Bíró Szabolcs - Non Nobis Domine (Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát)

 Egy nagyszerű olvasmányt ismertetnék meg veletek Bíró Szabolcs tolmácsolásában a Non Nobis Domine - t, amely két könyv a Kelet oroszlánja és  Az utolsó vörös barát egy kötetbe zárva.

Fülszöveg:
"1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet."

 Athenaeum könyvkiadó 2016
    800 oldal

Mindig is szerettem a történelem ezen szakaszát, amelyben ez a történet is játszódik. A párom találta nekem ezt a két részből álló sorozatot a könyvtárban, de nem tudtam kihozni, mert folyton ki volt kölcsönözve. Névnapomra viszont meglepett vele, méghozzá a két részt egy könyvben kiadott példánnyal. Nagyon megörültem neki és bele is vetettem magam az olvasásba.

Nem régóta olvasok, de eddigi olvasmányaim során nem találkoztam még Bíró Szabolcs írásaival. Fiatal kora ellenére sok jó véleményt olvastam róla, ezért kíváncsian vártam, hogy miként fog tetszeni a könyv. Nagyon kellemesen csalódtam benne, az írásstílusa nagyon jó, szinte magával ragadja az embert. Sokszor úgy belefeledkeztem, hogy még inni is elfelejtettem. :-)  Könnyedén lehet haladni vele és jómagam teljesen azonosulni tudtam a szereplőkkel. Kíválóan tükrözi a történet a középkor ezen szakaszát.

A történet az Árpád ház kihalása utáni időszakot 1292-1312 mutatja be ebben a két kötetben (Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát). Ez az két könyv az Anjouk sorozat előzményeként szolgál, ezt az infót én is az egyik helybeli könyvtárostól kaptam, ezért is kezdtem ezzel a kötettel.

Az eseményeket Bátor Vilmos, azaz Kelet oroszlánja, valamint unokaöccse és fogadott fia, Bátor Attila sorsán keresztül ismerhetjük meg. Vilmos templomos lovagként szolgált a szentföldön, majd sok év harc után hazatért. Magához vette húga  fiát Atillát, és elhatározta, hogy belőle is templomos lovagot nevel. Az első rész a Kelet oroszlánja ezen időszakot öleli fel és vezeti végig az olvasót számos izgalmas, kalandokkal teli események sorozatán. Ahogy telik az idő és Atilla minél idősebb lesz, annál több és bonyolultabb dolog történik vele. Szigorú neveltetése ellenére mindig csinál valami komiszságot és egyre vakmerőbb lesz, ez pedig többször is majdnem az életébe kerül. 13 évesen egy csetepaté után Budán, egy fogadóban lábadozik, ahol megpillant egy nála idősebb lányt, Ágnest, aki szívét rabul ejti. Ez a pillantás számos kalandot hoz az olvasó számára. Végül eléri nagybátyja dédelgetett álmát, keresztes lovaggá ütik. Ezzel egy időben hűséget fogad Károly Róbert akkori királynak, ő pedig első lovagjának, fogadott testvérének teszi meg Atillát. A király hatalma ebben az időszakban kicsit káoszos. Sok gazdag nemes nem hódol be, hanem ellenszegül, például: Csák Máté, Kán László...

A második rész Az utolsó Vörös barát, Károly és Atilla ezen nemesek elleni harcát mutatja be. Számos jól leírt csatajelenettel, izgalmas eseményekkel. A második részben nagy döntést hoz meg főhősünk,hogy mit azt akkor tudhatjátok meg, ha kezetekbe veszitek a kötetet. A fogadott esküjét betartva a királyért harcolva sok kalandot él meg. Ilyen volt például Buda védelme, Esztergom visszaszerzése és a kötet végén a Rozgonyi csata. Itt is győzelmet arat Atilla és Károly Róbert, de súlyos veszteségek érik mind a királyt mind Atillát. Ha szeretnétek tudni, hogy alakul a vége, és az egész történet összességében, akkor bátran vágjatok bele e nagyszerű könyv olvasásába.

Nagyon örülök, hogy Bíró Szabolcs könyveivel megismerkedhettem. A következő olvasásom a sorozat folytatása lesz, az Anjouk. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a szereplők további sorsa.
Új kedvencet avathattam két dologban is. Egyik a szerző lenne a másik pedig a könyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a kalandos történelmi regényeket!
Krisztián

10/10


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates