Michael Crichton - A 13. harcos

 Ismét egy vikinges könyvet osztanék meg veletek Michael Crichtontól A 13. harcost.

Fülszöveg:
"Kr. ​u. 921 júniusában a kalifa egyik udvaroncát, Ahmad ibn Fadlánt követségbe küldi a bolgár királyhoz. Ibn Fadlán három évet tölt távol, mégsem tudja teljesíteni megbízatását, mert utazása elején, a Volga folyó mentén összetalálkozik egy csapat vikinggel, akiknek északi honát félelmetes kannibál törzs tartja rettegésben. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a „ködszörnyeket”, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Ibn Fadlán számára nincs más választás, mint velük tartani. A zabolátlan, vad hajósok társaként útnak indul Északra, hogy szembenézzen a rejtélyes, ősi ellenséggel, amelytől még ezek a rettenthetetlen harcosok is félnek."


    Kossuth kiadó 2015
           200 oldal.

Molyon nézegettem a friss értékeléseket, és ahogy görgettem lefelé megakadt a szemem a könyvön. Mivel a filmet amit a kötet alapján készítettek már többször is láttam és nagyon tetszett nem volt kérdés, hogy a könyvet is el kell olvasnom. Megnéztem a könyvtárban, mivel bent volt, kikölcsönöztem, és hozzá is fogtam az olvasáshoz.

A történetet Ibn Fadlán feljegyzései alapján írta meg az író. Ő egy követ volt akit a bolgár királyhoz küldtek küldöttségbe. Úti célja elérése előtt úgy hozta a sors, hogy csatlakoznia kellett egy északra induló viking csapathoz 13. ként. Nem volt más választása ezért útra kelt a messzi északra. Ennek a kalandos utazásnak a részleteit írta ő le később, és ez szolgál a könyv és a film alapjául.

Számomra a vikinges történetek nem ismeretlenek. Mivel egyik kedvenc témám, ezért mondhatom már elég otthonosan mozgok benne.
A könyv és a film túlnyomórészt lefedik egymást. Kicsivel a könyvben egy két rész jobban ki van fejtve, mint ahogy a filmben történik.
Könnyen olvashatónak mondanám a kötetet, jó a nyelvezet és a történet is könnyed. Gyorsan lehet haladni vele. Megtalálható még benne a szokásos viking életforma és a csataleírások is. Igaz nem túl véresek de azért jónak mondanám.

Összességében tetszett a könyv. Azt vártam amit kaptam tőle. Aki ismeri és szereti a vikinges történeteket azoknak csak ajánlani tudom e remek könyvet vagy akár a filmet is.
 Krisztián  

10/10 
Filmről pár gondolat:
A film 1999-ben jelent meg Antonio Banderas  főszereplésével. Egyik kedvenc színészem, jól illik a karakteréhez. Izgalmasnak és kalandosnak mondanám a filmet. Érdemes legalább egyszer megnézni, például amikor esik kint a hó és épp nincs semmi a tv-ben, vagyis mostanában szinte bármikor. :-)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates