James Fenimore Cooper - Az utolsó mohikán

Vagy ezerszer láttam a filmet, de azt nem gondoltam volna, hogy ez a történet könyvben is ilyen kedves, és egyben izgalmas.

Helyszínünk a 18. századi Amerika, ahol az angolok és a franciák egymás ellen küzdenek, más-más indián törzsek segítségét, naívságát felhasználva. Munro ezredes lányait az Edward erődben egy irokéz indiánra, Magua-ra, és Duncan Heyward-ra a fiatal katonatisztre bízták, hogy kísérjék őket át a William Henry erődbe, apjukhoz.
De Magua elárulja őket, és ezzel megkezdődik az eszeveszett menekülés. Kis csapatunk az erdő sűrűjében találkozik három jó baráttal. Sólyomszem, Csingacsguk, és Unkas segítségével a lányok eljutnak apjukhoz, ám mire odaérnek az erődöt ostrom alatt tartják a franciák és mivel túlerőben vannak, fel kell adniuk. A erődért cserébe a franciák megígérik, hogy békésen távozhatnak, de szövetségeseik,az irokéz indiánok vérszomja erősebb annál, hogy csak úgy menekülni hagyják őket...


Szokás szerint ez a könyv is kicsit más, mint a film, de ez semmit nem vesz le az értékéből. Ugyanúgy izgalmas és átélhető. Engem teljesen magába szippantott az indiánok világa. Mondjuk, mindig is irigyeltem a természettel harmóniában élő embereket, akiknek az erdő az otthonuk.
Imádtam a mesélőt. Olyan volt, mintha egy idős ember mellett üldögélnék, aki a foteljában pihenve, lehunyt szemmel mesélné a történetet. Nagyon könnyed, nagyon egyszerű, nagyon frappáns és örök életű történet, amely egy oldalról sem hagyja ki az izgalmakat. Számomra nagyon nagy élmény volt.
De aki egy modern történetet szeretne olvasni, az ne ezt válassza, mert csalódni fog.
(Az egyik legjobb dolog a könyvben a Würtz Ádám alkotta rajzok! )


" Könyvek! Mi közöm a könyvekhez énnekem, aki harcos vagyok és vadász?Én egy könyvet olvasok, s az olyan egyszerű és közérthető, hogy nem kell sokat rágódni az értelmén.Ez az olvasmányom már negyven éve , s még nem untam meg.
-Mi a címe annak a kötetnek?-kérdezte David, nem is sejtve, hogy a másik mire gondol.
-Nincs címe- felelte a vadász. De nézz körül, itt fekszik előtted kinyitva. Ez a könyv a természet: sorai az erdők, a dombok, a patakok."


Móra Ferenc könyvkiadó
Fordította: Réz Ádám, 1957
Eredeti cím: The Last of the Mohicans
296 oldal

10/9

Néhány szó a filmről :

A történetet először 1936-ban filmesítették meg azonos címmel, majd 1992-ben Michael Mann rendezésével került újra feldolgozva a vászonra. A szereplők kiválasztása, nagyon jól sikerült, ráadásul, főszereplőnk Daniel Day-Lewis (Sólyomszem), olyannyira készült a szerepére, hogy állítólag a forgatás előtt hónapokig élt a vadonban, vadászott és halászott, hogy igazán átlényegüljön a karakterévé.
De had szóljak még Wes Studi (Magua) rezdületlen arcáról, ami kifejezetten olyan, mint ahogyan azt James Fenimore Cooper megálmodhatta. Lenyűgöző alakítások!
Így hát, hölgyeim és Uraim, ne feledjétek, ha a filmet megnézitek, hogy korunk egyik legjobb indiános filmjével álltok szemben.



2 megjegyzés:

Tamás Gábor írta...

Gyerekkorom meghatározó könyve volt, nagy kedvenc mind az öt története.

G.F. Zsú írta...

Igen. Nálunk is nagy kedvenc. filmen, és könyvben is. :-) Sosem lehet megunni.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates