Bíró Szabolcs - Anjouk (Ötvenezer Lándzsa)

 Kedvenc sorozatom az Anjouk Bíró Szabolcstól az ötödik részéhez érkezett, amit most meg is osztanék veletek!

Fülszöveg:
"1328. ​Lackfi István éppen visegrádi házában igyekszik felépülni az osztrák hadjáratban szerzett sérüléseiből, miközben fegyvernökei Budán rábukkannak Bátor Attila rég halottnak hitt fiára. Az elmúlt esztendőkben Szilárd lemondott a lovagi életmódról, kovács szeretne lenni, ám erről sem a király, sem a fiú új gyámja, sem a nevelőjének kijelölt Péter nem akar hallani. Mindnyájan ragaszkodnak hozzá, hogy Bátor Szilárd az apja nyomdokaiba lépve az udvar vitéze legyen, ami nem megy zökkenőmentesen – ám a sorsa elől senki sem menekülhet.
Időközben meghal Róbert nápolyi király fia, Anjou Károly pedig reménykedni kezd, hogy a magyar Szent Korona mellé megszerezheti szülővárosa trónját is – ha nem magának, hát legalább valamelyik örökösének. Mielőtt azonban ezt megtehetné, egészen más gondokkal kell szembenéznie. Virágzó birodalmában, akár egy hatalmas sakktáblán, számos figura áll fel az újabb játszmához. Egy áruló vajda, egy tébolyult bizalmas, egy buja rokon és egy gyönyörű udvarhölgy, aki nem is sejti, micsoda felfordulást okoz a puszta jelenlétével…"


Athenaeum kiadó 2018
     400 oldal

Mikor megláttam, hogy meg fog jelenni az ötödik rész, máris előrendeltem belőle egy példányt. Nagyon vártam már, kíváncsi voltam hogyan fog folytatódni a történet. Fülszöveg alapján lehetett sejteni, hogy ismét egy jó könyv következik a sorban. Mikor megküldték és átvettem a boltban máris belevetettem magam az olvasásba.

Eléggé összetett lett az ötödik rész. A szereplők maradtak a megszokottak, de néhány új is feltűnik köztük. A cselekmény csordogál tovább a maga medrében. Minden szereplő történetét továbbviszi az író.
A történet ott folytatódik ahol az előző befejeződik. Bátor Attila fia Szilárd előkerül, és a király Lackfi István gondjaira bízza, hogy neveljen belőle lovagot. Ez nem igazán indul zökkenőmentesen, mert Szilárd apja természetét örökölte, ami nem mindig válik előnyére.

Három fő történeti szálra osztanám a regényt. Egyikben Szilárd sorsának alakulását lehet nyomon követni, másikban Lackfi István és családjának történéseit. A harmadikban pedig a királyi udvarban és a királyságban történteket követhetjük nyomon. Ezen történeti szálak között ugrálva időrendben halad a cselekmény.
Akad bőven kaland, csata, szerelem, csalódás, ármánykodás, összeesküvés az ötödik részben is. Nem lehet unatkozni olvasás közben, mert folyamatosan történik benne valami izgalmas.

Szinte az egész regény tetszett, de a végső csatát mégis kiemelném, mert annak a leírása volt számomra a legemlékezetesebb. Igazából leírhatnám az egész cselekményt dióhéjban, de inkább a könyv elolvasására buzdítok mindenkit, aki szereti ezt a korszakot amiben ez a történet is játszódik! Nagyon várom majd a folytatást miként alakítja Szabolcs a szereplők sorsát!
 Krisztián 
10/10 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates