Michael Morpurgo - Hadak útján

Egy igazi kis gyöngyszemet tarthattam egy kis ideig a kezembe. Igazából a könyvet az ifjúsági regényekhez sorolják, mégis egyaránt nyújthat szórakozást a család minden tagjának, és itt egyben megemlítem hogy a könyv alapján készült filmet is jó szívvel ajánlom
 mindenkinek.

Joeyt csikó kora óta neveli Albert a részeges gazdájának fia. Mivel az apa nem törődik a lóval Albert veszi "szárnyai alá. A fiú és Joey között elválaszthatatlan barátság szövődik, ám az apja a család adósságai miatt kénytelen eladni a háborúba készülő katonáknak a lovat.
Albert megígéri barátjának, hogy amint lehet, megkeresi és hazahozza, hogy újra együtt lehessenek.
Joeyra hatalmas megpróbáltatások várnak a franciaországi csatamezőn, hol a németek, hol az angolokat szolgálva. Megtapasztalja az emberek gyarlóságát, a háború viszontagságait, de barátokat, bajtársakat is szerez és támogatókat, akik mind-mind segítik őt. Erőt adnak, bátorítják, segítik túlélni a borzalmakat.

A történet E/1-ben íródott. Joey szemén keresztül látjuk emberek uralta világunkat.
Egy kicsit csalódott is vagyok a könyvet végigfutva, szó szerint, ugyanis nem egy hosszú történet.
Tény, hogy a mondanivalója nagyon szép, sőt elragadó, de az író valahogy nem tudta átadni az érzéseket, amiket szeretett volna. Például Albert és Joey kötődését. Talán, ha egy kicsit hosszabb lenne, lett volna még mit beleírni.

Azt vártam, hogy a könyv még több lesz, még jobb, mint a film. De nálam a film nyert. Sokkal drámaibb, jobban átéreztem a mondanivalóját. Kidolgozottabb, érzelmesebb.

Mindezek ellenére ajánlom, mert érdekes szemszögből láttat minket, embereket.

 
10/8

Cartaphilus, 2012
Fordította: Lázár Júlia
Eredeti cím: War Horse
140 oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates