Bíró Szabolcs - Ragnarök

 A kalózos történet után a kedvenc (vikinges) témámból kerestem könyvet. A választásom Bíró Szabolcs Ragnarök című könyvére esett.

Fülszöveg: 
"Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.
Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli."


    Historium könyvkiadó  2014
           240 oldal

Egyik kedvenc íróm Bíró Szabolcs. Több könyvét is olvastam már(Anjouk, Non Nobis Domine) és keresgélés közben rátaláltam, hogy van neki is vikinges könyve. Nem is volt kérdés, hogy a Ragnarökre fog esni a választásom. Bíztam benne a párosításból adódóan, hogy egy nagyszerű történetet ismerhetek meg a könyv elolvasásával. Most sem kellett csalódnom.

A történetben a valóság keveredik a fantázia világával. Amikor kiválasztottam a könyvet kicsit másra számítottam. De amint belekezdtem az olvasásba, hamar felvettem a történet fonalát, és a pici csalódottságom is elmúlt.

A történet a nyugati svéd partoknál kezdődik Eldhärdben, ami tipikus  északi kis falucska, élén egy járlal.  Aki járatos a vikinges történetekben annak egy járl, és csarnokának bemutatása nem újdonság. Egyik este egy nagy fekete sárkány rombolja le, és égeti porrá a kis települést. A túlélők akik életben maradtak bosszút esküdnek, hogy megkeresik és megölik a sárkányt. Innét indul a kis csapat kalandos, izgalmakkal teli utazása a kitűzött cél beteljesítésére.
 Szabolcs nagyszerű útvonalat talált ki a főhősöknek a sárkány megkeresésére. A kis Csapat Kilencujjú Gudleif vezetésével eljutnak Dániába majd Angliába is, ahol számos kalandba keverednek. A gondjukat tetőzi még az is, hogy valaki vadászik rájuk és üldözi őket. A folytonos menekülés közben azért fő céljukat sem veszítik szem elől. Hogy a kis csapat merre találja meg a sárkányt, és beteljesítik e céljukat azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok!

Szabolcs belefont a történetbe  más jelentős történelmi legendákból, mondákból kiragadott eseményeket, személyeket, amik csak emelik a történet színvonalát. Más olvasásaim során már ismertem ezeket, és így összegyúrva ezzel a történettel simán össze tudtam kapcsolni. A könyv végén kicsit a mitológia is megjelenik ami a korabeli isteneket és hitvilágot is belecsempészi a történésekbe.

Összességében nagyon tetszett a történet és a könyv egésze. Jó volt ismét vikinges történetet olvasni. Azoknak ajánlanám inkább akinek a fantázia világa és a vikinges történetek egyben vagy külön külön is bejönnek.
Krisztián    

10/10



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates