Sebastien De Castell - Az áruló Pengéje (Öregkabátosok 1.)

Kicsit más témára vágytam már, ezért Sebastien De Castell Öregkabátos sorozatának első kötetére Az Áruló Pengéjére esett a választásom.

Fülszöveg:
"Tristia királya halott. Egykor az országot törvénytudó elit harcosok, az uralkodó Öregkabátosai járták, hogy fenntartsák a rendet, amíg szélnek nem eresztették őket. Falcio Val Mond és két vándorbíró társa, Kest és Brasti ezekben a zűrzavaros időkben testőrként biztosítanak kíséretet egy nemes úr számára, aki viszont nem hajlandó kifizetni őket. Már csak akkor lehetne rosszabb a helyzet, ha megbízójuk holtan feküdne a padlón, miközben a tettes a gyanút rájuk terelő bizonyítékokat helyezne el a gyilkosság helyszínén. De… várjunk csak! Hiszen pontosan ez is történik! Eközben a világ legromlottabb városában összeesküvést szőnek a trón megszerzéséért. A gondosan megtervezett gyilkosságsorozatot egy árván maradt kislány halála zárná le, romba döntve mindent, amiért a három jóbarát korábban küzdött. Ám ahhoz, hogy betartsák Paelis királynak tett végső ígéretüket, és utolsó küldetésükként leleplezzék a cselszövést és megmentsék a lány életét, újra egyesíteniük kell az Öregkabátosokat. Ebben a harcban kizárólag legendás kabátjukra és kardjukra támaszkodhatnak: a nemesek zsarnokká, a lovagok haramiákká lettek, ők pedig egyedül az árulók pengéjében bízhatnak."

      Fumax kiadó 2017
            392 oldal

Valahogy a legutolsó könyvem után ismét egy általam ritkán olvasott műfajhoz nyúltam, a fantasy könyvekhez. Olvastam már fantasy könyveket a Lőpormágus trilógiát. Az a történet nagyon tetszett, ezért reménykedtem, hogy ez is hasonlóan fog hatni rám. Nem kellett csalódnom most sem. Kikölcsönöztem a könyvtárból és belevetettem magam a történetbe.

A történetet főhősünk Falcio szemszögén keresztül meséli el az író. A cselekmény két szálon fut végig a könyvön. Egyik a jelenkor ahol és amikor a történet játszódik. A második pedig a múltban történt eseményeket meséli el. Ezt a két szálat felváltva változtatja az író. Nagyon hamar fel tudtam venni a történet fonalát. Köszönhetően a könnyed írásmódnak és a történet egyszerűségének.

A cselekmény egy képzeletbeli királyságban játszódik, ahol a királyt a hercegek meggyilkolják és a királyt szolgáló öregkabátosokat szélnek eresztik. Ők tartatták be a törvényeket és ítélkeztek a bűnösök felett az országot járva. Főhősünk Falcio ennek a csoportnak volt az első kántora, vezetője. Miután nem volt kit szolgálniuk ő és két gyerekkori barátja egy karaván mellé szegődve védelmezőnek állnak. Számos kalandba keverednek amiket így vagy úgy, de túlélnek.
A  király halála előtt adott egy feladatot Falcionak, hogy keresse meg a király csaroitjait. Hogy sikerül e neki azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.
A királyság egyik nagyvárosában azonban egy kislányt mentenek meg a halál karmai közül, számos izgalmas kalandon át. Hogy ez a lány miként változtatja meg főhősünk és barátai életét és miként kapcsolódik a királynak tett ígéret betartására? Vágjatok bele bátran ti is a történetbe.

Összességében tetszett az első kötet. Én azt kaptam amit vártam tőle. Könnyed laza, jó szereplőkkel és helyszínekkel, nekem bejött. Volt benne egy kis mágia, különleges képességek amiket nem vitt túlzásba az író. Várom majd a folytatást miként fognak alakulni a dolgok. Remélem hamarosan kiadják a következő részt is.
Krisztián   

9/10

Tim Severin - A király elefántja (Sigwulf 2.)

 Egyik kedvenc íróm, Tim Severin legújabb könyvét hozom nektek A király elefántját.

Fülszöveg:
"Sigwulfot, ​a Nagy Károly frank király udvarában élő, száműzött szász herceget magához rendeli Yorki Alcuin, a király tanácsadója. Károly csodálatos ajándékokat kapott a bagdadi kalifától, és feltett szándéka, hogy hasonlóan egyediekkel viszonozza azokat. Mivel Bagdad uralkodói színe a fehér, a legfontosabb ajándékoknak az északi vidékeken élő ritka, fehér állatokat szánja.
Sigwulf már bizonyította képességeit a mór uralom alatt álló Hispániában, ezért rá bízzák az állatok beszerzését, majd az elszállításukat Bagdadba. Fehér vadászsólymokat és két jegesmedvét kell találnia, illetve – mivel Károly látta a képét egy könyvben – egy unikornist.
Társaival együtt elutaznak a messzi északra. Noha sikerül megszerezniük néhány állatot, hamar rá kell jönniük, hogy a feladatukban megnevezettek közül több nem is létezik. Miután útnak indulnak Bagdadba az állatsereglettel, egyik veszélyből a másikba sodródnak, és egyre inkább úgy tűnik, hogy valaki igyekszik meghiúsítani a küldetésüket… hiszen a hosszú utazás minden egyes szakasza újabb és újabb váratlan nehézségeket hoz...


           Gold Book kiadó 2017
                     328 oldal

Karácsonyra kaptam ajándékba ezt a remek könyvet. Régóta vártam már, miként is fog tovább szövődni Sigwulf története. Az első rész A ​száműzött  is tetszett, így kíváncsian vártam a folytatást. Csalódnom most sem kellett Tim Severinben. Hozta a rá jellemző írásmódot, szerkezetet, kalandos történetet stb..

A történet nem sokkal az első kötet befejezése után folytatódott. Ismét nagy feladattal bízza meg Sigwulfot Károly, Frank király. Barátaival fehér állatok beszerzésére kell északra utaznia, majd visszatérve onnan Bagdadba kell szállítania őket.
A két utazást követhetjük végig a könyvön. Számtalan kalandba keverednek főhőseink mindkét küldetés során. Érdekes helyszíneken vezet végig az útjuk. Számos veszéllyel megküzdve sorra veszi az akadályokat a királyi küldöttség, akár hajón, akár szárazföldön vezet is az útjuk. Az író folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét mindig valami történik az utazás során. Velem is így tett, ezért is értem hamar a könyv végére. Izgalmas kalandregénynek mondanám.
Hogyan alakult az utazás és milyen kalandokon ment át Sigwulf  és barátai azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Összességében tetszett a második kötet. Amit vártam azt kaptam tőle. Kicsivel jobban tetszett talán mint az első. Bárkinek ajánlom, aki egy kalandos utazáson akar részt venni. Kíváncsian várom a folytatást majd!
Krisztián  
10/10


Csikász Lajos - Vörös-kék lobogók (A félhold alkonya 1.)

 Ismét egy magyar szerző könyvét osztanám meg veletek Csikász Lajostól a Vörös-kék lobogókat!

Fülszöveg:
"Magyar ​Királyság, ezerhatszáznyolcvanas évek. A három részre szakadt ország nagy részét a török tartja megszállás alatt, a magyar királyi címet bitorló Habsburg Lipót birodalma tartományává akarja alacsonyítani a nemzetet, Apafi Mihály Erdélyi Fejedelemsége teljes mértékben a Portától függ, nem tud és talán nem is akar a magyar függetlenségi harc élére állni.
A császári végvárakból elbocsátott vitézek, a vad és zabolátlan hajdúk, az udvar kegyéből kiesett, birtokukat vesztett nemesek, az üldözött protestánsok és a mindenféle rendű és rangú földönfutók az ország keleti részében gyülekeznek. Ők a „felkelők”, az „insurgensek”, a „kurucok” az egyetlenek, akik a független Magyar Királyságért és a vallásszabadságért harcba szállnak. Az ő vezérükké választják 1680 elején a fiatal, feltörekvő késmárki grófot, Thököly Imrét.
Csikász Lajos A félhold alkonya című regénysorozatának első kötete, a Vörös-kék lobogók 1682-ben veszi fel a történet szálát a Magyarország középső részét megszállva tartó törököknek évek óta állandó bosszúságot okozó Fülek várában. A vár két fiatal hadnagya, a katolikus Szentiványi Péter és a református Lehoczky Ferenc gyerekkori jó barátok és harcostársak, ám barátságuk komoly próbatétel elé kerül, amikor egy őrjárat során rábukkannak a félholt Légrády Orsolya nemeskisasszonyra és kíséretére.
Albrecht Caprara grófot azzal a feladattal küldi különleges követként Konstantinápolyba I. Lipót császár, hogy minden eszközzel igyekezzen elérni a két év múlva hatályát vesztő vasvári béke meghosszabbítását. A Magyarországon és a Balkánon át vezető út azonban veszélyekkel terhes, és Konstantinápolyban sem úgy fogadják, ahogyan várná.
Thököly Imre párhuzamosan folytat tárgyalásokat a bécsi udvarral és a Portával, ám mivel az udvar vonakodik engedélyt adni a Zrínyi Ilonával, Rákóczi Ferenc özvegyével tervezett házasságára, súlyos döntésre szánja el magát, és összevonja a bujdosók csapatait Kassa városa alatt."

Gold Book könyvkiadó 2016
    320 oldal

Nem igazán tudtam mit is olvasnék szívesen, amikor befejeztem előző olvasmányomat, az Oroszlánszívüeket. Sokat keresgéltem míg végül Csikász Lajos - A félhold alkonya sorozatára esett a választásom. Szeretek magyar történelmi regényeket olvasni, és ez pont abban a korban játszódik, amiből még nem voltak eddig ismereteim. Ez az ország 3 részre szakadása utáni időszak a XVII. század végén. Kikölcsönöztem a könyvtárból és nagy reményekkel belekezdtem az olvasásba.

Kicsit tartottam elsőre a könyvtől, de nem csalódtam benne. Ha új íróval ismerkedem, kicsit mindig izgulok, hogy vajon miként fog tetszeni a történet, az írásmód stb.. Viszonylag hamar fel tudtam venni a könyv fonalát, az író nagyon könnyedén és élvezhetően írta meg. A történet három fő szálon fut végig a köteten. Ezek között váltogatva mutatja be Csikász Lajos az eseményeket. Erre azért volt szükség, mert egy időben játszódik a történet, de különböző helyszíneken. Sok valós megtörtént esemény mellé nagyon jó dolgokat talált ki az író a történet kiszínezéséhez. Ennek összegyúrása révén alakult ki ez a nagyszerű történelmi regény. Tetszett továbbá a térkép ez elején, ahova visszalapozva mindig nyomon lehetett követni a helyszíneket.

Egyik fő szál nyomán a Füleki várnak az életébe nyerhetünk betekintést. Itt több szereplőt is hamar megkedveltem és a szívemhez közel kerültek (Szentiványi Péter, Lehoczky Ferenc, Koháry István). Mindig történt valami a katonákkal és parancsnokukkal, számos kalandba keveredtek. Sokat izgultam értük, és mindig vártam milyen új és nagyszerű kalandot talált ki nekik az író.
Második fő szálon Tököli Imre I. Lipót császár elleni felkelésének menetébe avatja be az olvasót az író. A császár nem adja áldását házasságára Zrinyi Ilonával, és még sok ígéretét megszegve fordítja maga ellen a kurucvezért és seregét. A törökkel szövetkezve akar Tököli nyomást gyakorolni a császárra, odáig jutnak , hogy végül harcra kerül sor és Kassa városát támadják meg.
Harmadik szálon Albrecht Caprara gróf császári követ útját és kalandjait mutatja be. A török birodalom központjába utazik, hogy a törökök és I. Lipót között megkötött békét további időre kiterjesszék. Számos kaland övezi útját míg eljut  Konstantinápolyba, ahol ravaszságával egy nagy felfedezést tesz a törökökről. Mik voltak a kalandok, és hogyan alakul szereplőink sorsa, azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Összességében nagyon tetszett a kötet. Megvolt benne minden, ami egy igazi jó könyvvé, kalandregénnyé teszi (humor, csaták, jó szereplők, jó történet). Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki egy humoros, izgalmas történetre vágyik.
Mondhatom új kedvencemmé lépett elő. Nagyon várom a következő részt, miként is fognak alakulni az események. Mihelyst tudom kikölcsönzöm és hozzá is fogok látni az olvasáshoz.
Krisztián  
10/10


Corinne Hofmann - Visszatérés Afrikába /Afrikai szeretők 2./

Olyan régóta terveztem, hogy újra belelapozok az Afrikai szeretők című könyvbe, de mivel a történetét már töviről-hegyire ismerem, ideje volt tovább lépni és elolvasni a második részt.

Fülszöveg:
 "Idestova ​már tizennégy éve annak, hogy másfél éves lányommal, Napiraijal a karomon elmenekültem Nairobiból. Még magam is alig hiszem, de itt ülök egy repülőgépen, hogy annyi év után újra visszalátogassak Kenyába. Izgatottságomban csak az jár a fejemben, vajon milyen lehet egykori otthonom. Mi maradt meg belőle? Mi minden változott arrafelé? Rá fogok-e ismerni Barsaloira, az észak-kenyai kis falura és az ottani emberekre? Mit fog szólni a volt férjem, a szamburu harcos Lketinga? És a mama? Vajon befogadnak-e újra maguk közé?"

Ulpius-ház 2008
262 oldal

Az életrajzi regény folytatásául szánt könyvben teljesen mást kapunk, mint amire szerintem legtöbben számítunk.
Corinne visszautazik Kenyába, mivel tizennégy éve kötött Kenyai házasságát hiába érvénytelenítik Brüsszelben, ha Lketinga nem ismeri el Kenyában a válást. Másrészt pedig éppen ekkor forgatják az Afrikai szeretők című könyve alapján készült filmet.
Itt van tehát az indok, amiért újra útra kel, hogy felháborgassa még mindig élénk emlékeit.
Legnagyobb  részben a könyv az eltelt tizennégy év alatti változásokra, a fejlődés lassú, vontatott megindulására helyezi a hangsúlyt. Szó esik felépült iskoláról, benzinkútról, motorkerékpárról, és a háztartásokban is elindultak a fejlődés útján. Viszont mindezzel párhuzamosan lassanként eltűnnek az ősi hagyományokból eredő szokásaik, úgy mint a rengeteg ékszer és az állatbőrök viselése, valamint a vörös festék a bőrükről. Hogy ez mennyire jó, vagy rossz, azt mindenki ítélje meg maga.
Érdekes volt újra olvasni Corinne érzéseiről, második családjaként emlegetett afrikai "barátairól". Igaz a történet összességében nem volt túl érdekfeszítő, mégis egyszer, amolyan háttértörténetnek érdemes elolvasni, pláne az Afrikai szeretők rajongóinak.
Zsú  

7/10

Stieg Larsson - A kártyavár összedől /A Cég mindenre képes.../

Megérkeztem a millenium trilógia III. kötetével. Azt hiszem itt volt már az idő, hogy a sorozatban helyére kerüljenek a dolgok, és mindenki megkapja méltó büntetését.

" De Lisbeth Salander számára nincs vége. Ma kezdődök élete hátralevő része."
Minden ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt. Lisbeth-et lőtt sebbel kórházba szállították, és szinte csodával határos, hogy sikerült megmenteni őt, most pedig megkezdi hosszú lábadozását, de a tőle megszokott módon hamar ráébred, hogy üldöztetésének koránt sincs vége, hiszen néhány kórteremmel arrébb apja lábadozik, akit sikertelenül próbált meg kiiktatni. A szemfüles lánynak minél előbb meg kell erősödnie, és nem kis fantáziával kitalálnia, hogyan is lépjen kapcsolatba a külvilággal, miközben odabent árgus szemek őrzik minden mozdulatát, kint pedig a ragadozók csak rá várnak...
A Svéd Nemzetbiztonságon belül létezett egykoron egy csapat, a Szekció, ami egy 70-es években értékes információkat hordozó KGB-st védett. De a csoport akár a svéd alkotmánnyal szemben is gátlástalanul védte ezt a bizonyos ügynököt, vagyis Zalacsenkót, Lisbeth Salander apját. Ezért került anno a lány hiteltelen pszichiátriai szakvéleménnyel elmegyógyintézetbe.
 Most, hogy a lány és hű társa és barátja, Mikael Blomkvist megpiszkálta ezt a régi ügyet, a Szekció tagjai újra összegyűlnek, hogy kieszeljék miként védhetik meg magukat a lebukástól, akár emberéletek árán is.

Animus 2015
620 oldal

Stieg Larsson a  sorozat harmadik részében is zseniálisat alkotott. Remek történet, nagyszerűen felépítve, tökéletes karakterekkel. Szerintem nem is kell ennél több, egy igazán jó krimihez.
Míg az első részben egy szép különálló kis történetet kaptunk, ahol a fő szerepet egy rég eltűnt kislány utáni nyomozás kapta, volt időnk megismerni a gyönyörűen felvázolt szereplőinket. A második részben ezzel ellentétben a központi szerep Lisbeth-é, ahol megismerkedünk múltjának sötét démonaival. A harmadik részben pedig a történethez egy nagyszerű lezárást kaptunk, ahol a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig a jutalmát, ami egy kicsit ugyan klisé, mégis a történet olyan meglepetésekben, fordulatokban és izgalmakban gazdag, hogy nem tudok érte haragudni.
Zsú   
 

 9/10
Az első és második részt itt találod:  Stieg Larsson-A tetovált lány
                                                           Stieg Larsson - A lány, aki a tűzzel játszik
A Millenium trilógia többi kötete:
-A tetovált lány
-A lány, aki a tűzzel játszik
(-Ami nem öl meg)
A FILM:
A trilógia harmadik részéből is csak svéd változatot forgattak 2009-ben, bár én azt hallottam készül az amerikai verzió, ráadásul érthetetlen módon a kártyavár összedől résszel folytatván a tetovált lányt.
Mindenesetre érdemes megnézni a filmet is, hiszen, ahogy az előző részeknél is említettem, remek alakítást nyújtanak a szereplők.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates