Kate Morton - Az elfeledett kert

Már nem emlékszem, hogy pontosan miért kerestem ezt a könyvet, de a könyvtárban a számítógépes rendszer szerint bent volt, a gyakorlatban viszont senki nem találta. Így esett hát, hogy lecövekeltem és nem voltam hajlandó eljönni, míg nálam nincs a kötet, még ha ezzel a könyvtárosok idegeire is mentem. Így utólag,: bocs, de nem bántam meg.


"- a múlt olyan mint valami régi barát.
 Néha csak úgy beállít 
hívatlanul és el sem megy!"
A történet dióhéjban:
 A cselekmény 3 idő síkon fut, pontosabban 3 generáción ível át.
  Az első az 1900- as évek elején, ahol a különös Mountrachet családdal ismerkedhetünk meg. Az ő állandóan beteg kislányuk Roze, és a családtól elszökött nagynéni elárvult leánya, Eliza között tündéri barátság szövődik, amit idővel beárnyékol az immár felnőtt Rosé önzősége.
A második szál főszereplője Nell, aki az 1975 ös években jut el életének arra a pontjára, amikor halaszthatatlanul fel szeretné kutatni a gyökereit. Ugyanis Nell egy 1913- ban Ausztráliából Angliába tartó hajón èrkezett egyes-egyedül. Nell mióta ezt megtudta nem találja a helyèt és mindent hátrahagyva fog bele a kutatásban.
A harmadik szál "napjainkban" 2005- ben játszódik. Cassandra, Nell unokája, aki örökségül kapja a családi rejtélyt, útra kel, hogy befejezze, amit Nell elkezdett, hogy megfejtsék, vajon ki hagy egy fél világot átszelő hajón egy kislányt eges-egyedül?
" Ha lenyelte volna Mary egyik karácsonyi díszét, a szegfűszeggel megtűzdelt narancsot, akkor sem érezhette volna betegebbnek magát. Irigység, ez a neve ennek a csomónak. ... Irigység, suttogva az éles szót Eliza, és érezte, amint a szája belsejét szúrják a mérgezett tüskék. "
Sok mindent lehet mondani erre a könyvre, de azt, hogy összecsapott, azt tuti nem.
Egy ilyen terjedelmű könyvben általában talál az ember olyan részeket, amiket unottan lapoz. Na én ebbe azt nem találtam.

Az egyetlen ellenérv, amit a könyvvel szemben fel tudtam hozni az Cassandra alakja, amivel egyszerűen nem tudtam megbarátkozni. Mondjuk, már alapjában ettől a névtől is a hideg ráz, bocsánat a Cassandráktól. :-) Na és persze a szemöldökemelgetés. Ugyanis a szereplők annyit "emlegették a szemöldöküket, hogy az már már kezdett idegesítővé válni. De most tényleg, más reakciót nem produkálhattak volna?
Egyébként ezeket leszámítva a szereplők mind imádnivalók. Lenyűgöző, szinte hibátlanul felépített családregény. Tele titkokkal, intrikával és persze az elmaradhatatlan szerelemmel és járulékával a szenvedéssel. 
A végkifejlet ugyan már előre sejthető, mégis melegséggel tölti el az embert. Na és a történetbe szőtt mesék...egyszerűen zseniálisak.

Zsú
 9/10

Könyvmolyképző 2011
622 oldal




"A korai halál kilátása más-más hatással van mindenkire. Némelyeket korukat, tapasztalataikat meghaladó érettsèggel ruház fel, s ez szép természetté, lágy magatartássá virágzik. Mások szívét azonban kőkemény jégréteggel vonja be. S ez a jég, ha rejtve marad is, teljesen sosem olvad fel."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates