Robyn Young - Felkelés (Felkelés-trilógia 1.)

 Egy új sorozatba vágtam bele, a választásom Robyn Young Felkelés-trilógiájára esett. Ennek az első részét osztanám meg veletek a Felkelést!

Fülszöveg:
"A. D. 1286. Skócia emberemlékezet óta a legkeményebb tél szorításában vergődik. Egyesek azt állítják, eljött a végítélet napja.
Skócia királya a viharos sötétségben kilovagol Edinburgh-ból. Útközben saját embere gyilkolja meg, így a trón öröklése nyitott kérdéssé válik. A király halálával mintha követ dobtak volna egy tóba, a hullámok messzire terjednek. Polgárháború fenyeget, a legbefolyásosabb skót családok küzdenek a hatalomért, mit sem tudva arról, hogy Edward, Anglia királya közben saját tervét is mozgásba hozta.
Edward majdnem két évtizeden át dédelgette a hódítás tervét, egy ősi próféciából táplálkozó álmot, ami örökre megváltoztathatja Britanniát.
Ám a sors nem úgy akarta, hogy Edward könnyedén sikerrel járjon. A háború hamvaiból, vérbosszún és megosztott hűségen át egy ifjú fegyvernök bukkan fel, hogy ellenálljon Anglia leghatalmasabb királyának. A neve Robert Bruce. Az ő történetének kezdetét meséli el a Felkelés."

 Gold Book 2013
     432 oldal

Az előző könyv után kicsit könnyedebbre vágytam, valami kis kalandos történetre. Nekiláttam keresgélni, de nem igazán tudtam mit is olvasnék szívesen. Az írónőre a Molyon figyeltem fel. Nem ezt a sorozatot néztem ki tőle, de a könyvtárban csak ez volt bent. Beleolvastam, megtetszett így kihoztam és belevágtam.

Ennek a történetnek van valóság alapja, a szereplők nagyrészt és a helyszínek is léteztek az adott korban, amikor a történet játszódik. Ezt az írónő felhasználva egy kis fantáziával egy nagyszerű trilógiát alkotott.

A sorozat  Robert Bruce kalandos történetét meséli el.  Az események Skóciában és Angliában játszódnak I.Edward uralkodása idején. A könyv Robert kisgyermekkorában kezdődik, mikor Skóciában Sándor király uralkodik. Halálával a dolgok más irányt vesznek. Az örökös nélkül maradt trónért elindul a harc. Robert nagyapja is pályázik a trónra, kinek családja Skócia egyik legbefolyásosabb nemzedéke közé tartozik. Végül a dolgok úgy alakultak, hogy nem ő kerül a trónra hanem ellenfele és ezzel kezdetét veszi unokájának története.Az ifjú fogadalmat tesz, hogy egyszer visszaszerzi a trónt amire nagyapja révén igényt tarthat.
Edward király is szemet vet Skóciára. Most, hogy gyenge lábakon áll a királyság és élére ő nevezte ki az új királyt, esélye most a legnagyobb, hogy uralma alá hajtsa Skóciát. Kezdetben Robert angol oldalon áll, (akit már lovaggá ütöttek és jelentős vagyon és birtok került a tulajdonába nagyapja halálát követően) miután kitör a háború Anglia és Skócia között. Majd ráébred, hogy ígéretét amit nagyapjának tett megszegte és élete teljesen más irányba halad. Ekkor áll át a felkelők oldalára és a király ellen harcol. Hogy miként alakul ez a háború és Robert élete azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Nagyon élveztem a könyvet. Az írónő nagyon jól fogalmaz és könnyeden ír, így nagyon gyorsan lehet haladni vele. A történet szinte olvastatja magát. Mindig van miért izgulni olvasás közben. Folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét. A történet néha több szálon is fut, ilyenkor az írónő ugrál egyikből a másikba és elmeséli mi is történik egy adott időben de máshol. Számomra ez nagyon élvezetessé tette a történetet. Kezdetben kicsit megdöbbentem, hogy elég véres csatajeleneteket, lefejezéseket, kibelezéseket olvashattam az írónőtől nő létére. 

Mindenkinek ajánlom aki szereti a kalandregényeket, és érdekli a történelem ezen szakasza. Nagyon várom a történet folytatását, hogy miként alakulnak a dolgok és az események.
Krisztián  

10/10 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates