Corinne Hofmann - Visszatérés Afrikába /Afrikai szeretők 2./

Olyan régóta terveztem, hogy újra belelapozok az Afrikai szeretők című könyvbe, de mivel a történetét már töviről-hegyire ismerem, ideje volt tovább lépni és elolvasni a második részt.

Fülszöveg:
 "Idestova ​már tizennégy éve annak, hogy másfél éves lányommal, Napiraijal a karomon elmenekültem Nairobiból. Még magam is alig hiszem, de itt ülök egy repülőgépen, hogy annyi év után újra visszalátogassak Kenyába. Izgatottságomban csak az jár a fejemben, vajon milyen lehet egykori otthonom. Mi maradt meg belőle? Mi minden változott arrafelé? Rá fogok-e ismerni Barsaloira, az észak-kenyai kis falura és az ottani emberekre? Mit fog szólni a volt férjem, a szamburu harcos Lketinga? És a mama? Vajon befogadnak-e újra maguk közé?"

Ulpius-ház 2008
262 oldal

Az életrajzi regény folytatásául szánt könyvben teljesen mást kapunk, mint amire szerintem legtöbben számítunk.
Corinne visszautazik Kenyába, mivel tizennégy éve kötött Kenyai házasságát hiába érvénytelenítik Brüsszelben, ha Lketinga nem ismeri el Kenyában a válást. Másrészt pedig éppen ekkor forgatják az Afrikai szeretők című könyve alapján készült filmet.
Itt van tehát az indok, amiért újra útra kel, hogy felháborgassa még mindig élénk emlékeit.
Legnagyobb  részben a könyv az eltelt tizennégy év alatti változásokra, a fejlődés lassú, vontatott megindulására helyezi a hangsúlyt. Szó esik felépült iskoláról, benzinkútról, motorkerékpárról, és a háztartásokban is elindultak a fejlődés útján. Viszont mindezzel párhuzamosan lassanként eltűnnek az ősi hagyományokból eredő szokásaik, úgy mint a rengeteg ékszer és az állatbőrök viselése, valamint a vörös festék a bőrükről. Hogy ez mennyire jó, vagy rossz, azt mindenki ítélje meg maga.
Érdekes volt újra olvasni Corinne érzéseiről, második családjaként emlegetett afrikai "barátairól". Igaz a történet összességében nem volt túl érdekfeszítő, mégis egyszer, amolyan háttértörténetnek érdemes elolvasni, pláne az Afrikai szeretők rajongóinak.
Zsú  

7/10

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates