Csikász Lajos - Vörös-kék lobogók (A félhold alkonya 1.)

 Ismét egy magyar szerző könyvét osztanám meg veletek Csikász Lajostól a Vörös-kék lobogókat!

Fülszöveg:
"Magyar ​Királyság, ezerhatszáznyolcvanas évek. A három részre szakadt ország nagy részét a török tartja megszállás alatt, a magyar királyi címet bitorló Habsburg Lipót birodalma tartományává akarja alacsonyítani a nemzetet, Apafi Mihály Erdélyi Fejedelemsége teljes mértékben a Portától függ, nem tud és talán nem is akar a magyar függetlenségi harc élére állni.
A császári végvárakból elbocsátott vitézek, a vad és zabolátlan hajdúk, az udvar kegyéből kiesett, birtokukat vesztett nemesek, az üldözött protestánsok és a mindenféle rendű és rangú földönfutók az ország keleti részében gyülekeznek. Ők a „felkelők”, az „insurgensek”, a „kurucok” az egyetlenek, akik a független Magyar Királyságért és a vallásszabadságért harcba szállnak. Az ő vezérükké választják 1680 elején a fiatal, feltörekvő késmárki grófot, Thököly Imrét.
Csikász Lajos A félhold alkonya című regénysorozatának első kötete, a Vörös-kék lobogók 1682-ben veszi fel a történet szálát a Magyarország középső részét megszállva tartó törököknek évek óta állandó bosszúságot okozó Fülek várában. A vár két fiatal hadnagya, a katolikus Szentiványi Péter és a református Lehoczky Ferenc gyerekkori jó barátok és harcostársak, ám barátságuk komoly próbatétel elé kerül, amikor egy őrjárat során rábukkannak a félholt Légrády Orsolya nemeskisasszonyra és kíséretére.
Albrecht Caprara grófot azzal a feladattal küldi különleges követként Konstantinápolyba I. Lipót császár, hogy minden eszközzel igyekezzen elérni a két év múlva hatályát vesztő vasvári béke meghosszabbítását. A Magyarországon és a Balkánon át vezető út azonban veszélyekkel terhes, és Konstantinápolyban sem úgy fogadják, ahogyan várná.
Thököly Imre párhuzamosan folytat tárgyalásokat a bécsi udvarral és a Portával, ám mivel az udvar vonakodik engedélyt adni a Zrínyi Ilonával, Rákóczi Ferenc özvegyével tervezett házasságára, súlyos döntésre szánja el magát, és összevonja a bujdosók csapatait Kassa városa alatt."

Gold Book könyvkiadó 2016
    320 oldal

Nem igazán tudtam mit is olvasnék szívesen, amikor befejeztem előző olvasmányomat, az Oroszlánszívüeket. Sokat keresgéltem míg végül Csikász Lajos - A félhold alkonya sorozatára esett a választásom. Szeretek magyar történelmi regényeket olvasni, és ez pont abban a korban játszódik, amiből még nem voltak eddig ismereteim. Ez az ország 3 részre szakadása utáni időszak a XVII. század végén. Kikölcsönöztem a könyvtárból és nagy reményekkel belekezdtem az olvasásba.

Kicsit tartottam elsőre a könyvtől, de nem csalódtam benne. Ha új íróval ismerkedem, kicsit mindig izgulok, hogy vajon miként fog tetszeni a történet, az írásmód stb.. Viszonylag hamar fel tudtam venni a könyv fonalát, az író nagyon könnyedén és élvezhetően írta meg. A történet három fő szálon fut végig a köteten. Ezek között váltogatva mutatja be Csikász Lajos az eseményeket. Erre azért volt szükség, mert egy időben játszódik a történet, de különböző helyszíneken. Sok valós megtörtént esemény mellé nagyon jó dolgokat talált ki az író a történet kiszínezéséhez. Ennek összegyúrása révén alakult ki ez a nagyszerű történelmi regény. Tetszett továbbá a térkép ez elején, ahova visszalapozva mindig nyomon lehetett követni a helyszíneket.

Egyik fő szál nyomán a Füleki várnak az életébe nyerhetünk betekintést. Itt több szereplőt is hamar megkedveltem és a szívemhez közel kerültek (Szentiványi Péter, Lehoczky Ferenc, Koháry István). Mindig történt valami a katonákkal és parancsnokukkal, számos kalandba keveredtek. Sokat izgultam értük, és mindig vártam milyen új és nagyszerű kalandot talált ki nekik az író.
Második fő szálon Tököli Imre I. Lipót császár elleni felkelésének menetébe avatja be az olvasót az író. A császár nem adja áldását házasságára Zrinyi Ilonával, és még sok ígéretét megszegve fordítja maga ellen a kurucvezért és seregét. A törökkel szövetkezve akar Tököli nyomást gyakorolni a császárra, odáig jutnak , hogy végül harcra kerül sor és Kassa városát támadják meg.
Harmadik szálon Albrecht Caprara gróf császári követ útját és kalandjait mutatja be. A török birodalom központjába utazik, hogy a törökök és I. Lipót között megkötött békét további időre kiterjesszék. Számos kaland övezi útját míg eljut  Konstantinápolyba, ahol ravaszságával egy nagy felfedezést tesz a törökökről. Mik voltak a kalandok, és hogyan alakul szereplőink sorsa, azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Összességében nagyon tetszett a kötet. Megvolt benne minden, ami egy igazi jó könyvvé, kalandregénnyé teszi (humor, csaták, jó szereplők, jó történet). Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki egy humoros, izgalmas történetre vágyik.
Mondhatom új kedvencemmé lépett elő. Nagyon várom a következő részt, miként is fognak alakulni az események. Mihelyst tudom kikölcsönzöm és hozzá is fogok látni az olvasáshoz.
Krisztián  
10/10


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates