Stieg Larsson - A lány, aki a tűzzel játszik/Csak hiszed, hogy vannak titkaid!/

Valami egészen mást kaptunk a Millenium trilógia második részétől. Bár meglepetésként nem ért, mert ezt is előbb láttam filmen, mégis ugyanannyira élveztem.
"Senki sem ártatlan. Csak a felelősségnek vannak különböző
fokozatai."

A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt. Mialatt Lisbeth Salander a jól kiérdemelt pihenését tölti a világot járva, Svédországban borús felhők gyülekeznek. A Millenium egy különleges riport megjelentetésére készül, a prostitúcióra kényszerített fiatal lányokról, de akciójuknak véget vet egy hármas gyilkosság, amelynek egyik áldozata Nils Bjurman, Salander gyámja, ráadásul az első számú gyanúsított nem más, mint a különc lány. Minél messzebb jutnak a nyomozásban, annál több bizonyítékot ásnak elő a lánnyal szemben, de nem csak a rendőrség, Michael Blomkvist is Lisbeth nyomába ered, szörnyű titkokat fedve fel a lányról, ja, és természetesen ő is nyakig benne van a "szószban".

 
 
   Ez a kötet nálam a határokat feszegette. Az első résszel ellentétben, ahol egy igazán izgalmas és rejtelmes nyomozásban vehettünk részt, ebben a könyvben minden Lisbeth Salander körül forog. Valójában az ő piszkos múltja nyúl utána a jelenbe. Szerintem nem éppen ideális folytatás, (Vagy csak egyszerűen nem erre számít az olvasó.) de ez nem egyenlő azzal, hogy a történet ne lenne jó. Voltak benne jelenetek, amik úgy éreztem pengeélen táncolnak. (Például Blomkvist viszonya Harriet-tel, vagy mikor Lisbeth-et eltemetik......kész voltam!)
Ennek ellenére ez egy rendkívül kacifántos olvasmány, tele mocskos titkokkal, remek szereplőkkel, és még éppen hogy csak elviselhető mennyiségű véres jelenettel. A majdnem tökéletes krimi, ami pont úgy ér véget, hogy tudjuk, még rengeteg mindent tartogat számunkra. Nem egy túlontúl pörgős, de amennyi összefüggést tartogat, talán jobb is ez így.

Nagyon érdekes, hogy, míg az első könyv önmagában is egy remek történet, akár folytatás nélkül is, ez a rész, csak a harmadikkal együtt lesz egész, viszont a második és harmadik rész mit sem ér az első nélkül, ezért mindenkinek azt ajánlom, kezdjétek az elején a történetet. Nem fogjátok megbánni.
Zsú
Animus kiadó 2009
528 oldal
  
9/10

Az első részt itt találod:  Stieg Larsson-A tetovált lány

A Millenium trilógia többi kötete:
-A tetovált lány
-A kártyavár összedől
(-Ami nem öl meg)

A FILM:
A kötetből (sajnos) csak a svéd 2009-es változatot láthatjuk, ugyanis amerikai változat nem készült belőle. Főszereplőnk ismételten Noomi Rapace, remek alakítással. Nézzétek meg, igazán jó filmet forgattak a könyv alapján.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates