Trux Béla - Az Inkvizítor /Eretnek 1./

Egy számomra új szerzővel ismerkedtem meg Trux Béla személyében. Tőle hoznám az Eretnek sorozat első részét, Az inkvizítort!

Fülszöveg:
"A ​XIII. század végén játszódó trilógia főhőse az ifjú Lyoni Wolfgang, egy német kisnemes másodszülött fia, aki Lyonban kezdi meg teológiai tanulmányait, majd egyik professzorát követve Párizsba kerül. Wolfgangot csillapíthatatlan tudásvágy fűti, semmitől sem riad vissza, hogy az egyetem könyvtárának zárolt részlegébe is bejusson: ha kell, csalással, zsarolással, megfélemlítéssel éri el kitűzött célját.
Praktikái azonban felkeltik valakinek az érdeklődését, akitől még a mindenre elszánt ifjú is tart: Passaui Paulus inkvizítor atya elfogatja és választást kínál neki: vagy a szolgálatába áll és tanítványa lesz, vagy máglyára kerül. Wolfgang kénytelen-kelletlen rááll az alkura, és megkezdődik hosszú utazása Paulus oldalán.Egész Európát bejárják az eretnekség nyomait keresve, Languedoc­tól a Fekete-erdőig, mígnem a Szentszék a Magyar Királyságba küldi őket, ahol akkor épp a Kunnak is nevezett IV. László uralkodik. Egy délvidéki eretnekfészek felderítése során azonban a katonáik elárulják őket, és a két inkvizítornak menekülnie kell – azonban előbb besenyők, majd kunok fogságába kerülnek.
Paulus egy alku révén szabadon távozhat, ám túszul kell hagynia Wolfgangot, aki ezután közel egy évet tölt a kunok között félig fogolyként, félig vendégként. Megismeri életüket, szokásaikat, a szkítai kereszténység tovább élő töredékeit, és ahogy bővül a tudása, úgy szaporodnak a kételyei saját hitével és küldetésével kapcsolatban is."

    Gold Book 2017
         492 oldal

Sokat keresgéltem, hogy mit is olvasnék szívesen. Bíró Szabolcs után ismét magyar szerzőktől válogattam könyveket. A választásom Trux Bélára esett. Nem olvastam még az írótól, de sok pozitív véleményt írtak róla a Molyon. A könyvtárban csak ez az egy könyve volt meg, így kizárásos alapon erre a könyvére esett a választásom. Kikölcsönöztem és bele is fogtam a kötet olvasásába.

A történet a XIII. században játszódik. Egy számomra ismeretlen világba kalauzolt el az író. Nem sok ismeretem volt a korabeli történelemről, amikor az egyház eretnekeket keresett Európa szerte.
A történetet Lyoni Wolfgang meséli el, aki öreg éveiben járván visszaemlékezik életútjára. A sorozat első részében gyermekkortól indulva ifjúkoráig bezárólag meséli el az író mi is történt Lyoni Wolfganggal. A könyv Franciaországban kezdődik. Majd kis idő múltán, amikor a főhősünk megismerkedik egyetemi évei alatt a mentorával Passaui Paulussal, elindulnak Európa szerte, hogy gyanús tevékenységeket és eretnekeket kutassanak fel. Eljutnak Magyarországra is abban az időben, amikor IV. László az ország uralkodója. Betekintést ad az író az akkori magyar királyság mindennapjaiba a nagy tatárjárás után. Izgalmas kalandok várnak főhősünkre és mentorára az országban tartózkodásuk alatt. A könyv végét egy meglepő, nem várt fordulattal zárta le az író. Hogy mik voltak a kalandok és miként zajlott Wolfgang életútja azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

A könyv nyelvezete, szerkezete jó, könnyen olvashatónak mondanám, ennek ellenére lassan haladtam vele kicsit. Ez betudható annak, hogy az oldalak nagyon tömörek voltak és eléggé apró betűkkel nyomtatták. Másrészt néha egyes dolgokat az író elég mélyrehatóan kivesézett. Harmadszorra sok általam nem ismert szót vagy kifejezést alkalmazott aminek utána kellett olvasnom, hogy megértsem az adott szituációt. Mindezek összessége és a jól leírt kalandos történetrészek adják, hogy a könyv mély benyomást tett rám. Az elején nem gondoltam, hogy így fog tetszeni, de nagyon kellemesen csalódtam benne.

Összességében tetszett a könyv. Bárkinek csak ajánlani tudom aki szereti a kalandos történeteket. Remélem mihamarább jön a következő része a sorozatnak, mert kíváncsi vagyok miként alakul majd a főhős további sorsa.
  Krisztián    

10/10
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates