Jack Whyte - A templom lovagjai (Fekete és fehér, A becsület lobogója, Rend a káoszban)


Ismét végeztem egy nagyszerű kalandregény sorozattal amit szeretnék veletek is megosztani. Ez nem más mint Jack Whyte - A templom lovagjai.

Mindig is kíváncsi voltam a templomos lovagokról szóló történetekre. Sokat keresgéltem mi is tetszene nekem, mit is olvasnék szívesen ebben a témában. Erre a sorozatra esett a választásom, amit egyáltalán nem bántam meg.
A sorozat három kötetből áll, de ha nem lenne trilógia akkor egyenként is külön könyvként lehetne kezelni őket. Mindegyik könyv egy történetet mesél el ami csak részben kapcsolódik a következőhöz.

1. könyv: Fekete és fehér

Fülszöveg:
"1088-at írunk, és Hugh de Payens lovag csatlakozik a rendhez, egy titokzatosságba burkolózó, ősi társasághoz, amely Franciaország legrangosabb családjait egyesíti egy, a királyhoz és hazához való hűségnél is szentebb szövetségbe.
Hugh hamarosan az első keresztes hadjárat rémálomszerű világában találja magát, ám mivel elborzasztja a vérontás és fegyvertársai kegyetlenkedése, úgy dönt, hogy a Szentföldön marad, de életét nem a háborúnak, hanem Istennek ajánlja. Megalakít egy szerzetesrendet, és feladatául tűzi ki, hogy megóvja a jeruzsálemi utakon közlekedő zarándokok biztonságát.
De a rend nem feledkezett meg Hugh-ről; rendtestvéreivel együtt megbízza a lovagot egy lehetetlennek látszó feladattal: fel kell kutatniuk és haza kell hozniuk az ősi szervezet elveszett kincseit. Csak egy baj van – a kincs révén olyan veszedelmes tudásra derülhet fény, ami elpusztíthatja a Jeruzsálemi Királyságot és vele a mindenható anyaszentegyházat is…"
Gold Book könyvkiadó 2010
     396 oldal

Nem olvastam még az írótól, ezért kicsit féltem tőle, hogy fog tetszeni a könyv, de most sem csalódtam. Könnyedén, jól olvashatóan írta meg az író az egész sorozatot. Nekem bejött a stílusa, írásmódja.

Számomra egy ismeretlen világba repített el Jack Whyte. A történet Franciaországban kezdődik, itt ismerkedhetünk meg a főszereplővel Hugh de Payens lovaggal, akit egy titkos rendhez csatlakozik. Új feladatai során melyet a rend jelöl ki számára teljes mértékben lekötik életét. Változás akkor áll be életébe mikor a szentföldre kerül a keresztes háború idején. Itt számos izgalmas, kalandba bonyolódik hű szolgájával és társaival. Szép helyszíneken és tájakon zajlanak az események. Bepillantást nyerhetünk az akkori Jeruzsálem és környékének életébe, miként éltek akkor az emberek, és mivel foglalatoskodtak. Árulásokkal, női praktikákkal, ármánykodásokkal is teletűzdeli az író a történetet, ami izgalmassá és jól olvashatóvá teszi a történetet. A főhőst egy lehetetlen küldetés végrehajtásával is megbízza a titokzatos rend. Ezt szem előtt tartva próbálja életben tartani magát és társait. Sikerül e neki és hogy alakul sorsuk és mi lesz a titkos küldetés sorsa azt a könyvből megtudhatjátok.

Nagyon izgalmas kalandregény volt számomra, élveztem nagyon. Nyitott volt a vége és kíváncsian várom a folytatást miként fog alakulni a történet.

10/10

 2. könyv: Becsület lobogója

Fülszöveg:
"Hatvan év telt el azóta, hogy a titkos Sioni Újjászületés Rendje, a Templomos Lovagrend alapítói felfedezték az örökül rájuk hagyott kincset Jeruzsálemben, a Templom-hegy mélyén. A nagyra törő és könyörtelen Plantagenet Richárd király, akit Oroszlánszívűnek is neveznek, újabb keresztes hadjáratot vezet, immár a harmadikat Szaladin ellen, veszélybe sodorva a templomosok becsületét és a Sioni Újjászületés Rendje küldetését.André Saint-Clairt, a titkos rend tagját megtanították arabul, mielőtt elküldték a Szentföldre. Saint-Clairre és unokatestvérére fontos küldetést bíztak, mely során be kell hatolniuk a veszélyes sivatagba és a félelmetes haszaszinok fészkébe. Unokatestvére azonban fogságba esik egy csatában, barátságot köt a pogányokkal, és kétség merül fel a hűségét illetően. Közben Szaladin okos taktikával folyamatosan meghiúsítja a keresztesek terveit. Végül azonban mégis Oroszlánszívű Richárd árulása győzi meg a két rokont arról, hogy a keresztes hadjárat csak álca, és hogy küldetésük sikere fontosabb, mint valaha."

Gold Book könyvkiadó 2010
         444 oldal

Izgalmasan ért véget az előző rész és vártam a folytatást. Kicsit csalódva vettem tudomásul, hogy a második rész nem ott folytatódik, hanem hatvan évvel később. A csalódottságon hamar túllendültem, mert ismét izgalmas történet vette kezdetét.

A könyv a szentföldön kezdődik. A hattini csatába csöppenünk bele, ahol Szaladin seregei legyőzik a keresztes hadakat. Itt találkozunk egyik főhősünkkel Sir Alexander Sinclair lovaggal aki megsebesül a csatában de túléli. Sivatagba vándorolva másnak adja ki magát nehogy felismerjék, de sajnos fogságba esik. Kénytelen alkalmazkodni új helyzetéhez, hogy túlélje a fogságot.
A második fejezetben Franciaországba csöppenünk ahol megismerkedünk a másik főszereplővel Andre Sinclairrel és apjával Henry Sinclairrel. Mindketten Oroszlánszívű Richárdnak tartoznak hűséggel, és kénytelenek vele tartani a szentföldre a keresztes háborúba. A hosszú utazás során számos kalandba keverednek főhőseink, de az árulások és a női ármánykodások ismét megkeverik az eseményeket. A szentföldre érve Andre a feladatára összpontosít meg kell találnia  nagybátyát Alexander Sinclairt. Találkozásuk után együtt hajtják végre a rájuk bízott feladatokat. Miként sikerül és hogyan alakul a történetük azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Összességében nagyon tetszett a második rész is. Nagyon élveztem a könyvet. Volt benne minden (csaták, árulások, ármánykodások stb.) vegyesen és ez számomra nagyon izgalmassá tette. Ebben a könyvnem bepillantást nyerhettünk kicsit a muzulmánok világába is, hogy ők hogyan élték meg a keresztes háborúkat. Az utolsó jelenetek nagyon izgalmasak voltak. Türelmetlenül várom a folytatást.

10/10

 3. könyv: Rend a káoszban

Fülszöveg:
"1307. október 13-án, pénteken Franciaország királya, IV. Fülöp utasította hadseregét, hogy figyelmeztetés nélkül, egyetlen reggel leforgása alatt vegyék őrizetbe az összes templomost az országban. Azután V. Kelemen pápa közreműködésével megszerezte a templomosok javait, és rászabadította a rendre a Szent Inkvizíciót.A rend nagymestere későn értesült a király tervéről ahhoz, hogy meghiúsíthassa, de figyelmeztette Sir William Sinclairt, aki a templomosok legendás kincsével, néhány száz lovaggal és egy francia báró skót származású özvegyével, Jessica Randolph úrnővel elszökik az országból.
Ahogy telnek az évek, és a francia király árulása mind kétségbevonhatatlanabbá válik, Sinclair egyre inkább elveszti reményét. Végül rendje érdekében úgy dönt, elszakítja a régi kötelékeket, felmenti hittestvéreit az esküjük alól. A bannockburni csatában még egyszer, utoljára harcba vezeti a templomos lovagokat Robert Bruce skót király oldalán. A rend túlélői mindeközben egy másik legenda felkutatására indulnak, melyet a templomos tanok említenek: meg akarják találni a nyugati óceán túloldalán fekvő legendás földet, Mericát."

Gold Book könyvkiadó 2011
        460 oldal

Nagyon izgalmasan ért véget a második kötet. Ahogy belekezdtem a harmadik részbe, szomorúan vettem tudomásul, hogy nem ott folytatódik ahol a történet befejeződött az előző kötet végén. Ismét fel kellett venni az új történet fonalát.

A történet Franciaországban kezdődik jóval később a második kötethez képest ahol megismerkedhetünk a főszereplővel Sir William Sinclair-rel, aki templomos lovag és a Sion rendjének is tagja egyben. Hamar megkedveltem, és a könyv végéig izgultam, hogy alakul majd a sorsa.  Épphogy sikerül neki és rendtestvéreinek megszökniük üldözőik elől Skócia felé veszik az irányt, hogy letelepedhessenek valahol ahol nem találnak rájuk. Ekkor Robert Bruce Skócia királya menedéket ad a menekülő templomosoknak Aran szigetén. Természetesen nem teljesen ingyen, de a feltételek teljesíthetőnek tűnnek a templomosok számára. Sok olyan változást hoz William a megmaradt lovagok életébe, amit azelőtt a rend történetében soha nem volt példa ( ruházat lecserélése, villás szakáll levágása, szüzességi fogadalom feladása).  Azt, hogy alakul a templomosok sorsa és miként végződik a történet a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Nagyon tetszett két dolog is a könyv olvasása során. Egyik az volt hogy William Sinclair milyen változásokon megy keresztül Jessica Randolph úrnő irányába és hogy, hogyan teljesül ki végül a kapcsolatuk.
A másik pedig az volt, hogy ismét találkoztam Robert Bruceval. Az előző sorozat amit olvastam(A Felkelés-trilógia) az róla szólt. Ehhez a történethez a harmadik kötet kapcsolódik a  Királyság. 
Aminek egy része ugyanezen eseményeket dolgozza fel, csak más szereplők szemszögéből.

Összességében nagyon tetszett a kötet harmadik része is. Izgalmas kalandregény, bárkinek ajánlom aki szereti a hasonló könyveket.
Krisztián    
  10/10



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates