármire képes, hogy megvédje önmagát.
 Ismételten egy remek művet kaptunk az írónőtől. Ugyan nem egy érdekfeszítő, izgalmas történet, és cselekménye sem sok akad a terjedelméhez képest, viszont ami benne van, az úgy jó, ahogy van. Lassú folyású, elmerengős, mégsem unalmas, amolyan könnyed kikapcsolódásnak, és érdekességnek ideális.

Zsú
8/10

A Tudorok 2. része itt.

Carthaphilus 2013
526 oldal

 "Amikor Arthur meghalt majd meghasadt a szíven. De most, hogy a kisfiam halt meg , semmire nem vágyok, csak arra, hogy a szívem szűnjön meg dobogni."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates