Brian McClellian - Karmazsin hadjárat / Lőpormágus - Trilógia II./

 Egy izgalmas történet második részét a Lőpormágus - trilógiából  osztanám meg veletek a Karmazsin Hadjáratot!

 "A ​sarkunkban loholó kutyák rádöbbennek majd, hogy oroszlánokkal kerültek szembe!
 
Fülszöveg:
" Tamás Kez elleni hadicsele katasztrófába torkollik, és töredék hadseregével ellátmány és erősítés nélkül az ellenséges vonalak mögött ragad. Hatalmas túlerőtől űzve, erőltetett menetben kell északra vezetnie az embereit, hogy átjusson a hegyeken, és megvédje hazáját.Eközben Adróban Adamat felügyelő nyomoz elrabolt felesége után, a szálak pedig a kegyetlen Lord Vetashoz vezetnek. Azonban a Vetas rejtélyes urával kapcsolatos kérdések még sötétebb titkok felé mutatnak.Míg Tamás tábornokai egymás közt marakodnak, a dandárok minden nap kénytelenek meghátrálni a Kez támadások elől. Mivel Tamást és lőportármágusait mindenki halottnak hiszi, Kétlövetű Tániel válik az utolsó védelmi vonallá az előrenyomuló ellenséggel szemben, akiket a pletykák szerint egy újjászületett isten is támogat."

 Fumax kiadó 2015
   584 oldal

Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a második kötetbe. Nagyon vártam már, hogy miként fog alakulni egyes szereplők sorsa, és maga a történet egésze. Eben a részben sem csalódtam, bár ez kicsit talán jobban magával ragadott mint az első. Az író a második részben kicsit feljebb tette a mércét.

A történet ott folytatódott ahol az első véget ért. Ebben a kötetben is ugyanúgy megmaradtak az egyes karaktereket külön-külön bemutató kis történeti szálak és ugyanúgy váltakoznak mint az első részben.  Ezek néha keresztezik egymást de általában a saját kis medrükben csordogálnak.
Az író mindig visz valami újat, valami fordulatot a történetbe. A könyv elején mindjárt azzal, hogy Tamás tábornagyot a Kez birodalomba juttatja egy hadicsel végrehajtása közepette. Ami végül balul sül el és hosszú menekülésre kényszeríti egy idegen és ellenséggel üldözött országban, azért, hogy újból hazajuthasson. Ez a menetelés sok kalandot ígér, ami rengeteg izgalmat tartogat számunkra. Közben Tániel sorsa sem egyszerű. Az első rész végén megsérül (ahogy Kresmírt lelövi, és ami később kiderül csak félig jött össze) de segítőjének hála megmenekül és kis pihenés után ismét harcba veti magát a Kez sereg ellen. Adamat felügyelő ebben a részben családját próbálja megmenteni fogva tartójuktól Lord Vettastól. Ami számomra újdonság, hogy Nila egyre nagyobb szerepet vállal a dolgok menetében. Az író fokozatosan hozza fel a főszereplők mellé és emeli hasonló szintre. Hogy miként alakul a szereplők sorsa és a történet cselekménye azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Nagy érdeklődéssel várom a befejező kötetet. Amit végeztem a második kötettel a harmadikba már bele is kezdek!
Krisztián 

10/10

     A kötet többi része:
                        1: Vérrel írt ígéretek/ Lőpormágus - Trilógia 1./

Brian McClellan - Vérrel írt ígéretek /A Lőpormágus - Trilógia I./

Egy új sorozatba A Lőpormágus - Trilógiába kezdtem bele és ennek első részét hozom most nektek A vérrel írt ígéreteket Brian McClellan tolmácsolásában!

A ​királyok kora lejárt – és én fojtottam vérbe.”

Fülszöveg:
"Tamás tábornagy királyellenes puccsa korrupt arisztokratákat küldött a guillotine alá, és éhezőket juttatott kenyérhez. Egyúttal azonban háborút provokált a Kilenc Nemzetekkel, és belső támadásokat a királyhű fanatikusok részéről. Közben Tamás állítólagos szövetségesei, az Egyház, a munkások szakszervezete és a zsoldoscsapatok között kapzsi hatalmi harcok törnek ki.Kifogyva a lehetőségekből, Tamás saját félelmetes lőpormágusi képességei mellett csak kevés bizalmasára támaszkodhat. Közülük leginkább saját elhidegült fiára, a megkeseredett Tánielre, aki briliáns lövész és lőpormágus, és Adamatra, egy nyugdíjazott rendőrfelügyelőre, akinek hűségét zsarolással teszik próbára.A külső és belső ellenség szorításában vergődve, felerősödnek a rémült suttogások pusztításról és halálról, és a földre visszatérő egykori istenekről. Persze, ezek csupán babonás vén parasztok legendái – modern, tanult emberek már nem hisznek az ilyesmiben. Pedig talán jobban tennék…"
 Fumax kiadó
   550 oldal

Régóta szemeztem már ezzel a sorozattal. Nagyon nehezen szántam rá magam, hogy belekezdjek az olvasásba. Mindig kerestem valami mást, de most nem halogattam tovább. Kihoztam a könyvtárból és belevetettem magam a sorok közé.

Soha nem olvastam még fantasy témájú, típusú könyvet. Kicsit tartottam tőle, de nagyon kellemesen csalódtam. Nem gondoltam, hogy ennyire magával fog ragadni ezt a történet. Az elején még szoknom kellett a szereplőket (lőpormágusok, felügyelők, kiváltságosok, sima emberek stb...), de hamar túllendültem és felvettem a ritmusát. Néha annyira belemerültem, hogy még inni is elfelejtettem közben! :-)

Nagyon tetszett a könyv szerkezete. Jó hogy fejezetekre van osztva, és minden rész általában egy jelenettel vagy történettel foglalkozik. Több szálon fut a cselekmény, egy időben több helyszínen más-más szereplőkkel. Ezek között ugrál az író és mutatja be az eseményeket. Nekem ez így nagyon bejött. Jól nyomon lehetett követni a dolgokat.

Az író jól ötvözte az emberek, lőpormágusok, kiváltságosok, istenek, papok stb. szerepeit. Vannak bent szerethető és kevésbé szerethető karakterek. Tániel és Ka - poel, Bo kiváltságos, és Admat nyomozó kedvenc szereplőimmé lettek. Viszont Tamás személyében nem jutottam dűlőre. Néha megkedveltem néha ki tudtam volna szedni a sorok közül. De pont ez a kettőssége adja meg karakterének érdekességét. Charlemund, Lord Vettas, a Tulajdonos személyében a bűnözők a rossz fiúk is feltűnnek  a történetben. Mindegyik karakter hozzájárul ahhoz, hogy egy jó, izgalmakkal teli, érdekes kis történet kerekedhessen belőle. Hogyan alakul egyes szereplők története, azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Mindenkinek ajánlom aki szereti a hasonló témájú könyveket ezt a trilógiát ne hagyja ki. Nagyon várom a következő részeket, kíváncsi leszek hogyan alakulnak a sorsok és a történet!
Krisztián

9/10
 

Giles Kristian - Téli tűz /Sigurd - Saga 2./

Egyik kedvenc sorozatom (Sigurd - Saga) frissen megjelent kötetét osztom meg veletek Giles Kristiantól a Téli Tűz-t!

Fülszöveg:
"Hát itt vagyunk, térdig Sigurd Haraldarson sagájában!
Micsoda öröm ilyen könyveket írni, és egy darabig a mi norvégjaink világában élni! Kegyetlen és bárdolatlan világ, az kétségtelen, viszont nincs benne okostelefon, közösségi média, valóságshow és fitnesznyomkövető, ami nem semmi. Felüdülést jelent egy időre lelépni tőlük. Portyázni egy baráti társasággal. Fellépni egy hosszúhajó kormányállásába, olyan életet élni, amelyet manapság rosszallanának, és akkor még finom voltam.
Azt akarom, hogy legalább annyira „érezd” ezeket a történeteket, mint amennyire olvasod. Hagyd ott 21. századi életedet, és élvezd a késő 8. századi Skandinávia szabadságát, veszélyeit, komorságát és bizonytalanságát – és az időjárást! Remélem, ugyancsak élvezettel lubickolsz majd Sigurdnak és barátainak elveiben és hiedelmeiben, azokéban a férfiakéban és nőkében, akiket szeszélyes istenek irányítottak, és a hűség meg a fényes hírnévről szőtt álmok kötötték össze őket egymással."

Gabó kiadó 2017
  312 oldal

Folyamatosan figyeltem mikor jelenik meg a második kötet a Sigurd Sagaból. Mivel az első rész nagyon elnyerte a tetszésem, vártam a folytatást. Ahogy láttam, hogy megjelent, meg is vásároltam, és bele is kezdtem a frissen megszerzett könyvbe.

Nagyon vártam már, hogy megtudjam miként folytatódik Sigurd és barátainak kalandja. Az első kötet (A Bosszú Istene) végén egyik fogadott esküjüket teljesítették, megölték Randver jarlt. A történet innét folytatódik a második részben. Meghúzzák magukat a gyilkosságot követően, de nem sokat pihenhetnek, mert Gorm király (a másik nagy ellensége Sigurdnak) rájuk talál. Ismét menekülniük kell, és innét veszi kezdetét az eseményekkel teli izgalmas történet. Hogy milyen kalandos is lesz ez az út, azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

A Tűz Istene méltó folytatása az első résznek. Feltűnnek benne a régi megszokott szereplők, de néhány ujjat is belesző az író, akik nagyon jól kiegészítik a kis csapatot. A humor és a vikinges könyvekben jól megszokott csatajelenetek ugyanúgy megmaradtak amik csak emelik a történet színvonalát.
A második részben egy másik szál is megjelenik a történetben. Egy bérgyilkost bérel fel Gorm király Sigurd megölésére. Az ő kis történetét is vezeti az író párhuzamosan a fő csapásiránnyal, hogy miként kutatja főhősünket és kis csapatát. Hogy alakul a találkozásuk? Olvassátok el ti is.

Kifejezetten örültem annak, hogy gyorsan megjelent a második kötet. Kis negatívuma viszont az, hogy szerintem elég rövidre sikeredett. Szívesen olvastam volna hosszabban a történetről, mert hamar a végére értem :)! Nagyon várom már a harmadik rész megjelenését, Remélem minél hamarabb sor kerül rá. Akinek tetszett az első rész az ne hagyja ki a folytatást!
Krisztián

10/10

       Sigurd - Saga:
                       1: A bosszú istene /Sigurd - Saga 1./  

Jodi Picoult - Sorsfordítók

 Jodi Picoult az egyik nagy kedvencem, ezért nem csoda, hogy elfogult vagyok vele szemben. Eddig még nem akadtam olyan regényére, ami csalódást keltett volna bennem, talán azért is, mert annyira jól kidolgozottak, hogy nem sok minden akad, amibe beleköthetne az ember.

"...ő minden volt, ami én nem. Én pedig minden voltam, ami ő nem."

 Fülszöveg:
"Tizennyolc éven át egymás mellett laktak. Mindent tudtak egymás viselt dolgairól. A Hart és a Gold család élete elválaszthatatlanul összefonódott. A gyermekeik is együtt nőttek fel, nem csoda, ha Chris és Emily barátsága a középiskola évei alatt szerelemmé érett. Valódi lélektársak voltak de egy nap szörnyű hír érkezik a helyi kórházból. Emily öngyilkos lett. A halálos lövés Chris édesapjának fegyveréből származik. A fegyverben maradt még egy golyó, ezt Chris elmondása alapján neki szánták. Ugyanis a két kamasz titkos egyezséget kötött. A különös tragédia széttépi a két család közti szoros köteléket. Chris az egyetlen, aki tudja a titkot az egyezségről, de vajon az igazság megmentheti-e a barátságot, és van-e feloldozás? Megrendítő és elgondolkodtató regény a családi kötelékekről, és a legnagyobb áldozatról, amit a szerelemért hozhatunk."

Athenaeum 2014
560 oldal

"...szerintem ez a szerelem - mondta halkan Chris. - Amikor az ember utólag hajszálpontosan látja, milyen a másik, és mégsem változtatna rajta semmit."

 Imádom, ahogy Picoult leheletfinoman adagolja a kis történetmorzsákat. Szépen egyenletesen, az időben ugrándozva tárul elénk a két nem mindennapi család, és a két szerelmes gyermekük története. Ezen a nehéz témán az írónő könnyed, már-már humoros párbeszédekkel, szituációkkal lágyított, meghagyva a témakör komolyságát.

Egy gondos szülő is némán elmegy kamasz lánya problémái mellett, vagy netalántán még a fáradtságot sem veszik, hogy megtudják, mi nyomasztja őket, esetleg struccpolitikát folytatva, "amit nem látunk nincs" alapon dugják homokba a fejüket. Igen, azt hiszem ez is olyan, mint amikor a fejfájás és vérnyomás ingadozást ráfogjuk a frontokra, kamasz lányunk problémáit pedig a kamaszkorra, hiszen "majd elmúlik ez is". Csak, hogy nem minden esetben. Milyen könnyen elfelejtjük, hogy mekkora egoisták voltunk mi is ennyi idősen, világmegváltó gondolatokkal, szívszaggató szerelmekkel, kilátástalan mindennapi helyzetekkel.

  Ez a könyv egy nagyon jó példa a szülői önzésre is. Hiszen valahol ezt az egészet a szülők hozták létre, még ha akaratlanul is, de befolyásolták a gyermekeket döntéseikben, egymás karjába terelve ezzel őket. Elképesztő terhet raktak a vállukra azáltal, hogy nekik mindig, mindenáron együtt kell lenniük, kapcsolatba kell maradniuk, és ez szinte már-már elvárássá alakult.
  Egyben nagyon jól szemlélteti, hogy ahányan vagyunk, mind másképp és másképp éljük meg, dolgozzuk fel, ha egy szerettünk elhagy bennünket.

Remek olvasmány. De készüljön mindenki, nem lesz könnyed. Olykor gombóc keletkezik az ember torkában tőle, vagy nem tudsz elaludni, mert az olvasottakon agyalsz. Szeretem, hogy az írónő, mindig ilyen változatos karaktereket teremt a regényeibe, akik mind más és más szemszögből látják/láttatják velünk az eseményeket. Ráadásul ebben a kötetben én még egy kicsit abban is reménykedtem, (bár nem is értem miért, hiszen a holtak csak a fantasy regényekben szoktak feltámadni) hogy a végén minden megoldódik, és újra úgy lesz, mint régen. Azt hiszem pont ezért olyan nyomasztóak, és egyben nagyon maradandóak Picoult regényei, mert még, ha a végén jóra is fordulnak a dolgok, már semmi nem lesz olyan mint azelőtt.

Ahogyan kötelezővé tennék néhány könyvet a fiataloknak, úgy tenném kötelezővé ezt is minden kamaszkorú gyereket nevelő szülőnek. Van mit tanulnunk belőle.
Zsú           

10/10

Film:
 2002-ben forgattak filmet a történet alapján The Pact, Magyarországon, Az egyezség címmel.
Sajnos sehogy nem tudtam hozzájutni, hogy megnézhessem magyar nyelvű változatban, így ez még egy kicsit várat magára.

"Mélységesen megdöbbentette, hogy a feleségében húszévi házasság után egyáltalán felmerül, hogy a szex ne ajándék legyen, hanem fizetőeszközként használható árucikk."


Rajiv Chandrasekaran - Zöld Zóna

 Egy igaz beszámolót osztok meg veletek, a Bagdad és Irak amerikai felszabadítását  követő történésekről, Rajiv Chandrasekaran újságíró tolmácsolásában, a Zöld Zóna című könyvet.

Fülszöveg:
" Széles ​körű elismerést aratott amerikai bestseller, amely a Zöld Zóna című film készítőjét is megihlette. Fejedelmi élet a Smaragdvárosban – Irak Zöld Zónája belülről A Nemzeti Könyvdíj döntőse Az év könyve a The New York Times Book Review szerint Egy részletekbe menő (…) kép arról, hogyan fuserálta el a kormányzat és gondosan válogatott legénysége a háború utáni Irak első évét (…) Az embernek néha olyan érzése van, mintha egyes részleteket A 22-es csapdájából, vagy a MASH-ból merítettek volna. (The New York Times) Zöld Zóna, Bagdad, 2003: Egy fallal körülkerített, úszómedencékkel és egyéb luxuscikkekkel felszerelt zónában élve Paul Bremer és az irányítása alá tartozó Koalíciós Átmeneti Hatóság megpróbál egy új, demokratikus Irakot felépíteni. A Hatóság, amelynek tagjai olyan idealisták, akiket az abortuszról vagy a halálbüntetésről alkotott véleményük alapján választottak ki a munkára, a háború utáni döntő első évben olyan célokat próbálnak megvalósítani, amelyeknek a háború sújtotta ország valódi szükségleteihez nem sok köze van. Rajiv Chandrasekaran, aki korábban a Washington Post bagdadi irodájának vezetője volt, betekintést ad számunkra, milyen volt az élet ebben az Óz-féle, világtól elzárt zónában."

Könyvmolyképző kiadó 2010
    504 oldal 

 A könyvtárban nézelődve akadtam rá a polcok között erre a könyvre. Ahogy megláttam egyből a film jutott eszembe, aminek pont ugyanez a címe. Belelapoztam és rájöttem, hogy nem igazán van köze hozzá de jónak tűnt és érdekelt is a téma, ezért kikölcsönöztem és bele is kezdtem az olvasásba.

Az amerikai hadsereg 2003-ban megdöntötte Szadám Huszein iraki rezsim uralmát, elfoglalta Irakot és Bagdadot. Ez a könyv Rajiv Chandrasekaran újságíró által összegyűjtött anyagok, tudósítások, beszélgetések összegzése az utána történt eseményekről.
 Rajiv Chandrasekaran

A könyv  rögtön fejest ugrik a dolgokba. Azt próbálja bemutatni az olvasónak, hogy az amerikaiak miként próbálják meg újjászervezni és újjáépíteni Irakot. Létrehoznak egy zónát Bagdadban, ahonnan ez egészet kivitelezni szeretnék , ezt nevezik el Zöld Zónának. Ez egy fallal körbevett szigorúan ellenőrzött és védett terület. Ide zsúfolódnak össze azok az emberek akik ezekért a műveletekért lesznek a felelősek. 
Ahogy haladtam a könyv olvasásával egyre több névvel, információval és helyszínnel találtam szembe magam. Néha már ott tartottam, hogy nem is tudtam ki kivel van. Számomra ez sokszor gondot okozott, mert vissza kellett lapoznom és megkeresnem ki is volt ő és mit csinált amikor ismét felbukkant a történetben. Mindenről egyszerre próbált írni az író, ezért pár laponként más történetbe,  más személyekkel fogott bele. Épp hogy megjegyeztem volna a dolgokat egy újabba csapott át. Ez a csapongó, ide-oda belekapó stílus (sajnos) végigfut az egész könyvön. Viszont nagyon sok dolgot is megtudhat az olvasó, hogy mi, hogyan és miért történt akkor Irakban.

Az amerikaiak kész forgatókönyvvel érkeztek meg a Zöld Zónába. Elképzelték miként fogják az új demokratikus Irakot felépíteni egy addig diktatórikusan működő államban. Ahogy megismerkedtek a helyzettel kezdtek rádöbbenni, hogy nem egészen úgy festenek a dolog ahogy ők elképzelték. Sokszor olyan emberekre bíztak olyan dolgokat akik soha nem dolgoztak vagy foglalkoztak az adott területtel, amit nekik kellett volna újjászervezni. Ebből adódóan nem is igazán sikerült megvalósítani a terveiket. Ez számomra nagyon megdöbbentő volt. Sokan sokszor nem is az irakiak érdekeit tartották szem előtt hanem azt, hogy ők hogyan nyerhetnek a dolgon. Voltak azonban olyan emberek is akik próbáltak segíteni is az irakiaknak, de ezek sajna kevesen voltak. Ha kíváncsi vagy kinek, hogy sikerült az adott feladattal megbirkóznia akkor olvassátok el a könyvet.

Összességében tetszett a könyv leszámítva a sok nevet, információt és helyszínt. Nem olvastam még ilyen típusú könyvet, de nem tettem le róla, hogy kezembe fogjak majd valamikor a későbbiekben valami hasonlót. Bárkinek ajánlom akit érdekel ez a téma és egy kis betekintést akar az akkor történtekbe.
Krisztián   

8/10
     
Filmről kicsit:
A fimet 2010-ben adták ki Matt Damon főszereplésével, aki tömegfegyverek után kutat Bagdadban. Mivel nemigen találnak semmit kezd rádöbbenni, hogy valami nem stimmel a dolgok menetében. Próbál rájönni mik és kik állnak a dolgok mögött, de folyton zsákutcába jut. Végül egy CIA ügynökben talál szövetségesre, és együtt nyomoznak tovább. Hogy miként alakul a történet azt a film megnézésével tudhatjátok meg. Nagyon jó és látványos akciófilm, bárkinek merem ajánlani nem fog csalódni benne.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates