Leila Meacham - Somerset /Somerset 1./

Vannak könyvek, amik türelmesen várják a sorukat a könyvespolcunkon, viszont vannak olyanok is, amik szinte minden héten megkísértenek, csábítgatnak, olykor-olykor leveszem őket a polcról, átlapozom, bele-beleolvasok. Ilyen volt ez is, de valahogy mégsem kezdtem bele, mind ezidáig.

 "Mert amíg csak sejtünk valami rosszat, addig még reménykedünk is, hogy tévedünk. A bizonyosság azonban egészen más" 

A történet dióhéjban:
Jessica Wyndham, egy gazdag rabszolgatartó ültetvényes lánya, ám ahogy cseperedik egyre inkább áll a feketék oldalára, sőt egészen odáig fajulnak a dolgok, hogy a lány 18. születésnapja előtt csatlakozik az abolicionista mozgalomhoz. (vagyis a fekete rabszolgákat támogató, az ő szökésüket segítő önkéntes válik belőle) Mivel a családja viszont eme életmódból tartja fenn magát, hamar kiderül, hogy Jessica nem maradhat közöttük. Apja elküldi őt a családi birtokról, de nem akármilyen feltételekkel...
Silas Toliver elkeseredettségében, mivel édesapja semmit nem hagyott rá, útra kel legjobb barátjával Jeremy Warwickkal, hogy valóra váltsa álmát Texasban, a lehetőségek földjén, és saját gyapotültetvénye legyen.
 A két család reményvesztett fiataljainak sorsa összekapcsolódik, és annak ellenére, hogy a kötelékük mohóságból, önzőségből és érdekből született, generációkon átívelő szoros barátság fonódik belőle.Viszont számolniuk kell azzal, hogy ez bizony áldozatokat követel.
A polgárháború próbára teszi a rabszolgatartók életét, és sokan sajnos ahogy véget vet az amerikai polgárháború ennek az életformának, már nem képesek újjáépíteni az életüket.

Szerelem, barátság, hűség, és egy életen át tartó küzdelem - Ezekkel a szavakkal tudnám leginkább leírni a történetet.
Talán azért is ragadott ennyire magával, mert nem erre számítottam.
Egészen különleges történet bontakozik ki előttünk, ahogy a fiatal Jessica a szülői intelmek ellenére is kiáll az akarata és a meggyőződése mellett, annak dacára, hogy tudja ez biztosítja számára a megélhetést. Ez a bátor fiatal nő nem is sejti, hogy micsoda száműzetés vár rá, egy olyan élet felé, ami előreláthatólag semmi jóval nem kecsegtet.

 Nagyon könnyű olvasmányos stílusban meséli el a történetet, ezért a könyv vaskosságához képest jól lehet vele haladni. Külön pont a kis rövidke fejezetekért, imádtam, hogy egy egy kis részecske majdnem mindig egy jelenetet takart.
Remek kis karakterek lapulnak a könyvben. Hamar megkedveltem Jessicat és Silast, és minden egyéb szereplőt is. Ami egy kicsit nekem hiányzott az Tippy, olyan hamar kikerül a képből, bár megértem hogy miért, mégis hiányzott.
Nem olvastam még rabszolgasorsot feldolgozó történetet, ezért is fogott meg talán ennyire.

Volt egy kis időszak a könyv eleje felé, amikor egy kicsit elbizonytalanodtam, mert olyan gyorsak voltak a témaváltások, a visszaemlékezések, hogy hirtelen nem tudtam, hogy most a jelenbe vagyunk, vagy még valamire visszaemlékszik a jelenet szereplője, de lehet hogy csak én voltam egy kicsit figyelmetlen, mindenesetre belejöttem hamar, és azt hiszem ez az egyetlen negatívum amit fel tudok hozni a könyvvel szemben.

Összességében nagyon tetszett a történet, rengeteg minden történik, nagyon sűrű, de mégis könnyed, szívet melengető, ajánlom mindenkinek, és hamarosan érkezem a következő résszel, a Rózsák című kötettel.

Zsú
10/10


I.P.C. Könyvek 2014
 592 oldal
 "-A háború nem más, mint hibás döntések tragikus sora,..."
 Az írónő:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates