Saroo Brierley - Oroszlán

Ez a könyvélmény is, mint ahogyan a legjobbak, egy véletlen találkozásból született. Rengeteg olvasatlan könyv áll a polcomon, a molyos várólistámról és kívánságlistámról nem is beszélek inkább, mégis vannak könyvek, amik folyton felbukkannak, mikor elmegyek a könyvesboltban mellettük, vagy a könyvtár kínálóján, esetleg a molyon néznek szemközt velem a hírfolyamban, de én észre sem veszem őket. De mikor céltudatosan megyek a könyvtárba, de nincs, amit keresek, na akkor magányosan üldögél a polcon, szinte sikít felém, és szerintem ez a JEL. Igen, most őt kell elhoznom, ő kell az én lelkemnek. Hiszem, hogy ilyenkor választok jól, ösztönösen, és ebben sosem csalódok.

FÜLSZÖVEG:
"Mi történik akkor, ha egyszer csak egy zakatoló vonaton találjuk magunkat, és azt sem tudjuk, merre robogunk? Ha nem emlékszünk a kisváros nevére, ahonnan elindultunk? Mi lesz velünk, ha Kalkuttába keveredünk, és a múltunkról semmiféle információnk nincs? Szárú, az ötéves indiai kisfiú egy szerencsétlen véletlen folytán India egyik legveszélyesebb városába kerül. Volt otthona, most nincs semmije. Mit várhat az emberektől, az érzéketlen tömegtől? Vajon túl lehet élni azokat a megpróbáltatásokat, amelyek elé az élet állítja őt? Hogy juthat el egy kisfiú Indiából Ausztráliába? Képes lesz új életet kezdeni? Találkozhat még valaha az édesanyjával? Megtudhatja egyáltalán, hol élte le élete első öt évét? Vajon ki lehet az igazi oroszlán?"

Athenaeum 2017
288 oldal

Nehezen talál az ember szavakat, egy olyan könyvhöz, mint, amilyen ez is. Hitetlenkedsz, csak csóválod a fejed. Ez tényleg megtörténhet? Ilyen a mi világunk a másik oldalon? Most, hogy én is anyuka lettem, tudatosult bennem, hogy milyen nagy kincs az életünk, és ezt főként akkor érzed, ha már nem csak a sajátodért felelsz. El sem tudom képzelni, hogy a gyermekem egy olyan világban neveljem fel, ahol egy emberélet mit sem számít. Ahol  a népsűrűség, a nyomor, és a kevés köztisztviselő miatt nem vagyok sem én, sem a családom biztonságban. Ahol a gyermekemnek az utcán kell koldulnia, vagy lopnia, hogy hazatérve megosztozhasson rajta a család, és végre kerüljön valami a tányérunkra. Milyen szerencsések vagyunk, hogy ide születtünk, hogy a mindennapok kihívásai nem a túlélésért való küzdelemről szól, hogy a családunk biztonsága magától értetődő.
Illetve, azt hiszem itt az ékes példa arra, hogy mire is jó igazán az internet, a google, hogy a világháló igenis összeköt, egyesít.
Aki valami nagyon nagystílű olvasmányra vágyik, az eltévedt, ez nem az. Viszont, ha valami érdekesre vágysz, ha egy kicsit elkalandoznál Indiába, amolyan "Google térkép szerűen", a legjobb könyvet választottad.
De most tényleg volt már valaki aki a könyv elolvasása után nem keresett rá a Google térképen a burhanpuri pályaudvarra? :-)

Érdemes elolvasni, ugyan vannak benne részek, amik kicsit laposabbak, de összességében nagyon érdekes, és nem utolsó sorban különleges történet.
Zsú
8/10



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates