Ruta Sepetys - Árnyalatnyi remény

Sok-sok könyv van, amit a fülszöveg miatt vesz meg az ember, és nálam általában csalódás a vége.
"Eltűnődtek-e valaha is, mennyit ér egy emberi élet? Aznap az öcsémé egy zsebórát ért. "

Emiatt vettem meg most is, de most nem csalódtam, pont azt kaptam amit vártam...sőt

A történet:
1941-et írunk. Főszereplőnk Lina, a 15 éves leány, akinek minden álma, hogy művész lehessen. Ám a szovjet rendőrség egy éjjel behatol otthonukba és mindösszesen 10 percet kapnak, hogy összecsomagoljanak. Deportálják őket, Szibériába.
Apját elszakítják a családtól és halálra ítélik. Innentől kezdve minden egyes nap az életükben nem szól másról, mint küzdelemről. Az életükért, miközben moslékon és vízen élnek, vagy éppen 30 dkg kenyéren, esetleg rohadt krumplihéjat majszolnak, vagy elhullott madár tetemét eszik.
Lina a művészetével próbál üzenni apjának, kockáztatva ezzel saját maga, családja és mások életét is. Mindent lerajzol ami körülötte történik.
 Nem marad más számukra csak a remény, hogy rejtett üzenetei eljutnak apjához, hogy túlélik mindezt és újra együtt lehet a család.

Ugyan ifjúsági regénynek szánták, mivel az egész történetet Lina "elmeséléséből" ismerjük meg, mégis ugyanannyira szívbemarkoló és megdöbbentő, mintha felnőtteknek szánták volna!

 Én minden egyes oldalon vártam a csodát, hogy történik valami...akármi, amitől egy kicsit jobb lesz...egészen a könyv végéig hittem benne. De ez így van jól, így hagyott mély, kitörölhetetlen emléket az elmémben.

Szívemnek legkedvesebb szereplője a könyvben Elena, az édesanya, aki mindvégig csak a jót látja, és mindenkinek segít, mindenki mellett kiáll, teljesen mindegy, hogy az illető megérdemli e azt vagy sem. Minden tiszteletem az övé!

Nehéz írni a könyvről, pedig milliónyi gondolat cikázik a fejemben. Átélni mindezt amin Lina és a családja keresztülment és belegondolni abba, hogy mindez megtörténhetett. Akármennyi idő telt és telik el azóta, örökké értetlenül, dühöngve és elkeseredetten tekintünk vissza ezekre a szörnyűségekre.

Úgy vélem ezt a történetet, nem illik pontoznom!
Olvassa el mindenki, aki csak teheti!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Blogszerkesztő!

Szeretnénk Önnel felvenni a kapcsolatot idén ősszel megjelenő újdonságaink kapcsán, ezért kérjük, írjon egy válaszlevelet a lukacs.gabor@maxim.co.hu e-mail címre!

Köszönettel:

Lukács Gábor
Maxim Könyvkiadó Kft.
6728 Szeged, Kollégiumi út 11/H
Telefon: 62/548-444; 62/551-100
Fax: 62/548-443

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates