J.R.Moehringer - Sutton

 Egy számomra nagyon érdekes olvasmányt osztanék meg veletek J.R.Moehringer tolmácsolásában Willie Sutton történetét.

Fülszöveg:
"Willie ​Sutton Brooklyn mocskos, ír nyomornegyedében született, a huszadik század első évében. Mire nagykorú lett, a bankok teljesen elvadultak. Ha éppen nem csődöt jelentettek, ami miatt számtalan amerikai vesztette el munkáját és vált otthontalanná, akkor állami gyorssegélyekért folyamodtak. A tőzsdekrachok, válságok és az elszabadult munkanélküliség ördögi köréből Sutton csupán egyetlen kiutat látott, egyetlen lehetőséget arra, hogy elnyerje álmai hölgyét.
Így kezdődött Amerika legsikeresebb bankrablójának a pályafutása. Sutton három évtized alatt olyannyira tökélyre vitte a bankrablást, akkora mestere lett a szökéseknek, hogy a rendőrség az egyik legveszélyesebb New York-iként kezelte, az FBI pedig a legkeresettebb bűnözők listájának élére helyezte.
A nyilvánosság azonban Suttonnak szurkolt. Hiszen soha egyetlen lövést sem adott le, áldozatai pedig kizárólag a vérszívó bankok voltak. Amikor 1952-ben végleg elfogták, tömegek vették körül a börtönt, és a nevét kántálták. 
Bármennyi bűntettet követett el, akárhányszor esett rabságba – első szerelme (és első cinkostársa) sohasem járt távol gondolataitól. Amikor pedig végleg kiszabadult – meglepő kegyelemnek köszönhetően 1969 karácsonyán –, azonnal elindult megkeresni őt."

 Könyvmolyképző  2013
   492 oldal

Születésnapomra lepett meg kedvesem ezzel a könyvel. Nem olvastam még hasonló témájú és szerkezetű könyvet. Kicsit nézegettem, bele-bele olvasgattam mire rászántam magam, és nekiveselkedtem az oldalak kavalkádjának. Nagyon tartottam a könyvtől vajon tetszeni fog e? Így utólag, aggodalmam felesleges volt.

Nagyon élveztem a könyvet, és sokszor túlontúl is izgultam mi is fog a főszereplővel Willie Suttonnal történni. A könyv Amerika legnevesebb bankrablója élettörténetét meséli el. A történet két szálon fut végig az egész könyvön.
Az egyik szál amikor az öreg Suttont kiengedik a börtönből. Egy riporterrel és egy fényképésszel egy saját térképen bejelölt útvonalat jár végig. Ezen az úton életének fontosabb állomásai találhatóak meg. Ezeken haladnak végig New York városában. Ezt a térképet meg lehet találni a könyv végén. Így vizuálisan is végig lehet követni a főbb állomásokat. Nekem ez nagyon tetszett.
A másik szál mindig az adott helyszínhez kapcsolódó történetet meséli el az olvasónak mi is történt akkor és ott. 
Ez a kettő szál felváltva követi egymást a könyv egészén. A történet egész gyerekkorától indulva halad végig Sutton életének fontosabb eseményein.
 Nagyon sok a párbeszéd a könyvben. Eleinte zavart de hamar hozzászoktam. A második szál sokkal jobban tetszett és jóval izgalmasabb mint az első. Viszonylag hamar végigértem a történeten, de a végén egy nem várt fordulat várja az olvasót. Engem egy kicsit letaglózott. Nem így képzeltem el a könyv végét. Hogy mi ez a fordulat, és milyen dolgok történnek meg Willie Suttonnal azt a könyv elolvasásával megtudhatjátok.

Összességében tetszett a könyv. Kicsit jobban teljesített ahogy elsőre gondoltam. Mindenkinek ajánlom aki szereti a hasonló témájú könyveket.
Krisztián
9/10


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates