Natalie Babbitt - Örök kaland

Ki ne álmodozott volna már valaha arról, hogy mit tenne, ha örökké élhetne? Eme álom köré szőtte Natalie Babitt ezt a bűbájos ifjúsági mini-regényt, amely az élet örök érvényű kérdéseire, ad egy válaszlehetőséget, és nem csak a fiataloknak. Ilyen varázslatot teremteni egy ilyen icipici regényben nagy tudomány. Csak egyvalamit bántam, de azt nagyon: hogy olyan hamar véget ért!

Winnie Foster, a tízéves kislány egy erdőszéli nagy házban éli gondtalan, a szülei által féltve őrzött, szabályozott életét. Mindaddig, amíg Winnie el nem dönti, hogy elszökik otthonról, hogy egy kis kalanddal bolondítsa unalmas mindennapjait.
De az erdőben, valami olyannak lesz a szemtanúja, amit nem kellet volna, hogy lásson, ezért a nem éppen egyszerű ( és Winnie szerint nem is biztos, hogy épeszű) család magával viszi, hogy megőrizze titkukat. Mivel a Tuck család hatalmas titkot őriz, ugyanis állításuk szerint, ittak az erdőbeli mágikus forrásból, és ezáltal nem öregszenek, vagyis örökké élnek.
Akár igaz, akár nem, a mendemondát más is hallotta, és éppen útban van, hogy leleplezze titkukat...


Egy kicsit elfogult leszek a könyvvel kapcsolatban, mert nekem nagyon-nagyon tetszett a története. Annak ellenére, hogy rengeteg negatív véleményt is olvastam, én azt mondom ezt a könyvet az ifjúságnak szánták, és tekintsünk is rá ekképpen.

Natalie Babitt regénye szerint az örök élet átok, és nem áldás, és ezt a nézetét próbálja igazolni a különböző jellemekkel. Bár a karakterek kidolgozatlanok, szinte futólag ismerjük csak meg őket, mégis mindegyikről jól tudjuk, hogy milyen "személyiségtípust" formáz. A Tuck családban a két szülő nehezen viseli az öröklétet, hiszen magányosak, folyton vándorolniuk kell, nehogy valakinek szemet szúrjon, hogy nem öregszenek, így az élet csak elfolyik mellettük és őket nem sodorja tovább. Ezzel ellentétben a fiatalok: Jesse csak élvezni akarja, mindenhová eljutni és mindent kipróbálni, Miles szerint pedig, ha már végtelen idő áll a rendelkezésünkre, akkor valami maradandót, valami fontosat kell cselekednünk. Illetve van még egy különös, kapzsi jellemünk is, aki csak a pénzt látja az örök életben. 
Ott bújik tehát a lapok között a különböző emberek, különböző véleménye az örök életről és a halálról, a körforgás miértjéről és fontosságáról, és arról, hogy néha olyan döntést kell hoznunk, amivel mindenképpen ártunk valakinek, de ez egész egyszerűen elkerülhetetlen.

Szívvel ajánlom a fiatalságnak, és olyan szülőknek akiknek fiatal gyermekeik vannak. Olvassák/olvastassák el ezt a kötetet, hiszen  a könyvben felbukkanó örök érvényű kérdések, igazán jó témát szolgáltathatnak egy-egy beszélgetéshez.

A történetről akaratlanul is Stephenie Meyer Alkonyat-a jut eszembe. Hiszen Bella is az örök életet választotta a halandóság helyett.
Észre sem vesszük, és elgondolkodtat, hogy mi miként döntenénk. S bár a könyv negatív dologként tünteti fel, mégis, ha Stephenie vámpírjait nézzük, ott elég sok alternatívát kapunk, hogy mivel is üthetjük el tenger-sok időnket. Persze, ha úgy döntünk, kérünk belőle. :-D

10/10

Európa könyvkiadó, 2013
144 oldal

     "Az életet élni kell, akár hosszú, akár rövid - mondta csöndesen - Azt kell elfogadni, ami szembejön."


Meg kell mondjam, először a fimet láttam, méghozzá a 2002-es Walt Disney-s változatot, Alexis Blendel főszereplésével. Ugyanis a könyvet kétszer is megfilmesítették, először 1981-ben, majd később a fent említett változatban. A '81-es változatot még nem néztem végig, de ami késik nem múlik!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates