Philippa Gregory - Az állhatatos hercegnő /Tudorok 1./

 Amióta hazaértünk nyári Londoni utazásunkról, egyszerűen nem tudok betelni Anglia történelmének egyik legkülönlegesebb alakjáról, VIII.Henrikről, és az őt övező titkokról szóló történetekkel. Furcsa belegondolni, hogy jártam azon az utcákon, azokban a folyosókban, ahol egykor ők is jártak. Hátborzongató élmény.

" Ha az ember tudja, mi az amit nem tud, akkor alázatosan kérdez, nem pedig pökhendin megmondja a magáét.
 Itt kezdődik a bölcsesség."

FÜLSZÖVEG:

"Catalina, a spanyol infánsnő, akit még gyermekkorában eljegyeztek Arthur walesi herceggel, alig tizenöt évesen érkezik Angliába, a Tudorok udvarába. Az ifjú házasok kezdeti idegenkedése szenvedélyes szerelembe csap át – csakhogy történetük hamarosan szomorú fordulatot vesz. Arthur merész kívánsága azonban meghatározza hitvese további sorsát…
Ahogy rajongói már megszokhatták, Philippa Gregory most is szokatlan szemszögből ábrázolja a történelmet. Újabb regényében nem a Boleyn Anna miatt félreállított, idősödő asszonyt ismerhetjük meg, hanem az ifjú hercegnőt, a vonzó és eszes, elszánt és állhatatos lányt, akit arra neveltek, hogy Anglia királynéja legyen, s aki addig küzd, míg meg nem szerzi azt, ami hite szerint megilleti."

 "Vágy és végzet - Egy szerelem, mely megváltoztatta a történelem menetét"
Mindig különös élmény, amikor egy történetet, különböző szemszögekből is megtapasztalhatunk. Ezért is annyira különlegesek a történelmi regények, mert mindenki kiválaszthatja a saját főszereplőjét, a lényeg ugyanaz marad, de mindenki a saját szája íze, elképzelése és hite szerint formálhatja, alakíthatja, szőheti tovább egész a végtelenségig.
 Nagyon szerettem  Philippa Gregory - A másik Boleyn lány -t is, ami elég meghatározó volt a történelmi regények iránti vonzalmam kialakulásában. Catalina története a Tudorok sorozat első részeként A másik Boleyn lány előzménye. Itt a hangsúlyt nem VIII.Henrik botrányos válása, és annak körülményei kapták, hanem maga Aragóniai Katalin magánélete. 
 A történet első szakasza egy ízig-vérig romantikus történet. Philippa Gregory véleménye szerint ugyanis Catalina és Arthur igenis elhálták a házasságot, sőt, tovább is szövi, szerinte igazi szerelem bontakozott ki közöttük. Szerelmük tragédiája után Catalina élete csupa küzdelem. Rengeteg nehézséggel, egy súlyos hazugsággal, és egy örök életében siratott szerelemmel kellett tovább élnie cseppet sem könnyű életét.
 Nagy hangsúlyt kap még a könyvben Catalina hazája, Spanyolország, és a hazaszeretete. Az, hogy mennyire vágyott újra otthonába, de milyen rendíthetetlenül ellenállt a késztetésnek, és teljesítette hite szerinti kötelezettségét. A történet ezenkívül remekül szemlélteti a hatalmi harcokban kötött érdekházasságok akkori lényegét. Itt emelném ki, hogy az írónő milyen remekül megoldotta a következő résztől való elkülönítését, így nem ismételte önmagát.

 Philippa Gregory ábrázolásában egy igazán különleges személyiséget kapott Katalin. Míg a Boleyn lányban egy folyton imádkozó, zárkózott, titokzatos, merev, korosodó asszonyként ismerjük meg, ebben a könyvben egészen a gyermekkorától kísérhetjük végig, nem éppen irigylésre méltó életútján. Az eleinte naiv, hiszéken kislányból,határozott, bátor, racionális nő, igazi Királynő formálódik, aki elszántságával bármire képes, hogy megvédje önmagát.
 Ismételten egy remek művet kaptunk az írónőtől. Ugyan nem egy érdekfeszítő, izgalmas történet, és cselekménye sem sok akad a terjedelméhez képest, viszont ami benne van, az úgy jó, ahogy van. Lassú folyású, elmerengős, mégsem unalmas, amolyan könnyed kikapcsolódásnak, és érdekességnek ideális.

Zsú
8/10

A Tudorok 2. része itt.

Carthaphilus 2013
526 oldal

 "Amikor Arthur meghalt majd meghasadt a szíven. De most, hogy a kisfiam halt meg , semmire nem vágyok, csak arra, hogy a szívem szűnjön meg dobogni."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates