John Boyne - A csíkos pizsamás fiú

Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy holokauszt történetekből sosem elég. Mindig más és más szemszögből láthatjuk, és érezhetjük át, ha még egyáltalán képesek vagyunk rá.
Hogy kaptam-e megint valami újat, azt mindjárt megtudod.

A KÖNYV DIÓHÉJBAN:
A történet a második világháború idején játszódik. Bruno, a 9 éves kisfiú édesapja SS tiszt, és egy "rendkívül fontos" feladatot kap, így családjával elköltözik egy elszigetelt területre. A kisfiú nehezen éli meg, hogy elköltöztek Berlinből, hiányoznak a barátai, és az ismerős környék, ráadásul a kis felfedező lelkű fiúcska nagyon, de nagyon unatkozik. De ahogy az idő telik, és a barátai emléke halványul, rájön, hogy magának kell valami kalandot keresnie, ha az nem talál őrá, így elindul a szobája ablakából látszó közeli "vidék"  felé, ahol az emberek mindig egyforma pizsamában járnak, és a területüket hosszan nyúló kerítés határolja. Így talál rá Shmuell-re, akit hamar megkedvel, és nemsokára, dacolva a köztük húzódó szögesdrót kerítéssel, barátokká fogadják egymást, így most már mindkettejüknek van kivel játszania...

Bruno egy dicsőséget vágyó apa és egy mindenbe beletörődő anya gyermeke. Az ő kis gyermeteg világképén keresztül tárul elénk a korszak legfontosabb jelképe, a koncentrációs táborok, és környezetük ellentéte. A maga kisfiústílusával, naivságával, és mindenekelőtt önzőségével együtt. Egyszerű, kicsit elsokallt de kerek egész történet. Kicsit vontatottnak is éreztem néha.
Őszintén bevallom, hogy nekem a film jobban tetszett. Százszor jobban átjött a mondanivalója, és a drámaiság. Nekem egy kicsit túl gyermeteg a történet, talán, ha mesélő szemszögéből látnánk, vagy mesélő, és gyerek szemszögből váltakozva...nem tudom.
Fura érzésem van vele kapcsolatban. Egyszer mindenképpen ajánlom elolvasásra, de nem lett a kedvencem. Kár, pedig a film után nagyon-nagyon vártam. :-( 
Mindenesetre, megint egy más felállással kaptunk egy kis holokauszt történetet, úgy, hogy itt nem csak az áldozatok lettek az elszenvedők.

7/10

172 oldal
Ciceró könyvstúdió

Néhány szó a filmről:
John Boyne könyve hatalmas sikert aratott a piacon, így nem is volt kérdés, hogy vászonra viszik a történetet, ami viszont a legnagyobb érdekesség, hogy a filmet teljes egészében magyar országon forgatták, 2008-ban. Sokan idegesítőnek bélyegezték a Bruno-t alakító kisfiú szerepét, de, ha valaki olvasta a könyvet, láthatja, hogy a könyvben is pont ilyen. Vagyis, jól játszotta a szerepét.
Szívvel ajánlom a filmet!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates