Kate Morton - A tóparti ház

Hirtelen elhatározásból választottam ezt a könyvet, amolyan "megláttam és megkívántam" alapon. Ez a harmadik könyvem az írónőtől. Az elfeledett kert egyszerűen lenyűgözött, így mindjárt tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó Kate Morton könyvem, de a Felszáll a köd egy kicsit csalódást okozott, bár cseppet sem tántorított el a további olvasástól.


"Ilyen az élet. A lehetőség ajtaja meg-megnyílik és le-lezárul, ahogy az ember vakon tapogatózik az útján."

A történet dióhéjban:

Ahogy már Kate Mortontól lassan megszokom, most is több szálon, több szemszögből, generációkon keresztül ismerhetjük meg a cselekményt.

- Sadie Sparrowt nyomozónőt egy időre kényszerszabadságra küldi a főnöke egy munkahelyi incidens miatt. Ezért nagyapja vidéki birtokára száműzi önmagát, hogy erőt gyűjthessen az újabb feladatokhoz. Ám hamar ráébred, hogy nem igazán megy neki a semmittevés, ezért gyakran bolyong a környékbeli birtokokon. Egyik ilyen alkalommal lel egy gyönyörű elhagyatott  házra. Ösztönei azt súgják, hogy a kísérteties birtok mélyen eltemetett titkokat őriz, és mivel neki amúgy sincs jobb dolga, így nyomozásba kezd, hogy előássa az Edevane család tragikus múltját.
- 1933-ban az Edevane család birtokában volt az akkor fénykorát élő gyönyörű tóparti ház. A sokak szerint idilli család, a háborúból hazatért, de mély sebeket hordozó apával, a gondterhes, de mindenre elszánt anyával, a három gyönyörű, egymástól annyira különböző leánygyermekkel, és a család kincsként őrzött egyetlen fiúgyermekével sötét titkokat őriz, amik lassan felemésztik mindnyájukat.
- Hetven évvel később, amikor Alice Edevane megkapta első kíváncsiskodó levelét Sadie Sparrow rendőrnyomozótól rég összeforrt sebek szakadtak fel benne. Itt az ideje, hogy újra visszatérjen a múltba, és feloldozást kapjon rég elkövetett tetteiért...

Cartaphilus 2016
512 oldal

"...akármennyire messzire fut el valaki, akármennyire igyekszik elölről kezdeni mindent - a múltnak megvan az a tulajdonsága, hogy átnyúlik az éveken, és utoléri az embert."

 Bevallom a Felszáll a köd után volt bennem egy kis félsz, de ahogy belekezdtem nem volt kérdés, hogy ez egy nagyon, de nagyon jó történet lesz.
 Úgy látszik lassan össze lehet gyűjteni Kate Morton könyveinek összetevőit, hogy létrejöjjön egy újabb bestseller. Rengeteg visszatérő közös kis elemet találhatunk a könyveiben, mégis fantasztikusan gazdag fantáziával, rengeteg szerethető szereplővel, és generációkon átívelő titkokkal fűszerezve mindig valami újat mutat nekünk.
  Nagyon megkedveltem Sadie-t. A lelkileg sérült, munkamániás, önmagát kereső nő remek választás volt az írónőtől, hiszen könnyedén a helyébe képzelhettem magamat, és izgatottan vártam a fejleményeket. 
 Szintén tetszett az Edevane család múltban játszódó története, igazán életszerű volt, és valóban ott éreztem magam az 1930-as években. Itt újabb pontot kap tőlen a háborúból hazatért lelkileg sérült "légnyomás" - ban szenvedő katonákról ismét sok mindent megtudhattunk.
Viszont Alice idősebb alakja, ( ugyanúgy, ahogyan a Felszáll a ködben Grace karaktere, ) egyszerűen idegesített. Úgy néz ki minden könyvében találok egy ellenszenves szereplőt magamnak, pedig becsület szavamra nem szánt szándékkal keresem. 
 Meg kell, hogy említsem még a könyv csattanóját, amin egy kicsit meglepődtem, de egyszerűen nem tudtam hova tenni. Tudom, már megint kötekedek, de valamiért hiányzott nekem a tragédia, úgy érzem inkább maradt volna Theo a múltban. Minden kukacoskodásom ellenére tökéletesen összeillesztett kirakós darabkákból álló, fantasztikusan felépített történet, mindenkinek ajánlom, remek kikapcsolódásra számíthattok.
 Zsú
10/10 

Lakatos Levente - A tiltás gyönyöre /Szigor 1-4./

Nem először botlottam könyvtárban, könyvesboltban Lakatos Levente könyvbe, de (sajnos) eddig nem vonzottak magukhoz. Milyen nagy hiba volt...

"Míg mi, férfiak általában a pillanatnak élünk, a nők a jövőbe tekintenek."

Fülszöveg:
"Az egykoron kicsapongó életű Liza és vőlegénye, a fényes politikai karrier előtt álló Sándor a kívülállók szemében tökéletes álompárnak tűnik, ám színlelt boldogságukat kínos titkok tartják egyben. Mikor a lány egy félreértés folytán találkozik egy sármos idegennel, aki darabokra töri a testi és érzelmi nélkülözés miatt már megrepedt álarcát, a botrány elkerülhetetlen. Vajon Liza képes kiköszörülni a csorbát, vagy az édesapja politikai hírnevével együtt a saját jövőjét is beszennyezi?
Szentesy Igor vagy ahogy a barátai hívják, Szigor keresett reklámszakember, a kormányzó párt újonnan felfogadott propagandistája. Kreativitása, komolysága és keménysége előtt nem csak a politika zárt ajtói, de a női combok is sorban kitárulnak. Ritkán mosolyog, utálja az ellenkezést, de imádja heccelni a sorsot.
Liza és Szigor őrült vágyaktól hajtva félelmetes játszmába kezd, de vajon melyikük a dörzsöltebb játékos ezen az erotikus sakktáblán? Mennyit érnek a titkok? Te képes lennél gyilkolni értük?"
Libri kiadó 2016
338 oldal
 "-A titkaink gyakran saját magunk elől is elfedik az igazságot.
Megvédenek bennünket.
 Ameddig nem mondjuk ki, olyanok, mint a palackba zárt szellemek..."

 Az igazság az, hogy mindig fenntartásokkal indítom a magyar kezek közül kikerült műveket. Pedig már igazán leszokhatnék róla.
Nem tudom megfogalmazni pontosan mit is vártam ettől a könyvtől, azt hiszem egyszerűen csak hagytam magam belesodródni. Aztán csak úgy pörögtek az oldalak.
 Vegyük sorra hogy miért is nyerte el igazán a tetszésemet a történet.
Először kicsit megborzongtam mikor először szóba került benne a politika. Bevallom őszintén nem rajongok a témáért. De szerencsére egyáltalán nem került nagy hangsúly rá, így egész jó kis rálátást engedett a mocskos,zárt ajtók mögötti oldalára, mégsem volt belőle sok.
Másrészt ott van a Szigor és Liza közötti huzavona és szenvedély. Egyébként pont ezen szoktak nálam elbukni a hasonló témájú könyvek, amikor egyszerűen túlzásba esik az író, és ahelyett hogy szórakoztató, pikáns lenne, ízléstelenbe hajlik át és a hajam áll tőle égnek. De szerencsére ebben az esetben nagyon jól eltalálta Lakatos Levente az egyensúlyt. A szereplőink is mind szerethető, érdekes, egyedi karakterek, akiknek szívesen ismertem meg a történetét. Tetszett ahogy fonódtak és bonyolódtak a szálak és a vége is kellőképpen felcsigázott, további olvasásra buzdítva. Szóval jól összerakott történet, ami tökéletes alapja a folytatásnak. Remélem minél előbb sikerül tovább haladnom vele.
Ajánlom mindenkinek aki kicsit pikánsabb, mégis ízléses kikapcsolódásra vágyik. Szerintem megéri belekezdeni.
 Zsú
10/10

"...az önmegtartóztatással sem lesz gondom, hiszen nőként nem a lábam köze, hanem az agyam tartja kordában a vágyamat."

"És amíg a lábad között dolgozik a szám, nem tud feleslegesen eljárni, nem igaz?"


"De általában ilyenek a nők, félreértenek bennünket, hozzágondolnak a szavainkhoz, majd kibeszélés helyett sértetten elhallgatják a fájdalmukat."


Borsa Brown - Az Arab /Az Arab 1./

Nagy port kavart az ismerőseim körében ez a könyv a maga megjelenésének idején. Én úgy vagyok ezekkel a könyvekkel, hogy (ha kibírom) szeretem megvárni, míg elülepszik ez a kis por, és nyugodtan, mások negatív vagy pozitív véleményének hatása nélkül elolvasni egy könyvet. Olyan munkakörben dolgozom, ahol akarva-akaratlanul meg kell hallgatnom mások véleményét, és ez ebben az esetben nem mindig jó. Ezért várok, türelemmel, majd, ha lecsillapodtak a kedélyek nekiugrom.

"Egy anya mindig eléri azt, hogy a lánya is megelégedjen a választottal. Ehhez nem szükséges szerelem, csak kölcsönös tisztelet.Egy muszlim nő igenis érzi a súlyát annak, ha tisztelik. A szerelem múlandó, de a tisztelet és megbecsülés, az nem!"

A történet dióhéjban:

Gamal ibn Husszein al-Szudairi arab milliomos egy üzleti ügy kapcsán Budapestre utazik, és szoknyavadász természetének pont kapóra jön a sok gyönyörű magyar lány.
Szállodájuk recepciósa, Pataky Csillát kéri fel, hogy tolmácsként működjön közre tárgyalásaikon. A gyönyörű és ellenállhatatlan vörös hölgy azonban kemény dió, és Gamal hiába igyekszik primitív módon lekenyerezni, ez a nő, nem az a nő, aki egykönnyen beadja a derekát.
Gamal visszatér hazájába és élete rálép a neki kijelölt ösvényre, de mikor a magyarokkal újra tárgyalnia kell, a küldöttséggel Csillát is a hazájába invitálja, és innentől nincs semmi ami megakadályozhatná, hogy minden különbözőségük ellenére egymásba szeressenek...

Álomgyár Kiadó 2015
470 oldal

 Igazán nem azt kaptam amire számítottam. Sokkal finomabb, mint amire felkészültem.Sokan túl nyersnek, túl énközpontúnak találták a főszereplőt, én ezt egy kicsit másként látom, szerintem egyszerűen csak őszinte. Mert miért is ne lennének ilyen férfiak is, akár neveltetésükből, akár csak saját akaratukból. Sokszor azt látom, hogy szemellenzőt hordunk. Amit mi nem találunk morálisnak, az ne is létezzen, nem is lehetséges hogy létezik, pedig ez a csúf igazság, szerintem egyszerűen sokan nem azt kapták ettől a könyvtől, amit vártak.
 Tetszett, hogy olyan sok mindent megtudtam az arab világ belső működéséről, szerkezetéről, ami viszont zavart, hogy igaz, ezek a kis kitérők mindig jó helyen, jó időben próbálták megmagyarázni, úgyszólván mentséget találni Gamal viselkedésére, gondolatmenetére, mégis sokszor az volt az érzésem, mintha ezen információkötegeket kiollózták volna valahonnan.
 Egyszerűen képtelen voltam zöld ágra vergődni a szereplőkkel, pedig nagyon szerettem volna eldönteni, hogy kedvelem-e őket vagy sem, ezt hagyom még a levegőben lógni, amíg tovább nem haladok a következő részre, bár még ez is kétséges egy csöppet... majd meglátjuk.
 Nem ismertem előre a könyv csattanóját (szerencsére), így őszintén meg tudtam lepődni, viszont egyben egy kicsit el is szomorított. Tudom, és talán nagy titkot másoknak sem árulok el azzal, hogy a következő rész ugyanezen történet másik nézőszöge, mégis úgy érzem anélkül nem tudok tovább haladni, átlépni, hiszen valószínűleg nem véletlenül írta meg az írónő.
 Ajánlom mindazoknak, akik könnyed erotikával fűszerezett történetre vágynak, remek olvasmány egy szép őszi estére.
Zsú   
9/10


Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk

 Általános iskolás egyik kedvenc történetem osztom meg veletek Molnár Ferenctől A Pál utcai fiúkat!

Fülszöveg:
"Játék és harc, barátság és árulás, győzelem és halál. Molnár Ferenc regénye már száztíz éve a fiatal olvasók kedvence: az idők során készült belőle némafilm, hangosfilm, színdarab és zenés játék, közel két tucat nyelvre fordították le, több országban lett kötelező vagy ajánlott olvasmány. Szereplői – akik Molnár Ferenchez hasonlóan a budapesti Józsefváros szülöttei – ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei. Gyerekkorunkban mindannyian olyan bátrak szeretnénk lenni, mint Boka, olyan elszántak, mint Nemecsek, és vágyunk egy helyre, ahol otthon érezhetjük magunkat, akárcsak a Pál utcai fiúk a grundon. A regény alapján készült, azonos című zenés játékot Marton László rendezésében a budapesti Vígszínház mutatta be 2016. november 5-én. Jelen kiadás a nagy sikerű színdarab emlékezetes pillanatait idézi fel Gordon Eszter színes fotóinak segítségével."

 Móra könyvkiadó 2015
       206 oldal

Ismét egy kihíváshoz kerestem könyvet a Molyon, méghozzá egy kötelező olvasmányt kellett elolvasni. Erre a könyvre esett a választásom. Akkoriban is nagy hatással volt rám ez a történet. Most újraolvasás során ismét mély benyomást tett rám.

A történet 1889-es budapesti ifjúsági életbe kalauzolja el az olvasót. Két egymást ellenségnek tartó gyerekcsoport egymás elleni küzdelmét követhetjük nyomon. Egyik csapat a Pál utcai fiúk akiknek a főhadiszállása a grund, és vezetőjük Boka János. A másik csapatot a vörösingeseket  Ács Feri vezeti és Füvészkertbe van a főhadiszállásuk. Mindkét csapat katonás rendet követ, rangok alapján különböztetik meg egymást. Tábornoktól a közlegényig mindenki megtalálható a sorban.
Jobbára a Pál utcai fiúk életét mutatja be az író, iskolás és a délutáni elfoglaltságukat. Főhőseink közül a kis közlegény Nemecsek Ernő és barátja a kapitány Boka János nőtt legjobban a szívemhez. A kis közlegényt mindenki csak utasítgatja nem nézik igazából semmibe, de a maga módján mindig kitűnik a többiek közül. Többször is bátor tettet visz véghez, hol egyedül, hol csapatársaival (zászló visszaszerzés az ellenségtől, Ács Feri két vállra fektetése a csatában, Geréb leleplezése, stb). Szegény többször is kénytelen ruhástul a vízbe kényszerülni, ez okokból kifolyólag összeszed egy tüdőgyulladást.
A vörösingeseknek nem igazán volt játszóterük, ezért a grundot szemelték ki maguknak. Ott szerettek volna labdázni. Mivel ez a terület a Pál utcai fiúké volt, ezért hadat üzentek nekik. Őket Geréb is segítette aki árulóvá lett, és átállt a vörösingesekhez. Igazából nem vették be maguk közé csak kihasználták céljuk érdekében. Hogy miként zajlott a csata és hogy alakult a történet vége ezt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Összességében nagyon élveztem a könyvet így idősebb fejjel is. Kalandos, humoros, tragikus jelenetek is megtalálható benne, igazi ifjúsági történet. Mindenkinek csak a figyelmébe tudom ajánlani. Egy ilyen történet méltán került a kötelező olvasmányok közé.
Krisztián  
10/10


Joanne Harris - Szederbor

Ha elkap a vágy valami nagyon könnyed, francia vidéki hangulatú könyv iránt Joanne Harris az akihez bizalommal, eddig csalódás nélkül fordulhattam. De szerintem amúgy is kevés ember van, akit a sajátos kifinomult stílusával ne tudna levenni a lábáról, és ezt igazán csak az tudja, aki már olvasott tőle.
Nekem nagy álmom, hogy egyszer bebarangolhassam a francia vidéket, és ha ez a vágy, már a fejem fölé tornyosul, na akkor jön Joanne Harris egy újabb kötete.

"Néha merő véletlenségből esik meg. Éveken át tartó várakozás után - a csillagok kellő együttállására, véletlen találkozásra, váratlan ihletre - a megfelelő körülmények maguktól megteremtődnek."

A történet dióhéjban:
Jay egy kérészéletű író, és mióta megírta egyetlen nagy sikerű regényét valahogy nem tud visszakapaszkodni a csúcsra. Egy nap megelégeli a városi savanyú életét és szó szerint csapot-papot hátrahagyva otthagyja az otthonát, hogy visszatérjen gyermekkori vakációinak isten háta mögötti színhelyére egy francia vidéki kis falucskába, hogy végre nyugodtan befejezhesse legújabb regényét. De ahogy megérkezik, visszatérnek a múlt emlékei, árnyai, és újra felfedezi a rég elfeledettnek hitt nyarak varázsát. Megelevenedik a múlt és kísértetként öleli körül Jay életét, és amíg rendbe rakja vadiúj kis varázslatos otthonát, és beilleszkedik a falucska mindennapjaiba, először észre sem veszi, hogy lassan újra önmagára talál.

Ulpius-ház Könyvkiadó, 2002
340 oldal

Mint az írónő néhány másik kötete, ez is itt lapult a polcomon, olvasatlanul, de szerintem ő is tudta, hogy egyszer sorra kerül. Ahogy a régi borosüvegek, úgy pezsgett, bugyogott ő is nekem. :-)

Szeretem Joanne Harris fantáziáját. Szeretem, hogy egy egyszerű kis történet köré milyen varázslatot épít. Mint a fűszereket egy jól begyakorolt receptúrában, úgy adagolja jól bevált kis trükkjeit. Itt egy kicsi varázslat, ott egy csipet mágia. Reménytelenül beleszerettem a műveibe. Pedig valójában ez nem egy eget rengető, különös történet, de mégis, ezzel a körítéssel azzá lett.
 
Azt hiszem most már nem tudok úgy eljutni Franciaországba, hogy ne keresném ott a szememmel könyvei szereplőit, és lehetséges színhelyeit. :-)
Zsú  
10/9


Rudyard Kipling - A dzsungel könyve

 Egy gyerekkori kedvencemet osztom meg veletek Rudyard Kipling tolmácsolásában A dzsungel Könyvét!

Fülszöveg:
"Az, amit most el akarok mondani, még azelőtt történt, hogy Mauglit kitették a szioni farkascsapatból, s hogy bosszút állt Sir Kánon, a tigrisen. Azokban a napokban volt, amikor Balú tanítgatta a Vadon Törvényére. A hatalmas, komoly, öreg barna medvének nagy gyönyörűsége telt gyors eszű tanítványában, mert az ifjú farkasok csak annyit akarnak a Vadon Törvényéből megtanulni, amennyi az ő csapatjukról és törzsükről szól, s elszaladnak, mihelyt a Vadászó Verset el tudják mondani: „Nesztelen láb, sötétben is látó szem; olyan fül, amely a szelet is meghallja odújában; éles fog: ez az ismertetőjele minden testvérünknek, kivéve a sakált, meg a hiénát, akit gyűlölünk." De Mauglinak, az emberkölyöknek sokkal többet kellett tanulnia ennél."
   Ciceró kiadó   1997
      198 oldal

A Molyon egy olyan kihívásra kerestem könyvet, amelyre a Ciceró kiadó egyik kötetét kellett elolvasni. Sokat keresgéltem, de nem igazán találtam olyat ami érdekelt volna. Keresgéltem a könyvtárban is és ott akadtam rá erre a nagyszerű könyvre. Egyik gyerekkori kedvenc mesém volt, nagyon örültem, hogy könyvben is kiolvashatom. Kikölcsönöztem és neki is láttam az olvasásnak.

Nem nagyon emlékeztem már a történetre magára, de ahogy haladtam a könyvel egyre több emlékkép ugrott be róla. A Történet elején ismerkedhetünk meg Mauglival akit a farkasok találnak, és farkasapó és farkasanyó magukhoz vesznek. Kölykeik mellett kezdik nevelni és mikor eljön az idő bemutatják a Gyűlés Sziklájánál a többieknek. Innét kezdődik Maugli kalandokkal teli története. Itt a sziklánál a bemutatásnál Sirkán a tigris magának követeli Mauglit, de a farkasok nem adják és örök ellenségekké válnak Mauglival.
A dzsungel két legkiválóbb tanítója veszi pártfogásba az emberkölyköt, Balú a medve és Bagira a fekete leopárd, tőlük tanulja meg a dzsungel törvényét Maugli. Ahogy cseperedik egyre jobban erősödik, egyre ügyesebb lesz. Barátaival sok kalandba keveredik amik jól és rosszul is végződnek. Hogy mik ezek a kalandok és hogy alakul Maugli sorsa azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Összességében tetszett a könyv jó volt újra gyereknek lenni. Kicsit visszaemlékeztetett gyerekkoromra. Nagyon jó kis történet bárkinek ajánlom figyelmébe a könyvet vagy akár a könyvből készült mese vagy rendes filmet is.

Krisztián   

9/10


Dee Brown - Wounded Knee-nél temessétek el a szívem

Egy számomra fontosnak tartott könyvet osztanék meg veletek Dee Brown tolmácsolásában a Wounded Knee-nél temessétek el a szívemet!

Fülszöveg:
" Dee Brown mára klasszikussá lett, átfogó tanulmánya az amerikai indiánok módszeres kiirtásáról. A "Wounded Knee-nél temessétek el a szívem" először 1971-ben jelent meg - azóta tizenhét nyelvre fordították le, és közel ötmillió példányban kelt el. Brown a legfontosabb dokumentumok - tanácskozások, jegyzőkönyvei, minisztériumi iratok, hivatalos levelek, önéletrajzok, szemtanúk írásba foglalt beszámolói - felhasználásával írta meg művét, s a könyv lapjain megszólalnak a dakota, jute, sziú, csejenn és egyéb törzsek nagy főnökei és harcosai is. Az indiánok saját szavaikkal számolnak be a csatákról, a mészárlásokról, a megszegett szerződésekről - mindazokról a veszteségekről, melyeket a Vadnyugat "meghódítása" során szenvedtek el. A 2007-es amerikai kiadás előszavában Hampton Sides a következőket írja: "A könyv eladási mutatói önmagukban nem érzékeltetik azt a hatást, amelyet ez a mű az amerikaiak nemzettudatára gyakorolt, és még ma is gyakorol. Ezzel a könyvvel Dee Brown "átállított" valamit, és Amerika keletkezéstörténetének lelki "vegyértéke" az ellenkezőjére fordult." Dee Brown gazdagon illusztrált műve valóban megváltoztatja látásmódunkat, és a vadnyugati indiánok tragikus története még napjainkban is lenyűgöző és tanulságos olvasmány."

   Cartaphilus könyvkiadó  2011
               544 oldal


Ezt a könyvet az én kedvesem vette nekem majdnem három éve. Ő akkoriban olvasgatott de én még újságot is ritkán vettem a kezembe. Mindig kérdezgette miért nem olvasok én is vele. Rászántam magam de halvány lila gőzöm sem volt mit is olvasnék szívesen. Sokat keresgéltünk és erre a könyvre esett a választásunk. Megvette nekem és belekezdtem az olvasásba. Eleinte lassan haladtam vele, de belejöttem és felgyorsultak az oldalak. Kicsit hosszadalmas ideig tartott míg elértem a könyv végére. Annyira nagy benyomást tett rám,hogy megszerettette velem az olvasást, és ettől a könyvtől kezdve folyamatosan olvasom. Most hogy másodszorra is kiolvastam egy pár gondolatot írok róla, mert ez a könyv sokat jelent nekem.

Aki szereti az indiános könyveket annak kötelező olvasmány ez a könyv. Nagyon könnyen olvasható, és a szerkezete is kiváló. Fejezetekre van osztva, és egyes fejezetek általában egy törzs történetét mesélik el, hogy miként éltek és mit voltak kénytelenek eltűrni az amerikai katonaságtól.
Sok indiáncsoport élt Amerika szerte akik lépésről lépésre fogyatkoztak az ellenük indított háború következtében. Voltak akik túlélték, de sajnos voltak akik majdnem mind egy szálig megszűntek létezni. Hamis szerződésekkel, erőszakkal, félrevezetésekkel, hamis ígéretekkel csalták ki az indiánoktól a területeiket. Voltak akik beletörődtek, de a sokaság harcolt mindhalálig a saját földjükért.
Véres csatákat, meneküléseket, visszavonulásokat is megtalálhatunk az oldalak között ahogy haladunk a könyvvel. Néha egész mélységesen is ismerteti az író hogyan is éltek az indiánok mik voltak a szokásaik. Nagyon jól tudtam azonosulni a történettel főleg az indiánokkal. Szívemen viseltem a sorsukat és sokszor sajnáltam ahogy kihasználták és átverték őket. Tetszett még, hogy indián szemszögből ismerhetjük meg a dogok menetét. Miként alakultak egyes indiáncsoportok története azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Nagyon élveztem az egész könyvet. Bárkinek tudom ajánlani aki szereti a hasonló történeteket, és kíváncsi az indiánok lenyűgöző életére és harcára.
Krisztián     

10/10


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates