Doris Lessing - A fű dalol

Semmi kétség, ez NEM egy szerelmes történet.
Bár kicsit utánaolvastam mielőtt nekiveselkedtem, de még így is meglepett amit kaptam.
Nehéz a történetet összefoglalni, de azért megpróbálok írni róla.

A történetünk helyszíne Zimbabwe, ahol fehérek és benszülöttek között nem létezik más kapcsolat, csak úr-szolga viszony. Ahol a feketéket nem is tekintik emberi lénynek.
Itt született a fehér nő, Mary, bevándorlók gyermekeként. Végigkövetjük, nehéz gyermekkorát, majd a családi fészekből kikerülve, teljesen gondtalan fiatal éveit. Ám barátnői ráébresztik, hogy lassan kifut az időből, bizony férjhez kellene mennie. Így Mary férjkeresésbe kezd.
Hozzámegy egy rendkívül szegény, megrekedt, csak a majorságának élő férfihez és visszatér abba a szegénységbe, ahonnan elmenekült,  megpecsételve ezzel hátralevő élete összes nyomorúságos évét.

A történet, egy gyilkosság hírével kezdődik, és akár egy fordított krimi, lassanként haladunk a gyilkosság napja felé. Közben megismerjük a "főhősök" lenyűgöző jellemrajzát, és minden mást ami a halálhoz vezetett.

A könyv valójában sokkal több, mint a történet, egy nőről szól, aki feladva gondtalan életét, visszatér gyermekkora démonjaihoz. Egy bukott emberhez köti az életét, és szépen lassan elszivárog belőle minden élet, ezen a forró, kietlen vidéken. Lassan felbomlik az elméje és vele együtt ő maga is. Minden erőtartaléka elfogy. Szinte szó szerint "felforr az agya".


A könyv ugyanolyan felkavaró, dühítő érzéseket váltott ki belőlem, mint az  Ötödik gyerek. http://zsuolvas.blogspot.hu/2013/01/doris-lessing-az-otodik-gyerek.html
Mégis miért marad a férfival, ha annyira boldogtalan? Egyszerűen nem értem!
A legjobban az idegesített, hogy valójában nem derül ki, hogy mi volt a szolgálójukkal köztük. Szerelem volt, vagy tényleg elborult Mary elméje? Szóval maradtak bennem kérdések.
Nálam tipikusan azon könyvek egyike, amiket miután becsuktam, csak ennyit mondtam: "Mi Vaaaan????"


10/ 7

"Számtalan házasságot látni, amelyikben külön-külön mindkét fél megátalkodott, elviselhetetlen, és mégis kitűnően összeillenek, mert mindegyik azon a ponton rongálja- gyilkolja a másikat, ahol annak szüksége van rá, s úgy ahogy életük sablonja kívánja."

"... a fizetség nélkül végzett munka mutatja meg, mit ér az ember."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates