Leon Leyson - A lehetetlen valóra vált; Egy fiú Schindler listáján

Akárhányszor olvasunk el egy könyvet a holokausztról, mindig dühöt, sajnálatot és mély együttérzést kelt bennünk. Annyiszor pörögnek végig a szemünk előtt szinte ugyanazok a kínzási módszerek, ugyanazon szavak - láger, éhezés, gázkamra, halál, tömegsír, Auschwitz - hogy egy idő után talán nem kelt bennünk félelmet, egyszerűen érzéketlenné válunk rájuk, mert megmásíthatatlanok, bármilyen keserű ízt is hagynak a szánkban.
Ezeket a szörnyűségeket nem lehet már leírni, mert nincsenek rá szavak, vagy amik vannak már túl kopottak.

Mindaddig így érzünk, amíg ki nem nyitunk egy olyan könyvet, amit maga egy túlélő mesél el nekünk, fényképekkel, tényekkel, aki itt élt korunkig köztünk, gyerekekkel, unokákkal, hétköznapi gondjaival.

Leon Leison (eredeti nevén Leib Lejzon) 1929-ben született a lengyelországi Narewkában. Tízéves, amikor 1939 szeptemberében a nácik megszállják Lengyelországot. Leib a családjával a Krakkói gettóba kerül. Innen indulnak a dolgos zsidó család megpróbáltatásai. Reménytelen küzdelmük a mindennapi túlélésre, és a család összetartására. Egy véletlen folytán bekerülnek Oskar Schindler zománcáru, majd később lőszergyár üzemébe, és a híressé vált Schindler listára, ami a gyár nélkülözhetetlen zsidó szakmunkásainak listája. Ennek, sok más véletlennek, és Oskar Schindlernek  köszönhetően élte túl Leib azokat az emberfeletti megpróbáltatásokkal teli éveket.

Az emberben akaratlanul is felmerülnek azok az elcsépelt kérdések, hogy lehet ezt túlélni? Hogy lehet ezt a terhet cipelve leélni az életünket? Én nem utolsó sorban, hogy történhetett meg mindez egyáltalán?

Mindenkinek ajánlom, vegye kezébe ezt a könyvet, mert egy hihetetlen bátor, kitartó, összefogó családról olvashat benne, akik túlélték a túlélhetetlent.

Ha a holokausztról szeretnénk olvasni, rengeteg könyv közül válogathatunk. Egy ilyen történet vagy részletezi a halált, és megsirat vagy csak sejteti, és elszomorít, vagy egyszerűen tényként közli, és már kiszáradt hozzá a szemünk. De egy biztos, amíg olvassuk ezeket a könyveket, - akár igaz történetek, akár több túlélő mintájára alkotott képzelet szülötte személyek - tovább visszük magunkban a történetüket, a szenvedéseiket, és az emberek örökké emlékezni fognak, akkor is, ha már egyetlenegy túlélő sem lesz, aki ott volt és bizonyíthatná.


Maxim Könyvkiadó Kft. 2015
Fordította: Margitta Nóra
224 oldal

     "Ahol az élet kevés változatosságot ígér, ott különlegesen emlékezetessé válnak a meglepő, ritka pillanatok."

  "Hogy beszélgettünk-e a jövőről, vagy készítettünk-e előrelátó terveket arra az esetre, ha még rosszabbra fordulna a helyzet? Ugyan már! Két perccel sem láttunk előre, hiszen minden energiánkat lekötötte az, hogy miként éljük túl a pillanatot."

                                                              Leon Leyson (1929-2013)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates