J.R.R Tolkien - A hobbit

 Egy régóta tervezett olvasást osztok meg veletek J.R.R. Tolkientől        A Hobbit!

Fülszöveg:
"A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe. Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt."

   Európa könyvkiadó 2014
        312 oldal

Egyik régi vágyam vált valóra, hogy elolvashattam e nagyszerű történetet. A könyv alapján készült film (  ami három részről áll) egyik nagy kedvencem, és már számtalanszor láttam. Nagyon érdekelt, hogy is nézhet ki a történet könyv formájában. A könyvtárban keresgélve láttam meg a polcon és akkor döntöttem úgy, hogy itt az ideje kézbe vennem.

Kicsit lehet sokat vártam a könyvtől, mert a filmet láttam előbb. Belekezdtem az olvasásba és elég sokára rázódtam bele, mert folyton a filmbéli jeleneteket láttam magam előtt.
Néha olyan érzésem volt, hogy egy lebutított demóverziót olvasok a filmhez képest. De ettől függetlenül a könyvnek a varázsa azért megmaradt.

A kötet egy hobbit, Zsákos Bilbó kalandját meséli el. Az író ezt a történetet a gyerekeinek szánta mese formájában, és egy nagyszerű könyv született belőle. Kitalált egy szerethető kis főhőst Bilbó karakterében és a történetet köré építette. Sok mesebeli szereplővel találkozhatunk a történetben mint például törpök, mágus, tündék, sárkány, koboldok, amik miatt nagyon szerethetővé válik az egész. Kalandban is bőven részt vesz Bilbó és kis csapata,  ami garantálja az izgalmat a jelenetekben. A kis társaság nagy célt tűz ki maga elé, még pedig azt, hogy egy sárkánytól szerzik vissza a törpök aranyát, amit sok évvel korábban elvett tőlük. Azt, hogy hogyan alakul ez a történet és miként végződik, azt a  könyv elolvasásával vagy a film megnézésével megtudhatjátok. Bátran vágjatok bele!
 Zsákos Bilbó
A filmről:
A film amit Peter Jackson rendezésében láthatunk három részben meséli el a történetet. Sok olyan dolgot vittek bele, ami a könyvben nem, vagy kicsit másképp alakult. De pont ezek a dolgok emelték fel a film színvonalát és tették még élvezhetőbbé és izgalmassá. Elsősorban csatajelenetekre gondolok, vagy szereplőkre akik a könyvben nem szerepeltek(nekem hiányoztak) a filmben viszont igen. Ilyen volt Tauriel vagy Zöldlomb Legolas. 

A Hobbit a Gyűrűk Ura trilógia előzményeként szolgál, ami másik nagy kedvencem. A belőle készült filmeket is nagyon sokszor láttam már, de könyv formájában is ki szeretném majd olvasni őket. Ha sikerült, majd veletek is megosztom!
Összességében a könyv tetszett (de a belőle készült film kicsit jobban). Egy ilyen mű elolvasása alapnak számít, aki Gyűrűk Ura és Hobbit rajongó. Bátran ajánlom mindenkinek aki szereti a kalandos történeteket  mesebeli szereplőkkel vegyítve.
Krisztián            
8/10




2 megjegyzés:

Kálmán Eszter asztrológus írta...

Persze, mert Jackson kimondottan össze akarta kapcsolni az általa készítert Gyűrűk ura filmekkel is. Míg Tolkien elöször írta meg meseként a Hobbitot, és utána dolgozta ki egész Középföldét. De ha nem meseként olvassuk, és nem a "Babó"féle forditást, akkor nagyon is komolyan lehet értelmezni.

Névtelen írta...

Picit szanalmas, mikor egy ezredik senki 8 pontra ertekel egy vilagklasszikust, es az indok az, hogy a film jobb...

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates

Blogger Templates