Lisa Wingate - Elrabolt életek

 Vannak könyvek, amik egyszerűen már csak azért is kellenek nekem, mert önmagában olyan gyönyörűek, és hogy is lehetne, hogy egy ilyen szépséges könyv, ne egy fantasztikus történetet rejtsen.

FÜLSZÖVEG:
"Memphis, ​1939
A tizenkét éves Rill Foss és négy kisebb testvére szegénységben, de nagy szeretetben él szüleivel a Mississippi egyik lakóhajóján. A szülők távollétében Rill vigyáz a kistestvéreire, ám egyszer csak idegenek jelennek meg, hogy a gyerekeket a tennessee-i árvaházba vigyék. Bár hitegetik őket, hogy rövidesen hazatérhetnek, a kislány hamar rájön, hogy ez hazugság. Más sorsot szánnak nekik…

Dél-Karolina, napjainkban
Avery Stafford gazdag és kiváltságos családban született, s mindent megkapott az élettől. Szövetségi ügyészként dolgozik, a karrierje szépen ível felfelé, ám súlyosan beteg édesapja miatt egy időre haza kell térnie a szülői házba. Egy véletlen találkozás azonban kényes kérdéseket vet fel benne, és Averynek nem marad más választása, mint hogy elinduljon a múltba vezető hosszú, fájdalmas úton, és feltárja családjának eltitkolt történetét."


Libri 2018
460 oldal

Egyszerűen nem értem, hogyan nem jutott még el hozzám eddig Georgia Tann neve, és a vele összefüggő bűncselekmény sorozat.
 Azoknak, akik még eddig ugyanígy nem hallottak róla:
A gazdasági világválság idején, amikor Amerika jelentette az embereknek az új élet reményét, emberek tízezrei nyomorogtak a kontinensen. Ezt a zűrzavart kihasználva Georgia Tann egy olyan hálózatot hozott létre, ahol gyerekek cseréltek gazdát, holmi árucikként. Több, mint ötezer gyermekről van szó. Mélyszegénységben élő, akár írni-olvasni nem tudó szülőktől csalták ki gyermekeiket, hogy aztán jó pénzért eladhassák őket a dúsgazdag gyermektelen örökbefogadó szülőknek, akiket sokszor szintén csőbe húztak, hogy még több pénzt tudjanak kicsikarni belőlük.Számtalan esetben vették el az újszülötteket már a kórházban, azt hazudva, hogy a gyermek meghalt, vagy írattak alá a szülőkkel olyan szerződést, amit még elolvasni sem tudtak, majd több tízezer dollárért "cseréltek gazdát" szerencsétlen gyermekek. Nem is csoda, hiszen a hálózat működéséhez nem kis összeg szükségeltetett, ugyanis meg voltak kenve a rendőrök, az egészségügyi dolgozók, hivatalnokok, tehát a kétségbeesett szülőknek esélyük sem volt Georgia Tann kegyetlensége ellen.
A gyönyörű szőke, szép arcú kisgyermekeknek még talán szerencséjük is volt, ha lehet ezt mondani, hiszen kelendőek voltak (talán még jó helyre is kerülhettek), azonban rengeteg gyermek esett áldozatul a gondozók nemtörődömségének, hanyagságának, vagy éppen kegyetlenkedéseinek. Gyógyszereket nem kaptak, így közel ötszáz "árva" halt meg miattuk.
Georgia Tann, akit az "örökbefogadás anyja"-ként emlegettek, valójában egy emberkereskedő hálózatot működtetett Tennessee Gyermekotthonok Szövetsége néven, közel három évtizedig, amiből aztán jól megszedte magát. A legszörnyűbb az, hogy híres emberek is népszerűsítették a hálózatát, mit sem sejtve a mögötte lappangó titokról, hogy valójában a kis árvák, nem is voltak árvák.
Minderre 1950-ben derült fény, de a tehetős örökbefogadó családok (érthető okokból) nem engedték, hogy nyilvánosságra kerüljön a gyermekek valódi kiléte, ezért azt zárolták, amit aztán sajnos csak 1995-ben tettek nyilvánossá. (A gyermeküket gyászoló szülőknek már túl későn!)

Egy hatalmas pofonként ért ez a könyv. A valós események köré épített lakóhajón éldegélő Foss család története egyszerűen fantasztikus. De Avery történetével, szerepével, sőt magával a karakterével nem voltam kibékülve. Túl keveset mutatott belőle az írónő, illetve sokszor, talán amit mutatott az meg feleslegesnek hatott számomra. Akkor vagy legyen felépítve lényegre törően, vagy inkább hagyjuk ki a részleteket, mert így elég suta lett szerintem. De az is lehet, hogy én voltam vele túl szigorú, mindenesetre nem kedveltem őt az olvasás alatt.
Viszont, mivel ennyire jó maga az alaptörténet, ez szinte mit sem számít a könyv értékét tekintve.
Örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a kötetet és mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Zsú
9/10





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates