Rajiv Chandrasekaran - Zöld Zóna

 Egy igaz beszámolót osztok meg veletek, a Bagdad és Irak amerikai felszabadítását  követő történésekről, Rajiv Chandrasekaran újságíró tolmácsolásában, a Zöld Zóna című könyvet.

Fülszöveg:
" Széles ​körű elismerést aratott amerikai bestseller, amely a Zöld Zóna című film készítőjét is megihlette. Fejedelmi élet a Smaragdvárosban – Irak Zöld Zónája belülről A Nemzeti Könyvdíj döntőse Az év könyve a The New York Times Book Review szerint Egy részletekbe menő (…) kép arról, hogyan fuserálta el a kormányzat és gondosan válogatott legénysége a háború utáni Irak első évét (…) Az embernek néha olyan érzése van, mintha egyes részleteket A 22-es csapdájából, vagy a MASH-ból merítettek volna. (The New York Times) Zöld Zóna, Bagdad, 2003: Egy fallal körülkerített, úszómedencékkel és egyéb luxuscikkekkel felszerelt zónában élve Paul Bremer és az irányítása alá tartozó Koalíciós Átmeneti Hatóság megpróbál egy új, demokratikus Irakot felépíteni. A Hatóság, amelynek tagjai olyan idealisták, akiket az abortuszról vagy a halálbüntetésről alkotott véleményük alapján választottak ki a munkára, a háború utáni döntő első évben olyan célokat próbálnak megvalósítani, amelyeknek a háború sújtotta ország valódi szükségleteihez nem sok köze van. Rajiv Chandrasekaran, aki korábban a Washington Post bagdadi irodájának vezetője volt, betekintést ad számunkra, milyen volt az élet ebben az Óz-féle, világtól elzárt zónában."

Könyvmolyképző kiadó 2010
    504 oldal 

 A könyvtárban nézelődve akadtam rá a polcok között erre a könyvre. Ahogy megláttam egyből a film jutott eszembe, aminek pont ugyanez a címe. Belelapoztam és rájöttem, hogy nem igazán van köze hozzá de jónak tűnt és érdekelt is a téma, ezért kikölcsönöztem és bele is kezdtem az olvasásba.

Az amerikai hadsereg 2003-ban megdöntötte Szadám Huszein iraki rezsim uralmát, elfoglalta Irakot és Bagdadot. Ez a könyv Rajiv Chandrasekaran újságíró által összegyűjtött anyagok, tudósítások, beszélgetések összegzése az utána történt eseményekről.
 Rajiv Chandrasekaran

A könyv  rögtön fejest ugrik a dolgokba. Azt próbálja bemutatni az olvasónak, hogy az amerikaiak miként próbálják meg újjászervezni és újjáépíteni Irakot. Létrehoznak egy zónát Bagdadban, ahonnan ez egészet kivitelezni szeretnék , ezt nevezik el Zöld Zónának. Ez egy fallal körbevett szigorúan ellenőrzött és védett terület. Ide zsúfolódnak össze azok az emberek akik ezekért a műveletekért lesznek a felelősek. 
Ahogy haladtam a könyv olvasásával egyre több névvel, információval és helyszínnel találtam szembe magam. Néha már ott tartottam, hogy nem is tudtam ki kivel van. Számomra ez sokszor gondot okozott, mert vissza kellett lapoznom és megkeresnem ki is volt ő és mit csinált amikor ismét felbukkant a történetben. Mindenről egyszerre próbált írni az író, ezért pár laponként más történetbe,  más személyekkel fogott bele. Épp hogy megjegyeztem volna a dolgokat egy újabba csapott át. Ez a csapongó, ide-oda belekapó stílus (sajnos) végigfut az egész könyvön. Viszont nagyon sok dolgot is megtudhat az olvasó, hogy mi, hogyan és miért történt akkor Irakban.

Az amerikaiak kész forgatókönyvvel érkeztek meg a Zöld Zónába. Elképzelték miként fogják az új demokratikus Irakot felépíteni egy addig diktatórikusan működő államban. Ahogy megismerkedtek a helyzettel kezdtek rádöbbenni, hogy nem egészen úgy festenek a dolog ahogy ők elképzelték. Sokszor olyan emberekre bíztak olyan dolgokat akik soha nem dolgoztak vagy foglalkoztak az adott területtel, amit nekik kellett volna újjászervezni. Ebből adódóan nem is igazán sikerült megvalósítani a terveiket. Ez számomra nagyon megdöbbentő volt. Sokan sokszor nem is az irakiak érdekeit tartották szem előtt hanem azt, hogy ők hogyan nyerhetnek a dolgon. Voltak azonban olyan emberek is akik próbáltak segíteni is az irakiaknak, de ezek sajna kevesen voltak. Ha kíváncsi vagy kinek, hogy sikerült az adott feladattal megbirkóznia akkor olvassátok el a könyvet.

Összességében tetszett a könyv leszámítva a sok nevet, információt és helyszínt. Nem olvastam még ilyen típusú könyvet, de nem tettem le róla, hogy kezembe fogjak majd valamikor a későbbiekben valami hasonlót. Bárkinek ajánlom akit érdekel ez a téma és egy kis betekintést akar az akkor történtekbe.
Krisztián   

8/10
     
Filmről kicsit:
A fimet 2010-ben adták ki Matt Damon főszereplésével, aki tömegfegyverek után kutat Bagdadban. Mivel nemigen találnak semmit kezd rádöbbenni, hogy valami nem stimmel a dolgok menetében. Próbál rájönni mik és kik állnak a dolgok mögött, de folyton zsákutcába jut. Végül egy CIA ügynökben talál szövetségesre, és együtt nyomoznak tovább. Hogy miként alakul a történet azt a film megnézésével tudhatjátok meg. Nagyon jó és látványos akciófilm, bárkinek merem ajánlani nem fog csalódni benne.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates