Csikász Lajos - A kuruc király (A félhold alkonya 2.)

 Egy nagyszerű sorozat második részét hozom Csikász Lajostól A kuruc királyt!

Fülszöveg:
"Magyar ​Királyság, ezerhatszáznyolcvanas évek. A három részre szakadt ország nagy részét a török tartja megszállás alatt, a magyar királyi címet bitorló Habsburg Lipót birodalma tartományává akarja alacsonyítani a nemzetet, Apafi Mihály Erdélyi Fejedelemsége teljes mértékben a Portától függ, nem tud, és talán nem is akar a magyar függetlenségi harc élére állni.
A császári végvárakból elbocsátott vitézek, a vad és zabolátlan hajdúk, az udvar kegyéből kiesett, birtokukat vesztett nemesek, az üldözött protestánsok és a mindenféle rendű és rangú földönfutók az ország keleti részében gyülekeznek. Ők a „felkelők”, az „insurgensek”, a „kurucok” az egyetlenek, akik a független Magyar Királyságért és a vallásszabadságért harcba szállnak. Az ő vezérükké választják 1680 elején a fiatal, feltörekvő késmárki grófot, Thököly Imrét.
Csikász Lajos A félhold alkonya című regénysorozatának második kötete, A kuruc király szerves, de önállóan is olvasható folytatása a sorozat első részének, a Vörös-kék lobogóknak. Thököly Imre a szultán fermánjáért cserében vállalja, hogy a török és az erdélyi sereg támogatásával elfoglalja Fülek várát. A vár védői Koháry István várkapitány vezetésével készülnek az ostromra, ám a császári seregtől várt segítség egyre csak késlekedik, és végül majdnem tízszeres túlerővel szemben kell felvenniük a harcot...."


       Gold Book kiadó 2017
                320 oldal

Az első rész után sajnos rögtön nem tudtam belekezdeni a másodikba, a könyvtárból kivitték előlem. Akkor megvárom míg visszahozzák, gondoltam. Mire legközelebb néztem a katalógusban már valaki elő is jegyeztette, így még egy hónapot várnom kellett.  :(  Nem gondoltam volna, hogy ilyen kapós ez a regénysorozat. De eljött az én időm, mert én is előjegyeztettem. Vártam már nagyon az sms-t a könyvtárból, hogy mehetek a könyvért. Az addigi olvasásaimat úgy alakítottam, hogy arra végezzek mire A kuruc királynak nekiállhatok. Egyszer csak csipogott a telefonom, és megjött az értesítés hogy mehetek a könyvért. Kivettem és bele is vetettem magam az olvasásába.

A történet ott folytatódik, ahol a Vörös-kék lobogók befejeződik Kassa várának ostrománál. Innét kapcsolódhatunk be a cselekménybe. Míg az első kötetben három szálon futnak az események, a másodikban csak kettőn. Ezeket váltogatva meséli el az író a történetet. Így tudhatja meg az olvasó mi is történik egy időben két helyszínen.
Egyik helyszín a Füleki vár, és a várvédők szemszögéből látjuk a cselekményt. A másik a török és kuruc tábor, és az ostromlók szemszögéből élvezhetjük a történések menetét.

A Kuruc király igazából Fülek ostromának lépésről lépésre való feldolgozása. Kassa hamar megadja magát a török és kuruc sereg nagysága láttán. Miután elfoglalták a várat az egyesített hadak Fülek irányába veszik az útjukat. A török szemében régóta nagy szálkát mutató Koháry István várkapitány által védett füleki vár elfoglalása az elsődleges cél.
Az egész ostrom leírása a könyv körülbelül kétharmadát teszi ki. Csikász Lajos zsenialitását mutatja, hogy ilyen hosszan úgy volt képes megírni a cselekményt, hogy az olvasó figyelmét képes fenntartani végig a várostrom elmesélésével. Mindig vitt bele új színt vagy egy történeti csavart nem csak simán az öldöklést írta le. De azért voltak benne jócskán véres csatajelenetek is és persze a humoros részek sem maradhattak ki. Nagy részletességgel tárja az olvasó elé a védők és a támadók elszántságát. A várban lévő főhőseink jelentős túlerővel kell hogy szembenézzenek, de minden elszántságukat és bátorságukat beleadva hősiesen védik a várost.
Míg a török-kuruc táborban sörbet iszogatása közben nézi Tököli és a budai pasa a vár ostromát és az ágyúzást, addig a védők kimerülve szomjasan életük kockáztatásával próbálják visszaverni a támadásokat. Sokszor nagyszerűen fogalmaz meg dolgokat az író, ami kifejezetten tetszett. Én ennek tükrében teljesen átéltem a könyvnek köszönhetően a vár ostromát otthon a kanapén olvasva. Hogy miként alakultak a várostrom menetének sorrendjei, és hogyan ér végül véget az ostrom azt a könyv elolvasásával tudhatjátok meg.

Összességében nagyon tetszett a második kötet. Egy igazi történelmi regény. A sorozat és maga az író is a  kedvenceim közé lépett elő.  A könyv minden szempontból kiszolgálja az olvasót. Nagyon várom majd a folytatást ha tervezi az író további részek megírását. Remélem minél hamarabb a kezemben tarthatom majd és olvashatom miként is fognak alakulni kedvenc főhőseim kalandjai. :)

Krisztián 

 10/10

A sorozat részei: 
                            -Vörös-kék lobogók (A félhold alkonya 1.)  


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates