Antony Beevor - Sztálingrád

 Egy számomra érdekes könyvet ismertetnék meg veletek Antony Beevor tolmácsolásában, a Sztálingrád -ot!

Fülszöveg:
"Antony Beevor világsikerű, nagy ívű összefoglaló munkája a II. világháború egyik legnagyobb fordulópontjáról a szerző kiterjedt német és orosz levéltári kutatásainak köszönhetően egyszerre tárja olvasói elé a történelmi tényeket, és azt, ahogyan a történelmet a szereplői - a legfelsőbb német és orosz vezérkaron át a hódítókból bekerített éhezőkké váló, vagy éppen a mai szemmel már elképzelhetetlennek tűnő nehézségek ellenére kitartó katonák és a minden háború legtöbb szenvedését viselő civilek - megélték. Beevor egy kalandregény izgalmával és feszültségével kelti életre fantasztikus "

    Gold Book 2016
         464 oldal 

Ajándékba kaptam e remek könyvet. Sokáig nézegettem a polcon, folyton bele-bele olvasgattam, de nagyon nehezen szántam rá magam az olvasásra. Olvastam már  II. világháborús történeteket, de ez kicsit másnak tűnt. Ez a feltételezésem később be is igazolódott.

A könyvön nagyon lassan és nehézkesen értem végig. Egyrészt mostanában kevesebb időm volt arra, hogy olvassak, másrészt ami igazán rányomta a bélyegét a lassabb haladásra az az volt, hogy néha napok kellettek ahhoz, hogy megemésszem az olvasottakat, és újból a kezembe tudjam venni a könyvet. Néha nem tudtam elhinni, hogy emberek oly dolgokat képesek megcselekedni mint néhány főszereplő e sorsfordító csatában mint német, mint orosz részről.

Az író sok forrásból állította össze eme ragyogó könyvet, ami bemutatja a II. világháború fordulópontjaként emlegetett csatát Sztálingrád környékén és magában a városban. Ahogy belekezdtem a könyvbe ismét a nézőpont váltogatás egy formájával találtam magam szembe. Az író hol a németek, hol az oroszok tevékenységeit mutatja be, és ez megmarad a kötet végéig.
A könyvet három részre osztanám. Bevezető részben megismerhetjük, hogy jutottak el németek Sztálingrád városáig. A kezdeti sikereket a nagy előrenyomulásokat és győzelmeket halmozó ütközeteket tárja elénk az író.
 A második részben magát a városért folytatott harcot olvashatjuk elég mélyreható leírásban. Nagyon nyersen, de mégis élvezhetően írja le az író a dolgok menetét. A 6. hadsereg német részről és a 62. hadsereg orosz részről álltak szemben egymással Sztálingrádban.
A harmadik rész foglalja magába az orosz csapatok végső győzelemig vezető hosszú és véres útját, a németek végsőkig való kitartását és megadását.

A II. világháború ezen szakaszáról és arról, hogyan zajlottak az események eddig nemigen volt fogalmam. Ez a könyv bepillantást ad az olvasónak, hogyan és miként küzdöttek a német és az orosz katonák egymás ellen. Mindkét felet egy nagy és könyörtelen vezér vezetett, akikre a saját népe felnézett és követett. E két ember kicsivel kevesebb mint 2 millió embert áldozott fel  2 év alatt, amíg Sztálingrádért folytak a harcok. Sokszor embertelen és kegyetlen helyzetekkel kellett megküzdeniük a katonáknak, míg véget nem értek a harcok Sztálingrádban.

Összességében tetszett a könyv, Antony Beevortól biztosan nem ez volt az utolsó könyv amit olvastam. Mindenkinek ajánlom aki szeret a II. világháborúról olvasni, és érdekli a történelem ezen szakasza, nem fog benne csalódni.
Krisztián      

9/10


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates