Bíró Szabolcs - Anjouk (Szent György Testvérei)

 Egyik kedvenc sorozatom ( azAnjouk) negyedik részét osztanám meg veletek, a Szent György Testvéreit Bíró Szabolcstól.

Fülszöveg:
"1326. ​Anjou Károly úgy érzi, a három évvel korábbi tengermelléki hadjárattal lezártnak tekintheti a belháborúk korszakát, és fényes visegrádi udvarából nekifoghat egy erős birodalom felépítéséhez. Felesége már a második egészséges fiúgyermekkel ajándékozza meg, piacain végre értékálló, erős pénz cserél gazdát, Erdélyben és a Felvidéken egymás után tárják fel a zsíros ezüstbányákat, ő pedig a keresztény királyok közül elsőként saját, világi lovagrendet hoz létre, amely Szent György nevét viseli.
Ám ahogy negyedszázados uralkodása során újból és újból mindig, úgy ezúttal is felüti fejét a baj: Dalmáciában belháború tör ki, a Kőszegiek és a Babonicsok saját szakállukra nyugat felé settenkednek, Havasalföldön pedig Basarab vajda kezd sötét ténykedésbe, miután függetleníti magát a magyar királytól.
Visegrádon eközben egyre erősebbé és befolyásosabbá válik a Bátor Attila örökségét őrző Lackfi István, de ott van az udvarban az az ember is, akit túlontúl nyomasztanak a múlt árnyai, és aki maga sem tudja, bírhat-e szabadulni régi esküje terhétől: Zách Felicián."


 Athenaeum kiadó 2017
      360 oldal

 Amikor végeztem az első három rész elolvasásával (Bíró Szabolcs - Anjouk (Liliom és vér, Lángmarta dél, Az utolsó tartományúrig) még nem lehetett tudni mikor jön a folytatás. Sűrűn nézegettem, hogy mikor jelenik majd meg a következő rész. Amint láttam, hogy október elejére ígérték a megjelenést nagyon megörültem. Vártam már nagyon mikor rendelhetem meg előrendelésben a könyvet, amint lehetőség adott volt meg is tettem. Ez szeptember elején volt. Hosszú 4-5 hét volt mire értesítettek, hogy a könyvet átvehetem. Ahogy a kezembe került neki is kezdtem az olvasásának.

Szabolcs az előző három részt egy trilógiának szánta. A Szent György Lovagjai egy új trilógiának az  első része. Egy korszak lezárult Bátor Atillával a harmadik rész végén. Nagyon kíváncsi voltam, hogy is fog folytatódni a történet. Maradt pár lezáratlan történeti szál, amire gondoltam majd  a folytatásban fog Szabolcs visszatérni. Ehelyett a negyedik részben Lackfi István felemelkedésének történetét meséli el az író.
Lackfi az előző részekben is feltűnt már, és lassacskán mászott felfele a ranglétrán. Ezt elsősorban harcmodorának, éles eszének, jó taktikai meglátásainak köszönhette. A negyedik részben teljesedik ki igazából az ő személyisége. Olyannyira magasra jut a királyi udvarban, hogy a király közvetlen környezetébe fogadja.
Nekem hamar a szívemhez nőtt István is, mint ahogy Bátor Attila is az előző részekben. A karakterét Szabolcs szerintem nagyon jól eltalálta, tudott lenni olykor humoros, komoly és szigorú is.

Lackfi István megörökölte Bátor Atilla udvartartását és házát Visegrádon. A könyv első harmadában megismerkedhetünk a Lackfi testvérekkel,  és az új lovagrend megalakulásával. Számos érdekes dolgot tudhat meg az olvasó a korabeli visegrádi életről.
A háborús részek sem hiányozhatnak a könyvből, erre a fennmaradó részekben szentel nagyobb figyelmet Szabolcs. Számos cselszövés és taktikázás is beleszövi magát a dolgok menetébe. A hadjárat amit a király indít nyugat irányába Lackfi Istvánra bízza aki él is a lehetőséggel. Hogy miként azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg. A végére egy nagy fordulatot is hagyott Szabolcs, amire nem számítottam. Ennek fényében remélem nem túl sokáig kell várni a folytatásra, mert nagyon kíváncsivá tett miként is fog folytatódni a történet!

Összességében nagyon tetszett a negyedik rész is. Nagyon gyorsan a végére értem. Elég könnyedén lehetett haladni az olvasással. Nem voltak benne unalmas részek. Nemigen tudtam letenni. Szabolcs hozta a precizitását és magas szinten mutatta be a történelem ezen korszakát a könyv által. Nagyon várom már a folytatást!
Krisztián 

10/10
 

Bíró Szabolcs - Ragnarök

 A kalózos történet után a kedvenc (vikinges) témámból kerestem könyvet. A választásom Bíró Szabolcs Ragnarök című könyvére esett.

Fülszöveg: 
"Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.
Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli."


    Historium könyvkiadó  2014
           240 oldal

Egyik kedvenc íróm Bíró Szabolcs. Több könyvét is olvastam már(Anjouk, Non Nobis Domine) és keresgélés közben rátaláltam, hogy van neki is vikinges könyve. Nem is volt kérdés, hogy a Ragnarökre fog esni a választásom. Bíztam benne a párosításból adódóan, hogy egy nagyszerű történetet ismerhetek meg a könyv elolvasásával. Most sem kellett csalódnom.

A történetben a valóság keveredik a fantázia világával. Amikor kiválasztottam a könyvet kicsit másra számítottam. De amint belekezdtem az olvasásba, hamar felvettem a történet fonalát, és a pici csalódottságom is elmúlt.

A történet a nyugati svéd partoknál kezdődik Eldhärdben, ami tipikus  északi kis falucska, élén egy járlal.  Aki járatos a vikinges történetekben annak egy járl, és csarnokának bemutatása nem újdonság. Egyik este egy nagy fekete sárkány rombolja le, és égeti porrá a kis települést. A túlélők akik életben maradtak bosszút esküdnek, hogy megkeresik és megölik a sárkányt. Innét indul a kis csapat kalandos, izgalmakkal teli utazása a kitűzött cél beteljesítésére.
 Szabolcs nagyszerű útvonalat talált ki a főhősöknek a sárkány megkeresésére. A kis Csapat Kilencujjú Gudleif vezetésével eljutnak Dániába majd Angliába is, ahol számos kalandba keverednek. A gondjukat tetőzi még az is, hogy valaki vadászik rájuk és üldözi őket. A folytonos menekülés közben azért fő céljukat sem veszítik szem elől. Hogy a kis csapat merre találja meg a sárkányt, és beteljesítik e céljukat azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok!

Szabolcs belefont a történetbe  más jelentős történelmi legendákból, mondákból kiragadott eseményeket, személyeket, amik csak emelik a történet színvonalát. Más olvasásaim során már ismertem ezeket, és így összegyúrva ezzel a történettel simán össze tudtam kapcsolni. A könyv végén kicsit a mitológia is megjelenik ami a korabeli isteneket és hitvilágot is belecsempészi a történésekbe.

Összességében nagyon tetszett a történet és a könyv egésze. Jó volt ismét vikinges történetet olvasni. Azoknak ajánlanám inkább akinek a fantázia világa és a vikinges történetek egyben vagy külön külön is bejönnek.
Krisztián    

10/10



Julianne Donaldson - Blackmoore

Szerintem nincs senki az olvasóközösségben, aki ne választott volna egy könyvet csakis a borítója miatt. Ez történt most velem is.

" Nincs megindítóbb látvány az odaadó, megingathatatlan szeretetnél."

Fülszöveg:
" Kate ​Worthington jól tudja, hogy soha nem mehet feleségül kiszemeltjéhez, ezért elhatározza, Indiába utazik, hogy megzabolázza nyughatatlan lelkét, és megszabaduljon kellemetlen családjától. Kotnyeles édesanyjának azonban más tervei vannak. Az asszony alkut köt Kate-tel: elutazhat Indiába, de csak akkor, ha egymás után három házassági ajánlatra is nemet mond.
Kate, hogy teljesítse a megállapodást, az impozáns Blackmoore-i kastélyba utazik, és kedves gyerekkori pajtásához, Henry Delafieldhez fordul segítségért.
Ám ha szívügyekről van szó, nincs helye alkudozásnak, és a legalaposabb tervek is dugába dőlhetnek. A zord, szeles észak-angliai partvidéken Kate végül kénytelen szembenézni az igazsággal, amit még saját maga előtt is titkolt.
Lehet, hogy éppen az a házassági ajánlat szabadítja meg a szenvedéseitől, amit feltett szándéka elutasítani?"


Könyvmolyképző Kiadó 2016
340 oldal

 Van, hogy véletlenül egy új kedvencre lelsz, de van, hogy nem igazán sikerül jól a választás.
Az igazság az, hogy egyszer már beleolvastam a könyvbe, de nem találtam túl érdekfeszítőnek, így letettem, de én nem szoktam félbehagyni könyveket, így eljött ennek is az ideje. Kicsit felturbóztam az érdeklődésem a molyos pozitív véleményekkel és belevágtam.
Először nem szimpatizáltam a főszereplővel, egy kis törtető, akaratos, naiv csitrinek láttam, de szerencsére, egész szép kis jellemfejlődésen ment keresztül a könyv végére, így sikerült kicsit megkedvelnem. Ami nagyon tetszett, az a történet színhelye és maga a korszak. Imádom az észak angliai partvidéken játszódó romantikusokat és nagyon tetszett az írónő leírása a környezetről, teljesen bele tudtam képzelni magam. Örültem, hogy a könyvben kulcsszerepet játszik a barátság, a bizalom, ezekről mindig szívmelengető érzés olvasni. Egy igazán kedves, a velejéig romantikus kis olvasmány, és igaz, ahogy a borítóján is írják, hogy amolyan Jane Austen-os.
De (Mert sajnos van de.) nekem valami hiányzott a történetből. Valami apró kis plusz, amitől könnyedebben emlékeznék a történetre, mert szégyen ide, szégyen oda, pár napra rá, hogy leraktam a könyvet szinte nem is emlékeztem, mi is történt pontosan a végén.
 Így összességében, egy nagyon szép kis kerek romantikus történet, ugyan tele klisékkel, mégis szerethető a helyszín és a karakterek miatt, de, ha igazán őszinte akarok lenni, bizony ráfért volna még egy kis izgalom. Ennek ellenére, szívesen ajánlom a romantikusok kedvelőinek.
Zsú    

8/10

Jodi Picoult - Szívtől szívig

Jó ideje várólistás volt nálam ez a könyv, de valahogy, nem is tudom tulajdonképpen, hogy a borítója, vagy a címe miatt, de attól függetlenül, hogy imádom Jodi Picoult könyveit, nem szimpatizáltam vele, de tudtam, hogy előbb-utóbb sorra kerül ő is.
" Minden rab valakinek a gyermeke. Mint ahogy minden áldozat is."
A történet dióhéjban:
June egyedül neveli szívritmuszavarral küzdő kislányát, így minden napjuk egy küzdelem a túlélésért. Egyetlen esélyük, ha Claire minél előbb megfelelő új szívet kap.
 June évekkel ezelőtt eltemette rendőr férjét, Kurt-t és nagyobbik lányát Elizabeth-et. 
Shay Bourne, a kettős gyilkosság elkövetője azóta is a halálbüntetésének végrehajtását várja és minden vágya, hogy szívét Claire-nek adományozhassa, de eme utolsó kívánsága szinte a lehetetlennel egyenlő, viszont különc természete miatt nagy port kavar a médiában, így különleges kérése hamar olyanok fülébe jut, akik mindenáron szeretnének segíteni neki, hogy elnyerhesse lelki békéjét...

Athenaeum 2015
448 oldal

"Az élet néha hatalmas táblákat tart az orrunk alá, úgy jelzi, hogy rossz irányban keresünk, nem igaz?"

Az írónő minden kötete szélsőséges érzéseket vált ki belőlem. Legtöbbször lassan haladok a műveivel, egyrészt, mert szeretném, ha minél tovább tartana, másrészt, mert mindig van bennük valami, amit fel kell dolgoznom, meg kell emésztenem, el kell rágódnom rajta, mint a csonton, és ez egy nagyon jó dolog. Kevés könyv váltja ki ezt nálam, de Jodi-nak szinte minden könyve.
Igazából nem néztem utána, hogy mit is vettem a kezembe, így hatalmas meglepetésként ért, hogy valójában miről is szól a történet, főként a halálsoron lévők életéről szóló részek hatottak rám leginkább. Nagyon tetszettek a karakterek, igazán illettek ebbe a történetbe. June, Shay, Michael, Maggie, Lucius, mind-mind felejthetetlen alakok, imádtam a történetüket.
Dühített, hogy igenis megtörténhet bármelyikünkkel,  amin June és Elisabeth keresztül ment. Pont ez az a düh ami életben tartja Jodi Picoult történeteit és felejthetetlen nyomot éget bennünk. Én mint mindig, hálás vagyok neki azért, hogy mindig átmozgatja az empatikus készségeimet, hogy megdolgoztatja az érzelmeinket, hogy elgondolkodtat és ennek eredményeként átformál. Befogadóbbnak és nyitottabbak, türelmesebbnek érzem magam az olvasmányai után.
Mindenkinek szívvel ajánlom.
Zsú 
10/10

"...az ember csak akkor bocsáthat meg, ha előbb felidézi az elszenvedett kárt, és csak akkor felejthet, ha megérti, neki magának milyen szerepe volt a történtekbe."
 "Az egyetem burok. Négy évre beköltözöl, és elfelejted, hogy más is létezik a világon, mint esszéleadási határidők, dolgozatok és ivóbajnokságok."


Michael Crichton - Kalózvizeken

 Egy számomra izgalmas kalandregényt osztanék meg veletek Michael Crichtontól a Kalózvizeken!

Fülszöveg:
"Jamaica, 1665 – Az angol Hunter kapitány semmi okot nem lát arra, hogy néha-néha odahagyva a főváros biztonságát, a spanyolok uralta vizeken ne támadjon spanyol kincsszállító hajókra, ha erre alkalom kínálkozik. Mostani vállalkozása mindenki szemében őrültségnek tetszik, hisz eddig bárki próbálkozott a titokzatos Matanceros szigetének megtámadásával, csúnyán rajtavesztett. Válogatott legénységgel vág neki őrült vállalkozásának: a kis társaság tudásban, képességekben, nemzetiségben egyaránt sokszínű, még egy fiúként nevelt sasszem lány is derekas részt vállal a kalandból, legyen szó hidegvérű gyilkosságról vagy a hajó életveszélyes zátonyok között való kalauzolásáról. Hogy mi lesz a vállalkozás kimenetele, talán még kitalálható. De az, ami a partraszállást követően vár a kapitányra, őt magát is igencsak meglepi."

       I.P.C könyvkiadó  2010
          312 oldal

Már régóta a várólistámon szerepelt ez a könyv. Kicsit mindig halogattam, hogy belekezdjek, de így utólag kár volt. Valami kalandos rövid történetet szerettem volna megismerni és erre a könyvre esett a választásom. Kikölcsönöztem a könyvtárból és belevetettem magam az oldalak közé.

Kicsit tartottam a könyvtől, mert a Molyon sok negatív kritikát kapott (csupán 72%-ot). Volt akinek egyáltalán nem tetszett, volt akinek csak kevésbé és volt akinek nagyon is. Utóbbiak tábora elég kevéske, de magamat is közéjük sorolnám. Nekem teljes mértékben tetszett az egész könyv és pont azt adta amire gondoltam.
Aki szereti a Karib-tenger kalózai című filmsorozatot Jack Sparrow kapitánnyal, annak ez a könyv is tetszeni fog. Én ebbe a körbe tartozom. Keveredik a fantázia a valósággal egy igazán kalandos történetben, és akinek ez így együtt nem igazán jön be, annak sajnos nem jön át a történet.
Sok közös vonást felfedeztem a filmsorozat és a könyv között, (helyszínek, szituációk, történetszálak,  egyes szereplők) amik számomra még kalandosabbá és izgalmassá tették a kötetet. El tudtam képzelni és nagyon bele is tudtam élni magam a történetbe.

A történet 1665-ben játszódik az újvilágban egy angol kis gyarmaton Jamaicán, aminek központja Port Royal. Az itteni kormányzó Sir James Almot igazgatja a dolgokat ahogy a korona és a saját elgondolása diktálja. Ebben Hunter kapitány is kiveszi erőteljesen a részét aki egyszerre kalóz és katona is egyben és azzá válik, akire a kormányzónak éppen szüksége van.
A két egymást üzleti partnernek tekintő úriember egy jelentős információ birtokába jut, mikor a kormányzó újonnan kinevezett titkára megérkezik Port Royalba. Innét veszi kezdetét a kalandos történet.
A kapitány egy spanyol hajó kifosztását veszi tervbe ami sok kincset rejthet. A bökkenő az, hogy ez a hajó egy bevehetetlen spanyol erődben Matanceros szigetén horgonyozik. Egy tervet dolgoz ki Hunter kapitány, ami lehetetlen küldetésnek tűnik. Csak a maroknyi összeválogatott legénysége hisz a kivitelezésében. Több akadályon, tengeren és szárazföldön egyaránt vezet az izgalmas kalandokkal teli utazásuk. A vége is tartogat nem várt fordulatot és izgalmakat. Aki mindezekre kíváncsi, olvassa el a könyvet és megtudhatja hogy alakul a történet egésze.

Összességében nekem tetszett a könyv és azt kaptam amit vártam tőle. Csak ajánlani tudom mindazoknak akik szeretik a hasonló történeteket. Igazi kikapcsolódást nyújtott.
Krisztián  

10/10


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates