Lakatos Levente - Simlis

"Ha csábított helyett csábító vagyok,
 nem érezhetem magam kizsákmányoltnak, nem igaz?"

Fülszöveg:
" Haraszti ​Éva, a népszerű divattervező élete a siker, a pompa és a csillogás. Kevesen tudják, hogy a kreativitása egy ideje cserben hagyja, ezzel együtt pedig a cége is komoly válságban van. A nehéz idők arra kényszerítik, hogy a húszas évei végén átértékelje addigi életét. Habár mindig két kanállal falta az életet, most a férfiaktól is igyekszik távol tartani magát. Pech, hogy egy fogadáson beleütközik a jóképű Balogh Györgybe.
Majori Ádám, az angyalarcú rosszfiú, aki mások becsapásával keresi a kenyérrevalót. Élete mindaddig gondtalan, mígnem egyik megbízása hatására ráébred: tetteivel amellett, hogy borsot tör mások orra alá, akár az életüket is kockáztatja. A felismerés hatására a férfi új életet akar kezdeni, de az nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt elképzeli.
Lakatos Levente, a többszörös Aranykönyv-díjas szerző Szigor-trilógiája hatalmas rajongótábornak örvend. A szerző ezúttal a népszerű sorozat egyik mellékszereplőjének, Haraszti Évának szentel egy teljes történetet. A titkokkal, politikai összeesküvésekkel, illetve forró szerelmi jelenetekkel fűszerezett, őrült sodrású regény ismét magába szippant és nem ereszt."

Libri 2018
"Sok férfi akkor érzi magát normálisnak,
ha kifelé fel tud mutatni egy családra hasonlító valamit,
ám mellette ugyanúgy megőrizheti a függetlenségét."

 Mikor belekezdtem a könyvbe mindenre számítottam, csak arra nem, hogy egy teljesen különálló, akár önmagában is helytálló történet kerekedik ki előttem. Természetesen a történet kapcsolódik a Szigor sorozathoz, illetve ráépül valamilyen szinten, de mégsem függ teljes egészében egymástól, így, aki nem olvasta még eddig a sorozatot, egyrészt ejnye-bejnye, másrészt, akár ebbe is belekezdhet Szigor nélkül is. :-) (Persze az ejnye-bejnye itt rám is vonatkozik, hiszen A hatalom szabályai még nálam is várólistás, de ígérem, már nem sokáig. :-D)

Bevallom én a Szigor sorozatban még egy kicsit sem szimpatizáltam Liza  minden lében kanál, botrányos divattervező barátnőjével, Évával. Aztán, ahogy lenni szokott, hamar megszerettem újdonsült főszereplőnket, akinek a kirívó viselkedése, és különc külseje magányos és különösen érzékeny belsőt rejt. Nagyszerű karakter bontakozott ki előttem, könnyű volt megszeretni, majd vele együtt izgulni, nevetni és sírni.
 Ezúttal elkanyarodunk egy kicsit a politika világától, és egyenesen egy bűnbanda kellős közepébe csöppenünk. Először kicsit szkeptikus voltam, hogy ugyan már, mi fog ebből kisülni, aztán úgy a századik oldal táján éreztem azt az önfeledt örömöt és izgalmat, amit akkor érez az ember, ha olyan könyvre lel, aminek minden egyes oldalánál telhetetlenül várja a következőt.
Nagyon tetszettek a szereplők múltját feltáró részek. Különleges hátteret kapott Éva, Nelli, Ádám és Marci is. Én akár részletesebben is olvastam volna még róluk. Nagyon remélem hogy lesz még sok-sok hasonló történet Szigor világából.

Nagy fába vágja a fejszéjét aki erotikus regényt ír, mert talán az egyik legmegosztóbb kategória. Valaki vagy nagyon szereti, vagy ki sem nyitja. Mégis én nem tudnám eldönteni, hogy Levente az erotika köré épít nekünk történetet, vagy egy jó történetbe szövi bele az erotikát, vagy csak egyszerűen tudja, hogy ez a páros egymás nélkül mit sem ér. Mindenesetre nagyon jól csinálja, mert észrevétlenül szippant be a világa. Tehát van benne bőven izgalom és felfordulás, na és persze erotika, nem is kevés, de csakis az igényes fajtából, és ezt nem sok erotikus regényről merem eddig kijelenteni. A legjobb kikapcsolódás. Csak kinyitom és már el is tűntem benne.
Zsú
10/10

Christina Baker Kline - Árvák vonata

Régóta várt már ez a kötet is a polcomon, de most eljött az ő ideje.

"Az idő összesűrűsödik és kisimul. 
Nem egyenletes az eloszlása.
 Bizonyos pillanatok megragadnak az ember elméjében,
 mások örökre eltűnnek."

A történet dióhéjban:
Az "Orphan Train Movement" egy olyan jóléti program volt 1854 és 1929 között, amelyben árva, otthonról elszökött, vagy elveszett és az utcán tengődő gyermekeket gyűjtötték össze Észak Amerika keleti partvidékének nagyvárosaiból, hogy vonattal csapatonként elszállítsák őket nyugatra, a vidéki területekre, ahol vagy szerető és gondoskodó szülőkhöz kerültek, akik örökbe kívántak fogadni egy gyermeket, vagy olyan farmerekhez, vállalkozókhoz, akik csak ingyen munkaerőként tekintettek rájuk, és mondhatni éhbérért dolgoztatták őket.
 A kilencvenes éveit taposó Vivian Daly is egyike volt azoknak a gyermekeknek, akik a lelencvonaton utaztak ismeretlen jövőjük felé. De erről nem igazán beszél, mígnem egy napon munkát nem ad egy fiatal lánynak, akiről nem is sejti mennyi közös vonásuk van.
Molly utolsó lehetősége, hogy elvállalja a közhasznú munkát, amelyben rendet kell raknia Vivian padlásán, vagy a fiatalkorúak börtönében végzi. Az idős hölgy és a fiatal leány lassan megnyílnak egymás előtt, és ahogyan a padláson sorra kinyílnak a dobozok, úgy tárulkozik elénk Vivian múltja, és lassan világossá válik az is, hogy bár rengeteg idő eltelt azóta, valami mégsem változott, az árvák sorsa, most is hasonló, csak a körülmények változtak...

Alexandra kiadó 2014
312 oldal

Azt hiszem rengeteg mondanivalója van ennek a történetnek, kár ezeken átsiklani. Ott van például, az az eltelt majdnem száz év, és az elárvult, vagy valami oknál fogva intézetben nevelkedő gyermekek ugyanúgy éreznek ma is. Biztonságot, törődést keresnek, egy család melegét. Ugyanúgy álarcot öltenek magukra, ami mögött valahol ott bújik meg az igazi személyiségük, de hogy is mernék szabadjára engedni a körülményeik között. Tűrnek, beletörődnek, és vagy szerencséjük lesz, vagy sem...

 Valahogy tényleg így láthatták és láthatják a világot ezek a gyerekek. Teljesen reményvesztettek, amikor már minden mindegy, csak egy dolog számít, a túlélés. Senkiben sem bízhattak, hiszen a legtöbben csak ingyen munkaerőt láttak bennük és állatként bántak velük, sőt sokszor talán még az állatokkal is jobban bántak, mint velük. Illetve ugyanezt az "engem már semmi nem érdekel" érzést sugallta Molly is a jelenben, és én valóban úgy gondolom, hogy ez így van a valóságban is.

 Nem tudom viszont megérteni végül Vavian miért döntött úgy ahogy. Hiszen ha az ember már mindent elveszített az életben ami számított neki, miért mond le az egyetlen dologról, ami még erőt, szeretetet, és életcélt adhatott volna neki. Ugyan értem én, hogy egyben minden egyes nap emlékeztette volna mindarra, amin keresztülment, mégis, magában hordozta volna, akit igazán szeretett.
Molly története is nagyon tetszett, főként a folyamatos változása, személyiségfejlődése, ahogy előtör a valódi énje, az amit mások elől maszk alá rejt.
Ami viszont nekem hiányzott az Molly történetének a lezárása, valahogy ő ott ragadt a végén a történetben. Értem ugyan, hogy Vavian mellett békére lelt, de kíváncsi lettem volna, hogy alakul tovább a története. Ezt leszámítva viszont engem nagyon elragadott a történet. Már csak azért is mert még soha nem halottam a lelencvonatokról. Remek olvasmány, minőségi kikapcsolódás. Örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a könyvet.
 Zsú
10/10



Meg kell említenem, hogy végzettségem okán én is voltam gyakorlati időn egy gyermekotthonban, és amikor a picik csoportjába először beléptem, az első megszeppent pillantások után hozzám szaladva, szinte csimpaszkodtak a lábamba, mintha csak egy régi ismerőst látnának. Szavak nélkül is érti őket az ember, ha belenéz a szemükbe. "Engem is vegyél fel egy picit." "Érints, és ölelj meg."
Legszívesebben mindet hazavittem volna, és szégyen ide, szégyen oda, engem bizony megviseltek azok az órák, amiket ott eltöltöttem. Minden elismerésem azoké, akik értük vannak, értük dolgoznak.

Lakatos Levente - A pillangók ébredése /Szigor 5-7./

Íme, végre sikerült kiolvasnom az első könyvet, mióta megszületett pici fiacskánk. Bár ehhez jócskán hozzásegített a nyaralásunk, ahol a kis csöppség (végre) jó nagyokat szundított.
:-D
Régóta vártam már, hogy belekezdhessek a történet folytatásába, de sajnos szinte sosem volt bent a könyvtárban a kötet, most is csak szerencsém volt.

"Míg a nőknek a romantika leginkább a hangulatot jelenti, a férfiaknál időhúzás. A hangulat és az idő azonban nem ellenségek."

Fülszöveg:
"Liza ​szinte összeroppan kényszer szülte kapcsolatának béklyói alatt.
Az aranykalitka egyre szűkebb számára, a boldogság lehetőségétől is megfosztottan semmire sem vágyik jobban, mint hogy visszakapja szabadságát. Az összeomlás peremén egyensúlyozva egy botrányos éjszakát követően úgy dönt, hogy külföldre utazik.
A kormánypárt új szóvivője, Szentesy Igor veszélyesen mélyre merül a politikai hazugságok feneketlen tengerében. A férfi, a válófélben lévő elnök jobbkezeként számtalan külföldi útra hivatalos, ami éppen kapóra jön a számára: idegen nők ágyában hajszolt élvezetekkel vesz elégtételt darabokra tört szívéért.
A politikai érdekek által szétválasztott páros útjai egy görögországi este keresztezik egymást. A kettejük között fellángoló szenvedély újabb fájdalmat szít vagy ezúttal kegyelmet gyakorol felettük a sors?"
 Libri kiadó 2016
350 oldal
"A szabad embereknek semmibe nem kell beletörődniük."

 Nem túlzás azt mondani, hogy ez a kis fülszöveg szinte semmit nem említ mindabból, ami végül kisül ebből a finoman indított történetből. Aki "csak" egy kis könnyed, erotikával fűszerezett kikapcsolódásra vágyik sajnos csalódni fog, mert ez a könyv sokkal többet rejt magában.
 Én nagyon imádtam. Tetszettek az újabb karakterek. Tökéletesre vannak csiszolva, szinte már az első felvonultatásnál átlátod, hogy ki milyen jellem és melyik oldalon áll majd, viszont még csak nem is sejted, hogy valójában hogy is alakul majd a sorsuk. Amikor azt hiszed, hogy ennél jobban már nem bonyolódhatnak az események, újabb és újabb káoszban találod magad, de ennek ellenére, egy tiszta átlátható történetet kapunk.
Lakatos Levente ismét nagyszerűen ötvözte az erotikát, a romantikát és a politikát. Mindig tudja miből mennyi elég, mielőtt még unalmassá válna. 
 Tetszett, ahogy a karakterek kiteljesednek, ez pedig engem néha csalódással, néha örömmel töltött el. Kicsit elszontyolodtam, mikor kiderült, hogy Igor igenis érzelmekkel teli jellem, hiszen már úgy megkedveltem a "szigorú" arcát. De ennek ellenére egy percig nem kellett unatkoznom, és egy pillanatig ne gondoljátok, hogy nem fogjátok úgy érezni a könyv végére, mintha bombát robbantottak volna benne. Végül is ez már hatalmi harc. Liza és Igor pedig a két hatalom közé, a senki földjére szorult pillangók, akik semmire sem vágynak jobban, mint hogy újra szárnyalhassanak tovább, méghozzá együtt.
 Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki ízléses, izgalmas, de mégis kicsit pikánsabb olvasmányra vágyik. Az író nem bízta a véletlenre, úgy zárult a kötet, hogy az oldalam kilyukad a kíváncsiságtól, hogy mi fog ebből kisülni. Már alig várom, hogy eljussak a következő részig.
  
Zsú  
10/10
Az előző részt itt találod:
Lakatos Levente - A tiltás gyönyöre /Szigor 1-4./

"... az egyik legfontosabb emberi erény a türelem. A türelem befolyásol mindent."


Bíró Szabolcs - Anjouk (Ötvenezer Lándzsa)

 Kedvenc sorozatom az Anjouk Bíró Szabolcstól az ötödik részéhez érkezett, amit most meg is osztanék veletek!

Fülszöveg:
"1328. ​Lackfi István éppen visegrádi házában igyekszik felépülni az osztrák hadjáratban szerzett sérüléseiből, miközben fegyvernökei Budán rábukkannak Bátor Attila rég halottnak hitt fiára. Az elmúlt esztendőkben Szilárd lemondott a lovagi életmódról, kovács szeretne lenni, ám erről sem a király, sem a fiú új gyámja, sem a nevelőjének kijelölt Péter nem akar hallani. Mindnyájan ragaszkodnak hozzá, hogy Bátor Szilárd az apja nyomdokaiba lépve az udvar vitéze legyen, ami nem megy zökkenőmentesen – ám a sorsa elől senki sem menekülhet.
Időközben meghal Róbert nápolyi király fia, Anjou Károly pedig reménykedni kezd, hogy a magyar Szent Korona mellé megszerezheti szülővárosa trónját is – ha nem magának, hát legalább valamelyik örökösének. Mielőtt azonban ezt megtehetné, egészen más gondokkal kell szembenéznie. Virágzó birodalmában, akár egy hatalmas sakktáblán, számos figura áll fel az újabb játszmához. Egy áruló vajda, egy tébolyult bizalmas, egy buja rokon és egy gyönyörű udvarhölgy, aki nem is sejti, micsoda felfordulást okoz a puszta jelenlétével…"


Athenaeum kiadó 2018
     400 oldal

Mikor megláttam, hogy meg fog jelenni az ötödik rész, máris előrendeltem belőle egy példányt. Nagyon vártam már, kíváncsi voltam hogyan fog folytatódni a történet. Fülszöveg alapján lehetett sejteni, hogy ismét egy jó könyv következik a sorban. Mikor megküldték és átvettem a boltban máris belevetettem magam az olvasásba.

Eléggé összetett lett az ötödik rész. A szereplők maradtak a megszokottak, de néhány új is feltűnik köztük. A cselekmény csordogál tovább a maga medrében. Minden szereplő történetét továbbviszi az író.
A történet ott folytatódik ahol az előző befejeződik. Bátor Attila fia Szilárd előkerül, és a király Lackfi István gondjaira bízza, hogy neveljen belőle lovagot. Ez nem igazán indul zökkenőmentesen, mert Szilárd apja természetét örökölte, ami nem mindig válik előnyére.

Három fő történeti szálra osztanám a regényt. Egyikben Szilárd sorsának alakulását lehet nyomon követni, másikban Lackfi István és családjának történéseit. A harmadikban pedig a királyi udvarban és a királyságban történteket követhetjük nyomon. Ezen történeti szálak között ugrálva időrendben halad a cselekmény.
Akad bőven kaland, csata, szerelem, csalódás, ármánykodás, összeesküvés az ötödik részben is. Nem lehet unatkozni olvasás közben, mert folyamatosan történik benne valami izgalmas.

Szinte az egész regény tetszett, de a végső csatát mégis kiemelném, mert annak a leírása volt számomra a legemlékezetesebb. Igazából leírhatnám az egész cselekményt dióhéjban, de inkább a könyv elolvasására buzdítok mindenkit, aki szereti ezt a korszakot amiben ez a történet is játszódik! Nagyon várom majd a folytatást miként alakítja Szabolcs a szereplők sorsát!
 Krisztián 
10/10 


Jack London - Tengeri farkas

A számomra megunhatatlan Jack Londontól osztanám meg veletek a Tengeri Farkast!

Fülszöveg:
"Wolf Larsen a zsarnok, a gyűlölet gerjesztője és célpontja, a tökéletes, minden pillanatban gyilkolni kész, erkölcsi gátlások nélküli hím: maga a fenyegetés. Miközben az erőszaktól iszonyodó Van Weyden úr rettenetes megpróbáltatások, kemény munka és megaláztatások során végigszenvedi az élet-halál harcot, amelyet Wolf Larsen a hajója legénységével folytat, s amelybe végül is a sors szól bele drámai módon, nem tudja már nem csodálni ezt a hatalmas mefisztói szellemet és fizikai erőt, a természet kérlelhetetlen erejét, amelyet a kiismerhetetlen, félelmetes… és ugyanakkor csodálatos Larsen testesít meg. S ahogy az egykori puhány Van Weyden úr Larsen iszonyú iskoláján férfivá érik, ahogy pont itt találja meg élete párját, ahogy vérben és szenvedésben újjászüli önmagát és rájön, milyen érzés az, hogy nem ajándék többé az élete, hiszen naponta kell megküzdenie érte – úgy ragadja majd magával Önt is, Kedves Olvasó, Wolf Larsen… azaz Jack London lebírhatatlan életerejének kisugárzása: a végső megmérettetés, a küzdelem vállalásának felemelő érzése."

 Kossuth kiadó  2015
        304 oldal

Régóta szemeztem már ezzel a könyvel, de most érkezett el az ideje annak, hogy a kezembe is vegyem. Sok könyvet olvastam már Jack Londontól, így tudtam már mire számítsak a könyvvel kapcsolatban.

Lassan haladtam a történettel, mert igazából nemigen jut a 2 hónapos kisfiam mellett sok idő az olvasásra, ezért sokszor nem is emlékeztem hol is hagytam abba a történetet. Így nem igazán adta azt az élményt amit valójában a könyv rejt magában. Ha nem ilyen körülmények között olvastam volna a könyvet lehet, hogy sokkal jobban tetszett volna.

A történet maga nagyon jó, a szereplők is tetszettek. Egy kalandos tengeri utazást mutat be az író egy fókavadász hajón. Betekintést nyerhetünk ezeknek az embereknek a mindennapjaiba a hajón, és hogy milyen körülmények között élnek, dolgoznak.
Adott egy kapitány akinek a karaktere számomra kicsit nehezen volt megkedvelhető. Egy olyan embert mint Larsen kapitány az egész legénység tisztel és egyúttal fél tőle. Hatalmas erejét és különleges életszemléletét az emberein élte ki. A sorsát ő sem kerülheti el a történet végén.
A másik főszereplő Van Weyden úr jobban a szívemhez nőtt. Nagy változáson megy keresztül a személyisége a történet során. Sok megpróbáltatás éri, de ő mindig kitart és leküzdi az eléje kerülő akadályokat. Hogy mik ezek és hogyan alakul a történet azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Összességében tetszett a könyv, de nem lett a kedvencem. Bárkinek ajánlom aki szereti a hasonló témájú könyveket.
Krisztián 
10/8
 

David Gemmel - Makedónia (Makedónia oroszlánja, A Sötét herceg)


Régóta várólistás nálam ez a sorozat. Most jött el az ideje annak, hogy kikölcsönözzem a könyvtárból és belekezdjek. A fülszövegek alapján  mindkét rész jónak ígérkezik.
Most is történelmi regényeket választottam kis fantasyvel fűszerezve.  Nagy várakozással kezdek bele a sorozatba. Kíváncsi vagyok milyen lesz majd.

Makedónia 1. - Makedónia oroszlánja

Fülszöveg:
 "Tamisz, ​a vén jósnő felkutatja az összes lehetséges jövendőt. Mindegyikben gonosz erők fenyegetik Hellászt. A jövő csak egyetlen reménysugarat kínál: a félvér spártai fiút, Parmeniónt. Így Tamisz nekilát a küldetésnek, hogy a fiúból a világ leghalálosabb harcosát faragja – bármi áron.
Parmenión, akinek élete minden napja küzdelem, mit sem tud a sorsát formáló varázslatról és rejtélyről. Egyre erősödik és okosodik, katonai zsenije és a Thébai szolgálatában aratott diadalai pedig hőssé teszik – így kerül Makedóniai Philipposz szolgálatába. Ám ahogy azt Tamisz előre látta, a spártait sorsa a Sötét Istenhez, Philipposzhoz és a még meg nem született Alexandroszhoz köti. A jövő pedig túlságosan is hamar eljön érte. Vajon Parmenión elég erős lesz-e, hogy legyőzze a gonoszt – vagy kitárja a kaput a Sötét Isten előtt, aki pusztulást hoz a világra?

A történet itt nem ér véget, Parmenión – és Alexandrosz – küzdelme a Káoszszellemmel a könyv folytatásában, a Sötét hercegben éri el csúcspontját."

    Delta Vision 2013
        620 oldal

A cselekmény az ókori görög történelembe kalauzolja el az olvasót. Nekem ez az egyik kedvenc történelmi korszakom volt tanulmányaim során. Mindig is tetszett ahogy egymás ellen csatáznak a városállamok (Spárta, Athén, Théba). Ebbe a korszakba nézhetünk bele kicsit a könyvön keresztül, amit az író kis fantasyvel fűszerezett meg.

A könyvön két cselekményszál fut végig. Egyiket fő szálnak mondanám, másikat mellékszálnak ami kicsit háttérbe szorul de jelentős dolgok történek benne.
A fő szál hősünk Parmenión  gyerekkorával indul Spárta városában. Félvér révén nem nézik semmibe, folyamatosan keresztbe tesznek neki, és bántalmazzák társai. Azonban egy rangos stratégiai játékot megnyer, innét indul útjára kalandos élete. Érik csalódások és örömök is egyszerre, és az egykoron nagy stratéga Xenopón veszi szárnyai alá. A szerelem is rátalál, de mindössze öt napot tölthet szerelmével Deraével. Úgy hozza a sors, hogy menekülnie kell a szerelme miatt, és eljut Thébába ahol új barátokra lel. Parmenión itt új célt tűz ki maga elé, és segít felszabadítani a várost. Itt csillogtatja meg harci és stratégiai képességét. Olyan magasra tör, hogy ő vezeti győzelemre a Spárta ellen vívott sikeres hadjáratot.
A győztes hadjárat után zsoldosnak áll és mindig arra veszi az útját ahol megfizetik a képességeit. Sokfelé sok csatát megvív és mindig győzelmet arat. Úgy hozza a sors, hogy Makedónia királya ajánlatát fogadja el.
Az újdonsült uralkodó Philipposz és Parmenión viszonya sok csatát és izgalmat hoz a könyv hátralévő részében. Hogy mik ezek? Azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.
A másik történeti szálon a könyv elejétől Parmenión sorsát egy jósnő Tamisz irányítja bűbájokkal varázslatokkal. Úgy gondolja, hogy ő az aki majd megmenti a világot a Káoszszellemmel szemben. Segítője is akad Deraé, aki Parmenión egykori szerelme. Ketten próbálják meg irányítani a főhősünk életét olyan irányba, hogy a neki szánt küldetést beteljesítse.
A végén egy nagy csavart vitt bele a cselekménybe az író. Ezzel kicsit összekuszálódik a történet. Sokféle módon folytatódhat a második rész. Kíváncsian várom a  folytatást.

Összességében nagyon tetszett a kötet. Inkább több volt bent a történelmi rész mint a fantasy. Igazi kalandos olvasmány volt számomra, nagyon jó kikapcsolódást nyújtott.

10/10

Makedónia 2. - A sötét herceg


 Fülszöveg:
" A heroikus fantasy brit királya, David Gemmell visszatér egy mítoszokban, mágiában és kalandokban gazdag világba – az ókori Hellászba.
Makedónia oroszlánja – Parmenión, a sztratégosz. A magányos hős, aki a megváltást keresi, és aki ehelyett a végzetet leli meg.
A Sötét Herceg – a gyermek, akiből Alexandrosz lesz, a legnagyobb birodalom megteremtője, amelyet a világ valaha ismert. Mindent leigáz majd – mindent, kivéve a Káoszszellemet, a lelkében lakozó halhatatlan gonoszt.
Együtt kényszerülnek más dimenziókba, túl az időn, csodákkal és boszorkánysággal teli varázslatos világokba."




  Delta Vision 2014
       654 oldal

Nagy várakozással álltam neki a második kötet olvasásának. Az előző rész vége egy jókora fordulattal ért véget. Megszületett Alexandrosz aki mint kiderül nem a király fia hanem a főhősünk Parmeniónné, de ezt nem sok ember tudja.
A történet 4 évvel később folytatódik. A könyv elején észrevehető, hogy nem a történelmi vonal fog folytatódni ebben a kötetben, hanem most a fantasy veszi át a szerepet. Ez kicsit aggasztott, de utólag visszagondolva nem volt rossz. 
Sok ismert ókori görög mondavilágbeli szereplőt felvonultat az író a második kötetben. Voltak kentaurok, minotaorusz, elvarázsolt harcos, mágus stb. . 

Alexandroszban él a gonosz elrejtőzve. Nem értette kezdetben miért voltak fura képességei. Egyik éjszaka azonban elrabolják, mint kiderül egy másik világból jöttek el érte. Parmenión és Attalosz azonban a fiú keresésére indulnak, de rögtön rájönnek, hogy varázslat áll az eltűnés hátterében. Innét indul a kalandos történet egy másik párhuzamos világba, ahol emberek és más képzeletbeli élőlények élnek együtt. 
Majdnem mindenkinek megvan a saját megfelelője ebben az új világban.Ez majd fontos szerepet fog játszani a történetben.
Parmenión és Alexandrosz sok izgalmas kalandon mennek keresztül az ismeretlen világban. Menekülnek, csatáznak, felveszik a harcot az ebben a világban lakozó gonosz ellen. 
 Innét ismét egy új korszak kezdődik Alexandrosz felnő és Philipposz halála után ő lesz Makedónia királya. A benne lakó gonoszt egy varázs nyaklánc tartotta féken ami egy véletlen folytán elszakad. Ezért ismét a szellem veszi át felette az uralmat. Iszonyatos háborúkba kezd, megtámadja még a perzsa birodalmat is. Hogy miként zajlanak a csaták, és a végén ki győzedelmeskedik Alexandrosz vagy a káoszszellem azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Összességében tetszett a második kötet is. Izgalmas kalandos történet. Mindenkinek tudom ajánlani aki szereti a fantázia és a történelmi regények keverékét. Icipicit az első rész jobban magával ragadott ezért a kis levonás.
Krisztián    
9/10 

Nemere István - Zsigmond-trilógia (Leszek mint űzött vad, Lángok martaléka, Tűzön-vízen át)


Ismét egy izgalmasnak ígérkező sorozatba kezdtem bele Nemere Istvántól a Zsigmond-trilógiába.

Már régóta nézegettem a sorozatot a könyvtárban. Volt hogy már a kezemben volt az első rész és kifelé tartottam, de mindig megakadt valami máson a szemem és visszatettem a polcra. Legutóbb nem volt kérdés mit fogok olvasni miután befejeztem A 13. harcost.
A molyon nem igazán felkapott sorozatról van szó, és a szerzőt nem ismertem még, vagyis nem olvastam tőle. Ezért kicsi félsz volt bennem, hogy vajon tetszeni fog-e a sorozat? Így utólag nagyon kellemeset csalódtam mint az íróban, mint a trilógiában.

1. könyv: Leszek mint űzött vad
Fülszöveg:
"Nemere ​István történelmi regénytrilógiájának első kötete az 1380-as években játszódik. Nagy Lajos király már meghalt, kicsi lánya, Mária a Magyar Királyság névleges uralkodója, helyette anyja, Bosnyák Erzsébet vezeti az országot – egyenesen a csőd és pusztulás felé. Bár ott van mellette Garai Miklós nádor, a nagy formátumú politikus, aki itthon és külföldön egyaránt tevékenykedik, élet és halál ura, de a rossz irányba ható folyamatokat ő sem állíthatja meg. Négy párt, négy főnemesi liga vetélkedik egymással. Önjelölt királyok bukkannak fel és buknak el: a fiatal Luxemburgi Zsigmond, a már nem fiatal, esküszegő nápolyi Károly, sőt maga Erzsébet, de talán még Garai is örömmel látná a trónon – önmagát…
Zádor fia Zádor egy furcsa fogadás révén lett jobbágy fiából írni-olvasni tudó, latinul is beszélő fiatalember. Miután urától szökni kényszerül, kalandok során át jut el Budára, áll Garai nádor szolgálatába, és lesz bizalmas futárja. Bejárja az országot, számos kalandot él át, közben lassan kiismeri a nagyurak szokásait. Nem paraszt már, de még nem is úr vagy polgár. Becsületessége és hűsége hamarosan mások fölé emeli, azonban őt is érik személyes tragédiák, ő is csak egy falevél a bajban lévő országra lecsapó, sokakat elsöprő viharban." 


 Gold Book kiadó 2014
      344 oldal

A kor, amiben játszódik a történet az egyik kedvenc korszakom, a XIV. század. Bíró Szabolcs - Anjouk sorozat  ( Anjouk 1-2-3,Anjouk 4) előtt nem sokkal játszódik időben. Így nem volt kérdés számomra, hogy jó kis történetet fogok megismerni.

A könyv szerkezetileg fejezetekre van tagolva. Könnyen olvashatónak mondanám, mivel az író nagyon egyszerűen és könnyedén fogalmaz. Sokszor annyira belefeledkeztem az olvasásba, hogy még inni is elfelejtettem :). Néha ugrál az író a helyszínek között, mert leírja adott időben máshol mi történik éppen, sokszor ez fontos a cselekmény szempontjából.

A történet elején ismerhetjük meg főhősünket Zádort. Ő egy jobbágy legény, akit fogadásból tanítanak meg írni, olvasni, karddal vívni, valamint a "deák" nyelv használatára. Egykori földesura Csúz úr, aki elveszíti a fogadást, mivel Zádor mindegyik feltételt kiválóan elsajátítja, visszaköveteli magának a fiút, mert megszégyenítette őt mindenki előtt és még szolgálati idővel tartozik neki. Ekkor egy tragikus haláleset következtében kitört zűrzavarban Zádort elfogják és bezárják. De sikerül megszöknie és elindul Buda vára felé. Innét indul kalandos története főhősünknek.
Úgy hozza a sors, hogy Garai Miklós nádor úr bizalmas futárja lesz, és viszi hozza országszerte a leveleket, üzeneteket. Ezek során számos kalandba keveredik, amiket én nagyon élveztem.
Volt benne még ármánykodás, titkos szervezkedés, közelharcok amik még izgalmasabbá tették a cselekményt.
 Hogy miként alakul Zádor élete és milyen feladatokat bíznak rá azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg. Még a történet végére egy kis csattanót is tartogat az író, ami a folytatásban jó kis kalandnak ígérkezik.

Összességében nagyon tetszett az első kötet. A jó karakterek és a jól megválasztott helyszínek feldobják és még pluszokat adnak a könyvnek, az amúgy is jó cselekménynek. Ami még nagyon tetszett az az volt, hogy az író a korban élt valós személyeket vonultat fel a történetben. Örülök, hogy belekezdtem a sorozatba és megismerhettem Zádor történetét. Nagyon várom a folytatást.
 10/10

2. könyv Lángok martaléka
 Fülszöveg:
"Nemere ​István történelmi regénytrilógiájának második kötete szintén az 1380-as években játszódik. Az első kötetben megismert Zádor fia Zádor életét kísérhetjük tovább, és közben a regény lapjain felbukkannak a kor valóban élt történelmi személyiségei is. Zádor előbb mint királyi futár, aztán mint bonyolult és fontos ügyek intézője a király szolgálatában, mindjobban megismeri a korabeli Magyar Királyság viszonyait.
Zádor néhány fontos eseményben szinte főszerepet játszik, ennek megfelelően egyre magasabb körökben mozog. Ugyanakkor továbbra is egyszerű ember, ki csak kivételes képességeinek és helyzetének köszönhetően van jelen egyszerre a gazdagok és a szegények világában. Ott van, amikor a déli liga lázadóinak fogságából kell kiszabadítani néhai Nagy Lajos lányát, Zsigmond feleségét, Mária királynét. Ötleteivel segíti Zsigmond bosnyák hadjáratát, miközben kutatja egyetlen kisfiának nyomát, akit végül meg is talál. A történet folyamán nemegyszer kerül olyan helyzetbe, hogy tőle függ egy-egy történelmi esemény kimenetele. A regény végén titkos küldetése során a magyar királyi koronát kell megmenteni orvul támadóktól…"

     Gold Book kiadó 2015
              360 oldal

Nagyon vártam már a folytatást. Kíváncsi voltam miként fog alakulni a történet. Az előző rész egy jó kis fordulattal ért véget, és a második kötet onnét folytatódik.
Formailag ugyanúgy folytatódik mint az első. Ebben a kötetben talán kicsit kevesebbet ugrál az író a helyszínek között. Inkább folyamatában zajlanak az események.

A könyv elején már felpörögnek az események. Garai uramat megölik jó pár vitézzel egyetemben és elrabolják Erzsébet királynőt és lányát, Máriát is. Zádor csak azért menekül meg, mert a rablás előtt visszaküldik Budára. Innét kezdődnek az izgalmas kalandok.
Zádor új urat keres, akit szolgálhatna. Nem más mellé szegődik, mint Zsigmond király, neki lesz a bizalmas futára. A király sok fontos megbízást ad Zádornak. Többek között meg kell találnia Mária királynőt és anyját Erzsébetet, majd ki is kell őket szabadítania a déli urak fogságából. Számos kalandba keveredik e megbízások alkalmával.
Közben zajlik saját élete is. Megtudja például, hogy van egy fia és elindul a keresésére.Itt is sok kaland és izgalom párosul a könyv olvasása közben.
A szerelem is rátalál de ez a történeti szál még kicsit talán várat magára! :-)
Ebben a részben kicsivel több volt a harc, ami nekem nagyon tetszett. Nem volt túlragozva sem de nem is a legegyszerűbben írta le az író. A kötet végére ismét egy jó kis csattanót tartogatott az író.
Hogy miként alakulnak Zádor és a királyság sorsa azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Nagyon tetszett a második kötet. Hamar a végére értem, mert nagyon kíváncsi voltam miként fog alakulni a sztori. Nem csalódtam az íróban, mindig hozott valami fordulatot a könyvben. Várom már, hogy a harmadik részbe is belekezdhessek.

10/10

3. könyv Tűzön-vízen át
 Fülszöveg:
" Nemere ​István történelmi regénytrilógiájának harmadik kötete az 1390-es években játszódik. Hősünk itt már mint gróf Zádorffy Zádor jelenik meg, de éppen mert új rangot és birtokot kapott, még több kaland vár rá.
Először a királytól kapott nemesi birtokát kell bitorlóktól visszafoglalnia „tűzön és vízen át”. Az olvasók tanúi lesznek annak, hogyan lakolnak bűneikért Hédervári Kont és Horváti János, a lázadók. Ott lehetnek Zádor lakodalmán, ahol az inkognitóban mulató Zsigmondra merénylők támadnak.
Merényekben akkortájt nem volt hiány; hamarosan kis híján végeznek az ifjú, már viselős Mária királynéval is. Zsigmond Zádorra bízza felesége életét, és elindul egy hadjáratba; a gróf pedig mint testőr is helytáll. Egészen addig, míg fortéllyal eltávolítják Mária mellől, és akkor támadnak a királynéra; az asszony és magzata is halálát leli.
Innentől kezdve Zádor életének célja a tettesek felkutatása és meg-büntetése lesz. Zsigmond csöndes bosszút akar, ne tudják meg a magyar urak, hogy valakik kezet emeltek a királyi családra. A király és a gróf közös akarata nem sok jót jósol az ellenfeleknek. Bizony habozás nélkül leszámolnak azokkal a nemesekkel, akik megszervezték a Mária elleni merényletet. Zádor halad a nyomokon, és végez azokkal, akik belekeveredtek az ügybe. De az urat, kinek végtére is kezéhez Mária vére tapad, sokáig hiába keresi. Ám amint a nyomára bukkan, többé nincs kegyelem"

    Gold Book kiadó 2015
            360 oldal

Már nagyon vártam a befejező kötetet. Az előző rész izgalmasan ért véget, kíváncsi voltam hogyan fog folytatódni a harmadik rész. A történet ott folytatódik ahol a második befejeződött. Írásmódjában, stílusában megegyezik az első kettővel.  Ebben a részben sem ugrál sokat az író a helyszínek között, inkább folyamatában zajlanak az események.

Mindjárt a könyv elején végre Zádorra talál a szerelem, megkéri Klára kezét. Ez megalapozta számomra a könyv indulását. A királytól kapott egy birtokot, ami a grófi kinevezése mellé járt. Mikor eljön az idő Budáról elindulnak felkeresni a Zádorffy birtokot. Az út amennyire eseménytelen volt a beköltözés annál izgalmasabban alakult. Zádornak meg kellett küzdeni a birtokát uraló csaló bandával. Számos csellel és izgalmas kalandok árán sikerül elűznie őket.
A nyugalom nem tartott sokáig a király ismét hívatta, fontos feladat várt Zárorra. Nem mást bíztak most rá mint Mária királynő védelmét aki épp a trónörököst hordta a szíve alatt. Ez a megbízatás újra összehozta a régi bajtársaival, és számos izgalmas kaland várt rájuk. Hogy milyen kalandokba keveredtek és, hogy hogyan csalják lépre Zádort, azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.
Zádor kalandjai még nem értek véget, mivel új megbízatást kap a királytól. Mária királynő elrablóit és gyilkosait kell felkutatnia. A nyomozás számos fordulatokkal teli izgalmas eseményen keresztül vezetett. Végül a király bosszúja beteljesedik? Zádornak sikerül e felgöngyölíteni a támadás kitervelőjét? Ezeket a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Nagyon tetszett a befejező kötet is. Számos izgalmas fordulatokkal telire sikeredett a harmadik rész is. Végig fenn tartotta a figyelmemet. Bárkinek ajánlom, aki szereti a történelmi regényeket.
A sorozat a kedvenceim közé lépett elő. Van a sorozatnak folytatása, (Zádor-trilógia) amit szintén majd sorra kerítek. Remélem az is lesz majd ilyen jó mint ez volt!
Krisztián   
10/10

Dot Hutchison - Pillangók kertje /A pillangók kertje 1./

Teljesen véletlenül bukkantam a könyvre a molyon, és a fülszöveg kivesézése után rögtön tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Szerencsémre a helyi könyvtár új szerzeményei között meg is volt, így én lehettem az első aki kikölcsönözte. :-)

Fülszöveg:
"Egy elszigetelten álló, hatalmas ház mellett gyönyörű kert terül el.
A kert nemcsak buja virágokat és árnyas fákat rejt… A „Pillangók” becses gyűjteményét is: elrabolt fiatal nőket, akiket fogvatartójuk pillangószárnyas tetoválással bélyegez meg. A gyűjtemény ura a brutális, őrült Kertész, akinek mániája, hogy elkapja és megőrizze magának a szépséges pillangólányokat.
Miután a kertet végül fölfedezik, az FBI ki akarja kérdezni az egyik túlélőt. Victor Hanoverian és Brandon Eddison ügynökök kapják a feladatot, hogy göngyölítsék fel karrierjük egyik leggyomorforgatóbb ügyét. Ám a kihallgatott lány, akit csak a Maya néven ismernek meg, önmagában is kész rejtélynek bizonyul.
Ahogy kibontakozik a lány fordulatos és csavaros története, lassan fény derül a Pillangók kertjére is, Maya pedig mesél régi sérelmekről, új megmentőkről, valamint egy szörnyűséges férfiról, aki semmitől sem riadt vissza, hogy rabságban tarthassa a szépséget. De minél többet árul el a lány, az ügynökök annál inkább gyanakodnak, hogy vajon mit titkol még…"

Könyvmolyképző 2017
368 oldal

A történet három szálon fut egymásba. Egyrészt a jelenben vagyunk, ahol Maya, egy fiatal lány meséli el nekünk egy FBI iroda kihallgatóhelyiségében, hogyan is rabolták el, és mi történt vele fogva tartása idején. Lassan bontakozva derül fény a "kert" és a Kertész minden mocskos és hátborzongató titkára. Másrészt szintén Maya beszámolójából megismerjük a titokzatos lány szinte már nyomorúságosnak mondható múltját. Illetve a harmadik szálon a nyomozók szemszögéből látjuk Maya-t és a történteket.
Nem is tudom igazán, hogy először a jóval vagy a kevésbé jóval kezdjem.
Ha a történet egészét vesszük szemügyre, azt hiszem azzal az egy szóval tudom kifejezni a legjobban, hogy "Wooow!", de tényleg jobb nem is jut eszembe. Egyszerűen zseniális, igaz, hogy nagyon beteg és amolyan feláll a szőr a hátamon típusú, de nagyon ötletes.
Amin viszont egy kicsit mégis húznom kell a szám szélét az inkább a kivitelezés. Az kifejezetten tetszik, hogy úgymond a történet végkifejletével indít, így visszafelé haladva göngyölíti fel az eseményeket. De néhány karakteren kívül, a többit nem mondanám túlzottan erősen kidolgozottnak. Valahogy úgy érzem még kellett volna érlelődnie a szereplőknek.
Ami legfőképp zavart az a nyomozópáros. Egyszerűen nem éreztem őket hitelesnek. Hiányzott belőlük a racionalitás. Például nem hiszem, hogy egy FBI-os nyomozópáros felfedi a saját családját, vagy egyéb információkat a magánéletéről egy kihallgatás során egy esetleges gyanúsítottnak. Talán egy kicsit nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni a hitelességre ebből a szempontból.
A másik apróság, ami bökte még a csőröm, azok a beszúrt káromkodások, bár ez lehet a fordítás miatt is, de néhol olyan nem helyénvalónak éreztem, kissé sutára sikeredett.
De mindezeket leszámítva mégiscsak azt tudom mondani, hogy ez egy zseniális történet, amit bárkinek jó szívvel ajánlok, és amint látjátok a könyv egy sorozat első kötete, és én nagyon, de nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog folytatódni. :-)

Zsú
9/10


Jo Nesbo - A fiú

Kedvencet avattam! Ezennel ünnepélyesen bejelentem, annak ellenére, hogy csak ezt az egy könyvét olvastam, Jo Nesbo rajongó lettem.

"...az önutálat az a fajta gyűlölet, amelyet az ember minden áldott reggel megalapozottnak érez, amikor ébredés után meglátja magát a tükörben."

 A történet dióhéjban:
 Sonny egy különleges fiatal, akit tizennyolc éves korában csuktak le gyilkosságért. Azonban a fiú ártatlan, de mivel úgy érzi már nincs semmi számára ezen a világon a drogon kívül, elégedett azzal, hogy kis zárkájában ülve megkapja az adagját, olyannyira, hogy bármilyen bűncselekményt magára vállal, amit a korrupt rendőrség az alvilággal együtt el akar tussolni.
A börtönben mindenki amolyan fura szerzetként gondol a csendes, különc fiúra, akinél jobb hallgatóságot nem is kívánhatnak maguknak, ezért sokan az intézmény lelkésze helyett neki gyónnak, mikor a szívükből kikívánkoznak elkövetett mocskos bűneik. Az egyik ilyen gyónás azonban teljesen megváltoztatja a fiú életét. Kiderül, hogy elhunyt apja nem öngyilkos lett, hanem egy összeesküvés áldozata. Sonny elhatározza, hogy kideríti az igazat apja halálával kapcsolatban, ezért megszökik a szigorúan őrzött büntetés - végrehajtási intézményből, hogy felgöngyölítse az ügyet, és levadássza apja gyilkosait. De arra nem számít, hogy nem akármilyen hálózat működteti a szálakat...

"A szerelem körülvesz, ahogy a gőz a zuhany alatt."


 Animus 2014
432 oldal

Adott tehát egy főszereplő, aki látszólag hidegvérrel gyilkolássza végig a könyvet, de mi mégis szeretjük, imádjuk, drukkolunk neki, és csak azt hajtogatjuk, ez az, igazad van. Tök beteg ez az egész, de tényleg így van...
A könyv tele van meglepő fordulatokkal, rengeteg nagyszerű karaktert felvonultat, de a sok szereplő ellenére is végig képben voltam, nem éreztem elveszettnek magam, mindig tudtam ki kicsoda és kivel van.
Nagyon bejött nekem Jo Nesbo stílusa, ugyan azt nem nem tudom a többi könyvében milyen szerkezetben írta meg a történeteket, de engem lenyűgözött ezzel az egyszerű, mégis kiszámíthatatlan írásmóddal. Ahogyan a történet folyamán szépen lassan elénk tárulkoznak az események, egyszerűen esélyünk sincs kisakkozni, mi is lesz a következő lépés.
Így visszagondolva kicsit furcsa (és talán ritka is) ugyan, hogy nem látunk bele a főszereplő fejébe, de olvasás közben ezt szinte észre se vettem, egyáltalán nem hiányzott.
Fantasztikus volt ez a kacifántos, izgalmas történet, egy szerethető főszereplővel, persze néhány önzetlen segítőtárssal az oldalán,  egy mindenre elszánt bűnbandával és a korrupt cimboráival, akiket úgy tudok elképzelni, mint egy nagy ragacsos pókhálót, amiből egyszerűen nincs menekvés.
Hát, ha Jo Nesbo e recept szerint írta a többi könyvét is, én vevő vagyok rájuk. Ez az a könyv, amit garantáltan nem fogsz tudni félbehagyni. :-)

Zsú
 10/10 

Michael Crichton - A 13. harcos

 Ismét egy vikinges könyvet osztanék meg veletek Michael Crichtontól A 13. harcost.

Fülszöveg:
"Kr. ​u. 921 júniusában a kalifa egyik udvaroncát, Ahmad ibn Fadlánt követségbe küldi a bolgár királyhoz. Ibn Fadlán három évet tölt távol, mégsem tudja teljesíteni megbízatását, mert utazása elején, a Volga folyó mentén összetalálkozik egy csapat vikinggel, akiknek északi honát félelmetes kannibál törzs tartja rettegésben. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a „ködszörnyeket”, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Ibn Fadlán számára nincs más választás, mint velük tartani. A zabolátlan, vad hajósok társaként útnak indul Északra, hogy szembenézzen a rejtélyes, ősi ellenséggel, amelytől még ezek a rettenthetetlen harcosok is félnek."


    Kossuth kiadó 2015
           200 oldal.

Molyon nézegettem a friss értékeléseket, és ahogy görgettem lefelé megakadt a szemem a könyvön. Mivel a filmet amit a kötet alapján készítettek már többször is láttam és nagyon tetszett nem volt kérdés, hogy a könyvet is el kell olvasnom. Megnéztem a könyvtárban, mivel bent volt, kikölcsönöztem, és hozzá is fogtam az olvasáshoz.

A történetet Ibn Fadlán feljegyzései alapján írta meg az író. Ő egy követ volt akit a bolgár királyhoz küldtek küldöttségbe. Úti célja elérése előtt úgy hozta a sors, hogy csatlakoznia kellett egy északra induló viking csapathoz 13. ként. Nem volt más választása ezért útra kelt a messzi északra. Ennek a kalandos utazásnak a részleteit írta ő le később, és ez szolgál a könyv és a film alapjául.

Számomra a vikinges történetek nem ismeretlenek. Mivel egyik kedvenc témám, ezért mondhatom már elég otthonosan mozgok benne.
A könyv és a film túlnyomórészt lefedik egymást. Kicsivel a könyvben egy két rész jobban ki van fejtve, mint ahogy a filmben történik.
Könnyen olvashatónak mondanám a kötetet, jó a nyelvezet és a történet is könnyed. Gyorsan lehet haladni vele. Megtalálható még benne a szokásos viking életforma és a csataleírások is. Igaz nem túl véresek de azért jónak mondanám.

Összességében tetszett a könyv. Azt vártam amit kaptam tőle. Aki ismeri és szereti a vikinges történeteket azoknak csak ajánlani tudom e remek könyvet vagy akár a filmet is.
 Krisztián  

10/10 
Filmről pár gondolat:
A film 1999-ben jelent meg Antonio Banderas  főszereplésével. Egyik kedvenc színészem, jól illik a karakteréhez. Izgalmasnak és kalandosnak mondanám a filmet. Érdemes legalább egyszer megnézni, például amikor esik kint a hó és épp nincs semmi a tv-ben, vagyis mostanában szinte bármikor. :-)


B. A. Paris - Zárt ajtók mögött

Már nagyon régóta szemeztem a könyvvel, de valahogy feledésbe merült. Aztán a múltkor a könyvtárban, mivel semmit nem találtam a kínálópulton, eszembe jutott és elő is jegyeztettem magamnak. Íme hát az eredmény!
"Néha úgy érzem, megőrülök. 
Tulajdonképpen nem is bánnám."

A történet dióhéjban:
Grace egy nehéz sorsú fiatal nő, akinek szülei rideg távolságtartó emberek, így arra kényszerül, hogy hamar elhagyja a családi fészket, ráadásul Down-szindrómás húgát is a szárnyai alá veszi. 
Egy véletlen folytán azonban megismerkedik egy híres, jól menő ügyvéddel, aki egyszerre minden problémájára gyógyírt jelent, ráadásul a lány fülig beleszeret hódolójába. 
Nemsokára összeházasodnak, és Grace belecsöppen egy teljesen más világba, egy olyanba, ami eddig a rémálmaiba se létezett, és ami még ennél is rosszabb, hogy tudja, elkerülhetetlen,  hogy a húga is ugyanerre a sorsra jusson. A lány mindenre elszántan keresi a kiutat rettentő helyzetéből, de napról napra fogy az ereje, az ideje, és be kell látnia, hogy minden irányba csak falakba ütközik...

Művelt nép könyvkiadó 2016
320 oldal

Nem tudtam, mire számítsak a könyvvel kapcsolatban, csak a molyok jelenlegi 86%- os átlag értékelése volt az egyetlen támpontom, hiszen ennél jobban nem akartam, hogy bárki, vagy bármi is befolyásoljon.
Kezdjük talán a szerkezeti dolgokkal. Az egész történetet főhősünk, Grace szemén keresztül látjuk. Tetszett, és különlegessé tette az egészet a váltakozó időrend, haladunk egyrészt a jelenben, másrészt a múltban is fejezetenként váltakozva. Az azonban nem nyerte el a szimpátiámat, hogy egész végig olyan érzésem volt, mintha egy általános iskolás "Mit csináltál a nyári szünetben?" fogalmazást olvastam volna. Tényszerű volt, részletekbe menő, de Grace érzelmei gondolatai mégis, mintha árnyékba ragadtak volna. Egyszerűen képtelen voltam a szerepébe élni magam, és úgy érzem ez egy kicsit a leírás, megfogalmazás számlájára írható.
Az viszont nagyon tetszett, hogy szerepel benne egy teljesen különálló, mégis kulcsszerepet betöltő szereplő, Milli, Grace húga, aki egy végtelenül szerethető karakter, és nagyon tetszett a szerep, amit az írónő talált ki neki.
Az biztos, hogy ez egy nagyon beteg elme, nagyon beteg története, de hogy rettegtem volna olvasás közben az erősen túlzás lenne. Mindenesetre tetszett a történet, és hajtott a kíváncsiság, hogy megtudjam mi is lesz végül Grace sorsa. Bevallom jó darabig tejesen mást gondoltam, mint ami végül történt, ezért viszont plusz pont, mert igazán jól megvezetett az írónő a rengeteg kilátástalan helyzettel. De nem szaporítom a szavakat, nem egy hosszú olvasmány, tehát tessék kézbe venni és elolvasni, mert igenis ez egy rövid, de annál jobb könyv.
Zsú
9/10

Csikász Lajos - A kuruc király (A félhold alkonya 2.)

 Egy nagyszerű sorozat második részét hozom Csikász Lajostól A kuruc királyt!

Fülszöveg:
"Magyar ​Királyság, ezerhatszáznyolcvanas évek. A három részre szakadt ország nagy részét a török tartja megszállás alatt, a magyar királyi címet bitorló Habsburg Lipót birodalma tartományává akarja alacsonyítani a nemzetet, Apafi Mihály Erdélyi Fejedelemsége teljes mértékben a Portától függ, nem tud, és talán nem is akar a magyar függetlenségi harc élére állni.
A császári végvárakból elbocsátott vitézek, a vad és zabolátlan hajdúk, az udvar kegyéből kiesett, birtokukat vesztett nemesek, az üldözött protestánsok és a mindenféle rendű és rangú földönfutók az ország keleti részében gyülekeznek. Ők a „felkelők”, az „insurgensek”, a „kurucok” az egyetlenek, akik a független Magyar Királyságért és a vallásszabadságért harcba szállnak. Az ő vezérükké választják 1680 elején a fiatal, feltörekvő késmárki grófot, Thököly Imrét.
Csikász Lajos A félhold alkonya című regénysorozatának második kötete, A kuruc király szerves, de önállóan is olvasható folytatása a sorozat első részének, a Vörös-kék lobogóknak. Thököly Imre a szultán fermánjáért cserében vállalja, hogy a török és az erdélyi sereg támogatásával elfoglalja Fülek várát. A vár védői Koháry István várkapitány vezetésével készülnek az ostromra, ám a császári seregtől várt segítség egyre csak késlekedik, és végül majdnem tízszeres túlerővel szemben kell felvenniük a harcot...."


       Gold Book kiadó 2017
                320 oldal

Az első rész után sajnos rögtön nem tudtam belekezdeni a másodikba, a könyvtárból kivitték előlem. Akkor megvárom míg visszahozzák, gondoltam. Mire legközelebb néztem a katalógusban már valaki elő is jegyeztette, így még egy hónapot várnom kellett.  :(  Nem gondoltam volna, hogy ilyen kapós ez a regénysorozat. De eljött az én időm, mert én is előjegyeztettem. Vártam már nagyon az sms-t a könyvtárból, hogy mehetek a könyvért. Az addigi olvasásaimat úgy alakítottam, hogy arra végezzek mire A kuruc királynak nekiállhatok. Egyszer csak csipogott a telefonom, és megjött az értesítés hogy mehetek a könyvért. Kivettem és bele is vetettem magam az olvasásába.

A történet ott folytatódik, ahol a Vörös-kék lobogók befejeződik Kassa várának ostrománál. Innét kapcsolódhatunk be a cselekménybe. Míg az első kötetben három szálon futnak az események, a másodikban csak kettőn. Ezeket váltogatva meséli el az író a történetet. Így tudhatja meg az olvasó mi is történik egy időben két helyszínen.
Egyik helyszín a Füleki vár, és a várvédők szemszögéből látjuk a cselekményt. A másik a török és kuruc tábor, és az ostromlók szemszögéből élvezhetjük a történések menetét.

A Kuruc király igazából Fülek ostromának lépésről lépésre való feldolgozása. Kassa hamar megadja magát a török és kuruc sereg nagysága láttán. Miután elfoglalták a várat az egyesített hadak Fülek irányába veszik az útjukat. A török szemében régóta nagy szálkát mutató Koháry István várkapitány által védett füleki vár elfoglalása az elsődleges cél.
Az egész ostrom leírása a könyv körülbelül kétharmadát teszi ki. Csikász Lajos zsenialitását mutatja, hogy ilyen hosszan úgy volt képes megírni a cselekményt, hogy az olvasó figyelmét képes fenntartani végig a várostrom elmesélésével. Mindig vitt bele új színt vagy egy történeti csavart nem csak simán az öldöklést írta le. De azért voltak benne jócskán véres csatajelenetek is és persze a humoros részek sem maradhattak ki. Nagy részletességgel tárja az olvasó elé a védők és a támadók elszántságát. A várban lévő főhőseink jelentős túlerővel kell hogy szembenézzenek, de minden elszántságukat és bátorságukat beleadva hősiesen védik a várost.
Míg a török-kuruc táborban sörbet iszogatása közben nézi Tököli és a budai pasa a vár ostromát és az ágyúzást, addig a védők kimerülve szomjasan életük kockáztatásával próbálják visszaverni a támadásokat. Sokszor nagyszerűen fogalmaz meg dolgokat az író, ami kifejezetten tetszett. Én ennek tükrében teljesen átéltem a könyvnek köszönhetően a vár ostromát otthon a kanapén olvasva. Hogy miként alakultak a várostrom menetének sorrendjei, és hogyan ér végül véget az ostrom azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Összességében nagyon tetszett a második kötet. Egy igazi történelmi regény. A sorozat és maga az író is a  kedvenceim közé lépett elő.  A könyv minden szempontból kiszolgálja az olvasót. Nagyon várom majd a folytatást ha tervezi az író további részek megírását. Remélem minél hamarabb a kezemben tarthatom majd és olvashatom miként is fognak alakulni kedvenc főhőseim kalandjai. :)

Krisztián 

 10/10

A sorozat részei: 
                            -Vörös-kék lobogók (A félhold alkonya 1.)  


Karen Rose - Érints meg

Mindenkinek kell néha-néha egy ütős krimi. Ha legközelebb te is szívesen olvasnál egyet ajánlom ezt a könyvet!

"Vannak pillanatok, amikor majd felrobbanok, és legszívesebben letépném az elkövető fejét. Attól vagyok jó rendőr, hogy nem teszem meg. Attól vagyok ember, hogy ezt akarom tenni."

A történet dióhéjban:
Tess egy jól menő pszichiáter, aki egyik napról a másikra belebonyolódik egy gyilkossági ügybe.
Mivel a betegei nagy része kényes ügyek résztvevője, akik bármit megtennének, hogy titkukra sose derüljön fény, nem beszélve arról, hogy nem egy gyilkos ül rács mögött és szigorúan őrzött pszichiátriai intézményben a doktornő szakvéleménye jóvoltából, Tess ráébred, hogy valaki rá akarja kenni a gyilkosságot. 
Viszont a dolgok egyre csak bonyolódnak, amikor újabb gyilkosságok történnek, és az áldozatok egytől egyig a kezeltjei, Tessnek, pedig nem csak a nyomozókat kell meggyőznie arról, hogy nem ő kergeti öngyilkosságba az áldozatokat, hanem az egyre gyérülő számú betegeit is.
Ahogy növekszik az áldozatok száma, úgy válik egyre biztosabbá, hogy a legfontosabb célpont maga a doktornő...

Ulpius-ház 2010
628 oldal 

Csak azt tudnám, miért állt ez a kötet már évek óta olvasatlanul a polcomon. Ha tudtam volna, hogy ennyire jó sztorit rejt már réges-régen "kivégeztem" volna.
Imádtam a történetet, szinte sodortak magukkal az események és én csak egyre kíváncsibb lettem, hogy vajon ki üldözheti Tess-t. Nagyon jók a karakterek is, a komoly és tiszteletet parancsoló doktornő, akinek jégszíve érző lelket takar, és a komor, de jóképű és előítéletekkel teli nyomozó.
Ugyan nem egy lélegzet visszafojtós történetről beszélünk, és olvasás közben sem járjuk át a lakást, hogy csukva vannak e az ajtók, ablakok, mégis nagyon izgalmas a történet egy csipetnyi romantikus szállal, amiről mindenki eldöntheti, hogy tetszett e neki vagy sem. Engem bevallom nem igazán nyűgözött le, én nem hiszek ezekben a "három napja ismerem és totál kész vagyok" szerelemben, sem abban, hogy ez egy ilyen szituációk közepette működőképes lenne, de ez csak az én véleményem. Mindenesetre az biztos, hogy azért a romantikus szál abból az okból kifolyólag, hogy enélkül túl száraz lett volna, mindenképpen kellett bele.
Amit még kiemelnék, hogy azért a könyv nagy részében nem lehetett kisilabizálni, ki mit fog lépni legközelebb és ezért plusz pont, mert az, valljuk be, elég kellemetlen tud lenni.
Mindenkinek ajánlom a könyvet, és azt kell mondjam az írónő ezennel állandó helyet bérelt magának a polcomon.

Zsú
10/10



Edward Kelsey Moore - Szikomorfán születtem

Kellett most nekem valami csajos, könnyed, humoros olvasmány, és mivel már rég itt csücsül a polcomon ez a kötet, hát belekezdtem.

"...amit mi csodának hívunk, az valójában pontosan az, aminek történnie kell. S mi vagy megyünk vele, vagy az útjába állunk."

Fülszöveg:
" - ​Irtó ronda ez a ruha rajtad… A nagymamám varrta nekem. Szépen tud varrni, de már nem lát. – Azzal a szájába tömött egy másik karamellát, és hozzátette: – De nem ez a legrondább. Azt majd holnap veszem fel.”
Ezzel a párbeszéddel indul két kislány életre szóló barátsága az ötvenes években, és hamarosan elválaszthatatlan társuk lesz egy harmadik is, akivel a poros amerikai kisváros közismert trióját alkotják. Évtizedekkel később még mindig törzsasztaluk van Earl mindenki által kedvelt, Amennyi beléd fér nevű vendéglőjében.
Itt ebédel – családostul – a vasárnapi istentiszteletek után a három, immár középkorú barátnő is: a különös képességekkel bíró Odette, Clarice, a háziasszonyok gyöngye és a gyönyörű Barbara Jean. Már mindhárman megtalálták lelki nyugalmukat, de nem akármilyen éveken vannak túl. Hogy mi történt velük és Amerikával a megelőző évtizedekben, azt fergeteges humorral beszéli el a szerző, aki úgy mesél emberi gyarlóságokról és érzelmekről, hogy közben minden figurát megért és szeret. Edward Kelsey Moore, a chicagói csellista-író könnyes-vidám regénye kiváló szórakozást ígér."


I.P.C. 2014
384 oldal

Bevallom, nem túlzottam csigázott fel ez a fülszöveg, sőt, amikor elkezdtem a könyvet még azon is elgondolkodtam, úgy a 150. oldal táján, hogy inkább visszateszem pihenni a polcra.  Úgy éreztem csak pörögnek a lapok, de ez a történet nem halad semerre se.

De aztán nagy nehezen belelendült a történet, és nem is akárhogy. Kicsit a jeleneteket a Született feleségek című filmsorozathoz tudom hasonlítani.
Három teljesen átlagosnak tűnő, mégis a maguk módján különleges sorsú nőt ismerhetünk meg, akik egy egész életen át a legjobb barátai egymásnak.
Clarice az odaadó feleség, és ígéretes tehetség, de az élet nem azt szánta neki, amire számított.
Odette a szókimondó, bátor asszony, akit még élete alkonyán is próbatétel elé állít a sors.
Na és persze Barbara Jean, az örök szépség, aki valamikor régen talán rosszul döntött, és nem tudja még, hogy sosem késő...
Váltakozva járunk múltban és jelenben, így ismerjük meg, hogyan is jutott a három elbűvölő kislány a mindenki által annyira áhított révbe.
A végére egy szép kerek történetet kaptam, ami így összességében remek kikapcsolódás volt, hiszen megnevettetett, megsiratott, kellőképpen kikapcsolt. Voltak ugyan benne olyan pici kis részek, amikor elkalandoztam, illetve előfordult az is, hogy nem voltam képben a szereplőkkel, de úgy érzem ez nem von le a könyv értékéből, hiszen egy nagyon szívmelengető történetet ismerhettem meg, szerethető szereplőkkel. Ez az a fajta könyv, aminek bezárása után elfog az elégedettség, és megcsillan a remény a szívünkben.

Zsú
9/10

"Kész csoda, gondolta Clarice, hogy ez az ördögi, örök időktől létező, megzabolázhatatlan érzés, a szerelem képes egyszer felütni a fejét, és mindent összezavarni olyankor is, amikor az ember már a legkevésbé sem számít rá."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates