Dot Hutchison - Pillangók kertje /A pillangók kertje 1./

Teljesen véletlenül bukkantam a könyvre a molyon, és a fülszöveg kivesézése után rögtön tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Szerencsémre a helyi könyvtár új szerzeményei között meg is volt, így én lehettem az első aki kikölcsönözte. :-)

Fülszöveg:
"Egy elszigetelten álló, hatalmas ház mellett gyönyörű kert terül el.
A kert nemcsak buja virágokat és árnyas fákat rejt… A „Pillangók” becses gyűjteményét is: elrabolt fiatal nőket, akiket fogvatartójuk pillangószárnyas tetoválással bélyegez meg. A gyűjtemény ura a brutális, őrült Kertész, akinek mániája, hogy elkapja és megőrizze magának a szépséges pillangólányokat.
Miután a kertet végül fölfedezik, az FBI ki akarja kérdezni az egyik túlélőt. Victor Hanoverian és Brandon Eddison ügynökök kapják a feladatot, hogy göngyölítsék fel karrierjük egyik leggyomorforgatóbb ügyét. Ám a kihallgatott lány, akit csak a Maya néven ismernek meg, önmagában is kész rejtélynek bizonyul.
Ahogy kibontakozik a lány fordulatos és csavaros története, lassan fény derül a Pillangók kertjére is, Maya pedig mesél régi sérelmekről, új megmentőkről, valamint egy szörnyűséges férfiról, aki semmitől sem riadt vissza, hogy rabságban tarthassa a szépséget. De minél többet árul el a lány, az ügynökök annál inkább gyanakodnak, hogy vajon mit titkol még…"

Könyvmolyképző 2017
368 oldal

A történet három szálon fut egymásba. Egyrészt a jelenben vagyunk, ahol Maya, egy fiatal lány meséli el nekünk egy FBI iroda kihallgatóhelyiségében, hogyan is rabolták el, és mi történt vele fogva tartása idején. Lassan bontakozva derül fény a "kert" és a Kertész minden mocskos és hátborzongató titkára. Másrészt szintén Maya beszámolójából megismerjük a titokzatos lány szinte már nyomorúságosnak mondható múltját. Illetve a harmadik szálon a nyomozók szemszögéből látjuk Maya-t és a történteket.
Nem is tudom igazán, hogy először a jóval vagy a kevésbé jóval kezdjem.
Ha a történet egészét vesszük szemügyre, azt hiszem azzal az egy szóval tudom kifejezni a legjobban, hogy "Wooow!", de tényleg jobb nem is jut eszembe. Egyszerűen zseniális, igaz, hogy nagyon beteg és amolyan feláll a szőr a hátamon típusú, de nagyon ötletes.
Amin viszont egy kicsit mégis húznom kell a szám szélét az inkább a kivitelezés. Az kifejezetten tetszik, hogy úgymond a történet végkifejletével indít, így visszafelé haladva göngyölíti fel az eseményeket. De néhány karakteren kívül, a többit nem mondanám túlzottan erősen kidolgozottnak. Valahogy úgy érzem még kellett volna érlelődnie a szereplőknek.
Ami legfőképp zavart az a nyomozópáros. Egyszerűen nem éreztem őket hitelesnek. Hiányzott belőlük a racionalitás. Például nem hiszem, hogy egy FBI-os nyomozópáros felfedi a saját családját, vagy egyéb információkat a magánéletéről egy kihallgatás során egy esetleges gyanúsítottnak. Talán egy kicsit nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni a hitelességre ebből a szempontból.
A másik apróság, ami bökte még a csőröm, azok a beszúrt káromkodások, bár ez lehet a fordítás miatt is, de néhol olyan nem helyénvalónak éreztem, kissé sutára sikeredett.
De mindezeket leszámítva mégiscsak azt tudom mondani, hogy ez egy zseniális történet, amit bárkinek jó szívvel ajánlok, és amint látjátok a könyv egy sorozat első kötete, és én nagyon, de nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog folytatódni. :-)

Zsú
9/10


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates