Adam Makos és Larry Alexander - Felettünk a csillagos ég

 Most egy számomra különleges II.világháborús könyvet hozok nektek Adam Makos és Larry Alexander - Felettünk a csillagos ég című könyvét!

Fülszöveg:
" Négy ​​nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ez után történt, minden képzeletet felülmúlt és később a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként vált ismertté. Igaz történet két pilótáról, akiknek az élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen. A Felettünk a csillagos ég Charlie és Franz megrendítő története......"

Ismét sikerült egy igaz történetre rálelnem, amit kedvesem talált számomra a könyvtárban. Ezek a történetek közel állnak hozzám, amikor olvasom őket annyira belemerülök, hogy az időt nem is érzékelem. Ezt a könyvet sem tudtam hosszú időre letenni, mert a történet olvastatta magát.

A könyv szerkezetileg szerintem nagyon jól van felépítve. A két főhősnek a történetét egyenként mutatja be az író addig a bizonyos találkozásig, amikor a két ellenséges pilóta élete keresztezi egymást.
 A két pilóta: Charlie Brown és Franc Stigler

 Bepillantást ad a könyv a II. világháború eseményeibe mind német mind a szövetséges oldalról, elsősorban a légi csatákról. Majd a háború utáni életüket is megismerhetjük, és arról, hogy találkoznak ismét, több évtizeddel később.
Olvashatunk a könyvben a bajtársiasságról, kitartásról, félelemről, bátorságról, emberiességről és még sorolhatnám a jelzőket amik megadják a történet teljességét. A könyv végén a képgyűjteményt nagyon jó ötletnek tartom, segítségéve el lehet képzelni a történet bizonyos mozzanatait.
 Ez a történet kicsit más szemszögből is bemutatja a világháborút. Arra gondolok, hogy van egy általános kép ami kialakult az emberekben a II. világháborúról (az SS katonák kegyetlenségei, a koncentrációs táborokban történtek). A könyv egy másfajta képet is ad a történelem ezen szakaszáról és a pilóták megítéléséről.
Számomra felejthetetlen élményt nyújtott a kötet. Másnak is nyugodt szívvel ajánlom, aki szereti a hasonló típusú könyveket.
                                                                                                                                      Krisztián

10/10
Maxim Könyvkiadó 2013
470 oldal


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates