Lawrence Hill - Valaki ismeri a nevemet

Magam sem tudom miért, de nagyon nehezen verekedtem végig magam a könyvön, pedig nem tudok kifogást emelni ellene, hiszen tényleg egy jó könyvről van szó, de lehet engem nem a legjobbkor talált meg.

"... ezt jelenti a rabszolga lét. A múltad nem számít, a jelenben láthatatlan vagy, a jövőddel pedig nem te rendelkezel."

Fülszöveg:
"Miután még gyerekként elrabolták Afrikából, hogy rabszolgaként Dél-Karolinában dolgozzon, Aminata Diallo csak a szabadulására tudott gondolni és arra, hogyan juthatna vissza szülőfalujába. Először egy indigó-kereskedőhöz került, aki felismerte a fiatal lány páratlan intelligenciáját. Később, már felnőtt nőként, elszakadt férjétől és gyermekétől és a Függetlenségi Háború káoszában találta magát.
Manhattan-ben Aminata segít a „Négerek könyvét” megírni, amely azon feketék nevének listája, akiknek szolgálataikért az angol király szabad elvonulást ígért Új-Skóciába. Amikor a brit rabszolga-felszabadítók új „kalandokat” keresve eljutnak Sierra Leone-ba, Aminata közreműködik abban, hogy 1200 új-skóciai fekete költözhessen vissza Afrikába. Aminata tevékenysége felnyitja a brit közvélemény szemét, ami nagyban segíti a felszabadítási törekvéseket."

     Könyvmolyképző 2013
              592 oldal


"... nem kívánom a szépséget egyetlen nőnek sem, akinek nem adatott meg a szabadság, sem a lehetőség, hogy megválassza, kinek a keze formálhat rá jogot."

Ki ne szeretné a női sorsokat feldolgozó könyveket. Sírunk és nevetünk, izgulunk, aggódunk, vagy éppen megdöbbenünk miközben olvassuk őket, de egy biztos, sosem elég belőlük.
Én most éppen lenyűgözve érzem magam. Először is azért, mert ezt a könyvet egy férfi írta, de ennek még csak a nyomát sem találom benne, inkább mintha Aminata Diallo mesélte volna nekem, itt a szobában, mellettem.
Ez egy gyönyörű, de egyben szívfacsaró történet, és én minden szavát elhittem. Hiszem, hogy így éreztek azok az emberek, akiket elhurcoltak Afrikából, hiszem, hogy minden nap minden percében hazavágytak. Hogy nincs ennél nagyobb kegyetlenség, mikor egy ártatlan emberi lénynek egy másik ilyen fájdalmakat okozzon, csak mert ő úgy gondolja bármiben is különb.
Rengeteget lehet dühöngeni ezeken, de azt elárulom, hogy ez a bátor nő olyan sok gyönyörű pillanatot is okoz nekünk a könyvben, legyen az a születések, gyógyítások, vagy az önzetlen segíteni akarás, hogy azt hiszem végül megnyugodhatunk, mint ahogy főszereplőnk is, hiszen nem volt mindez hiába.
Talán azért is kellett az olvasáshoz ennyi idő, mert annyi minden történik ebbe az egyetlen kötetben, és ezekből annyi a szörnyűség, hogy nekünk is fel kell dolgoznunk. De megérte elolvasni, hiszen egy remek történet, nagyon jó karakterekkel. Szívfacsaró, de egyben lélekemelő és inspiráló történet, egy különleges és bátor nőről.
Ajánlom mindenkinek, aki szintén kedveli a női sorsokat feldolgozó könyveket.
Zsú
10/10
Film: 2015-ben a könyvből The Book of Negroes címmel 6 részes sorozatot forgattak, amit a neten megtalálsz, angolul, magyar feliratos verzióban is akár.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates