Tim Severin - A viking /Odin gyermeke/

Régóta érdekelnek a viking, és egyéb északi népekről szóló történetek. Egyik kedvenc fim sorozatom a Vikingek, így hát nem is volt kérdés, mikor ráleltem a sorozatra a molyon, hogy elolvassam-e.

FÜLSZÖVEG: 
 " 999-ben, az első millennium előtti évben születik meg Thorgils Leifsson, Szerencsés Leif és Thorgunna, egy rejtélyes, a második látás adományával megáldott ír nemesasszony fia. A hamar árvaságra jutó Thorgilst Izlandon és Grönlandon nevelik különböző mesterek, akik megtanítják az ősi szokásokra és figyelmeztetik, hogy a „Fehér Krisztus” egyre nagyobb területeket hódít el a „régi istenek” birodalmából. Thorgils még gyermekként eljut Vinlandra, a legutolsó nyugati erősségbe, s ott szemtanúja lesz egy rettenetes mészárlásnak, amit gonosz nagynénje vezet, s ami porig rombolja viking településüket. Izlandon belekeveredik az egymással versengő családok közötti véres küzdelembe, Írországban pedig fogságba esik egy csatában, és eladják rabszolgának.
A hontalan Thorgils éles eszű és rendkívül alkalmazkodóképes, valódi küldetéséről álmodni sem mernének a körülötte élők. Odin híveként életének viharos eseményei során többször is életveszélybe kerül, hol csatában, hol betegségben, hol hajótörésben."


A köny egy trilógia első kötete, ami alapos betekintést nyújt a vikingek és az egyéb északi népcsoportok életébe. A történet olvastatja magát, mert az író a főhősünk életének jelentősebb eseményeit ragadja meg, így az olvasó figyelmét folyamatosan fenntartani képes.

"Mint mondani szokta, bármelyik ostoba nekieshet egy kődarabnak nyers erővel, de jártasság és képzelőerő kell ahhoz, hogy meglássuk a sziklában a kész alakot és formát, és tudjuk, hogyan csalogassuk ki azt a kőből. Ez az istenadta tehetség."

A rengeteg kegyetlenség ellenére, amivel összefüggésbe hozzuk az északi népeket, valójában egy nagyon különleges vallással és mitológiával rendelkeznek. Minden ami az életük során történt velük, az Istenekkel hozzák összefüggésbe. Rendkívül leleményesek, ha a túlélésről van szó, még a legzordabb körülményeket is képesek a maguk javára fordítani.

Ajánlom figyelmébe mindazoknak a könyvsorozatot, akiket érdekel az északi népcsoportok élete. A történet mély betekintést enged a mindennapjaikba, tele váratlan fordulatokkal.

10/10                                                                                                                            Krisztián

Gold Book 2006
296 oldal

Következő két rész:
Tim Severin - A Viking /Vérszerződés/

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates